reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

reklama
super...wlasnie skasowalam sobie przez przypadek takiego dlugiego posta...wrrrrr... no nic, spróbuje od początku

Emy u mnie 5 kwadracik wskoczyl gdzies tydzien temu czyli na poaczatku 19 tyg... dziwne, bo przeciez mamy suwaki z tej samej stronki. co do lazienki, sama mam i wanne i natrysk, jednak czesciej korzystamy z prysznica, ale wanna w dlugie jesienne wieczory jest niezastapiona... opcja tylko z wanna i tylko z natryskiem ma swoje plusy i minusy. w waszym klimacie rozsadniej moze i by bylo wstawic jednak gleboki brodzik, bo to jednak zawsze szybciutko mozna sie oplukac i jesli macie mala lazienke, to zyskacie wiecej miejsca, a dziecko i tak na poczatku bedziecie kapac w wanience. wolna przestrzen mozna wykorzystac wtedy np. na taka komode kapielowa z przewijakiem ..:: BOBO WÓZKI ::.. najlepsze WÓZKI DZIECIĘCE: PRIMI SOGNI komoda kąpielowa OPEN PRATIC . moj brat kapal dziecko w takim wyzszym brodziku gdzies do 3 roku zycia, potem niestety bylo juz malo wygodnie i udalo im sie zrobic lazienke z wanna...
jesli zdecydowalibyscie sie na wanne, to latwo mozna zrobic z niej natrysk dokupujac np. taka szklana scienke KOŁO Sanitec - Parawan nawannowy jednoczęściowy NIVEN 70, lewy, KOŁO Koralle i juz macie takie 2 w 1 :-)

Teraz jeszcze temat łózeczko. Ja wybrałam sobie takie Drewex łóżeczko z szufladą i opuszczanym bokiem Dawid | Łóżeczka dziecięce | Meble | More4kids ma odpowiedni kolor pasujacy do mojej sypialni i do tego opuszczany bok i szufladę do tego marzy mi się ta pościel MAMO-TATO pościel 14-el Miś na księżycu w bieli do łóżeczka 60x120cm - Szyfon - MAMO-TATO pościel dziecięca,dla niemowląt,niemowlęca,do łóżeczka,dla dziecka wiem, ze biala i niepraktyczna (juz mnie mamusie na grudniowkach "postraszyly", ze pewnie beda plamy, ktorych nie da sie sprac itp itd), ale mi sie podoba i już :-) i tak jeszcze dokupie dwa 3 elementowe(poszeka na poduszke, kolderke i ochraniacz) komplety poscieli na zmiane i wtedy moze poszaleje bardziej z kolorkiem MAMO-TATO pościel 3-el Serduszka w paseczkach pastelowych do łóżeczka 60x120cm - MAMO-TATO pościel dziecięca,dla niemowląt,niemowlęca,do łóżeczka,dla dziecka , a biala falbana maskujaca i baldachim z "duzego kompletu" bedzie na pewno pasowal. mam troszke male pole do popisu, bo moja sypilania ma zielone sciany (w dosc nasyconym odcieniu)
o takie
Zobacz załącznik 374144

ale sie rozpisalam, ale to takie moje "zboczenie zawodowe", na co dzien zajmuje sie projektowaniem wnetrz, a własciwie zajmowalam, bo teraz jestem juz 3 miesiac na L4 i tylko koncze jeden projekt. przynajmniej tu sie moge wyzyc, bo nie powiem, ale troche mi tego brakuje....

Jak macie jakieś wątpliwości co do zmian w mieszkaniu czy z dopasowaniem kolorów, to służę radą :-)

Ostatnia edycja:
Emy, wolalabym brodzik, ale jesli lubisz powylegiwac sie czasem w wannie... Wg. mnie brodzik jest praktyczniejszy, a dziecia siedzacego juz, ktory wyrosl z wanienki, spokojnie mozna w brodziku wykapac. Mozna i w wannie wiec chyba pod tym wzgledem obojetne, a od kiedy wynaleziono pralki automatyczne, wanna nie przyda sie do plukania pieluch. W sumie roznica powierzchni miedzy planowana przez Was wanna a brodzikiem jest prawie zadna... Wanna moze funkcjonowac jako brodzik do prysznica... E, chyba odszczekam - wanna.
A-gala, gdzie widzialas karuzele z muzyka klasyczna? Jak to gralo? Bo przewaznie ta sa pozytywki po prostu niezaleznie od melodyjki... Mam dziki plan "obijania" dziecia klasyka, ale z nagran - bezwzglednie w pokoiku dziecinnym bedzie muzyka, ale cichutka i pogodna. Mozart, Haendl, Vivaldi, Chopin... Sprawdzone mam ze niemowlaki uspokaja i zwlaszcza przy Chopinie pieknie zasypiaja.
Cati, Ty nie kombinuj, tylko lez jak najwiecej. Ja wiem, ze malenstwo juz by sobie poradzilo, ale lepiej zeby jeszcze troche pomieszkalo. NIech sie plucka rozwina.
V_jolka, nigdy nie jest moment idealny, zawsze znajdzie sie jeszcze cos. Jakim wozkiem, w co bedzie ubrane... Matulenko... Chodzi Ci o ceny, standardy?? A kij z tym! Zobacz - nasze Jajko bedzie mialo w wiekszosci uzywane ubranka, uzywane mebelki, wozek wybierany na podstawie komfortu dziecka i dostepnosci dla portfela... Sweterki, czapeczki, szaliczki - zrobie sama. Tak, liczymy funty, czasem nawet pensy, ale nie mamy czasu czekac az sie podorabiamy tutaj, wiec po prostu sobie radzimy. Nie, nie jest wazne za ile kupie wozek (scislej jak bedzie drogi i ekskluzywny), ani jak markowe beda ubranka. Dziecka nie kocha sie portfelem. Jesli kogos stac na "gorna polke" - swietnie! Mnie nie stac i wcale mi nie zal.
yes2.gif

Ilonka, malutkie dziecko ma slaby wzrok i nie widzi poczatkowo pastelowych kolorow, poza tym ostre barwy przyciagaja uwage. Nawet ciut wieksze dzieci lubia jaskrawe kolory, lubia kolory mieszac, wiec wydawalo mi sie oczywistym, ze karuzela musi byc oczoje...a. Natomiast muzyczka powinna byc cicha bo z kolei wole stymulowac sluch niz go meczyc.

.
V_jolka, nigdy nie jest moment idealny, zawsze znajdzie sie jeszcze cos. Jakim wozkiem, w co bedzie ubrane... Matulenko... Chodzi Ci o ceny, standardy?? A kij z tym! Zobacz - nasze Jajko bedzie mialo w wiekszosci uzywane ubranka, uzywane mebelki, wozek wybierany na podstawie komfortu dziecka i dostepnosci dla portfela... Sweterki, czapeczki, szaliczki - zrobie sama. Tak, liczymy funty, czasem nawet pensy, ale nie mamy czasu czekac az sie podorabiamy tutaj, wiec po prostu sobie radzimy. Nie, nie jest wazne za ile kupie wozek (scislej jak bedzie drogi i ekskluzywny), ani jak markowe beda ubranka. Dziecka nie kocha sie portfelem. Jesli kogos stac na "gorna polke" - swietnie! Mnie nie stac i wcale mi nie zal.
yes2.gif

Chyba źle mnie zrozumiałaś....
Mi własnie chodzi o to samo, co napisałaś...
COSIEK też będzie jeździł w wózku używanym, ubranka na początek będzie miał po Kacprze, a jak się okaże chłopcem to i na później też (moja natura chomika ;-))
Najważniejsze, że będzie kochany najmocniej na świecie, ze będzie dla nas wszystkim!!!

V_jolka no i git! A jak sie okaze dziewczynka, to ubranko "na chlopczyce" tez jest ok, wystarczy pare kiecek dodatkowo, "damskie" dodatki i lala. Wiesz co? U nas sa ubranka pod chlopaka w sumie, tzn. nie ma takich w ktore nie mozna by chlopca ubrac, ale nie mam ani szmatki typowo dziewczecej. Mnie sie dziewczynka w dzinsach podoba bardziej niz chlopczyk w spodniczce jednak... A jesli do dzinsow wlozyc bluze F1, adidaski i zrobic kucyczki na glowce... No, co? Rajdowa laseczka!:-D (Chiba ze lepek lysiutki...:-p)
A_gala, karuzela wypas, cena tez. Nasza cos tam brzeczy blizej niezidentyfikowanego, ale lagodnie. Chopin sie dla dzieci idealnie nadaje zwlaszcza walce i mazurki. Generalnie kazde tempo, ale ostroznie z naglymi uderzeniami dzwieku. Mowiac prosto - niech sie perli, niech plynie, niech bedzie pogodna, ale zadnych naglych uderzen. Aha! Dzieci nie lubia rocka. Przynajmniej moje zaczynaly porykiwac juz przy Queen, o Scorpionsach nie wspominajac.

wrzucam przed wizytą jeszcze mojego focisza z 25t3d:
nawiasem mówiąc zobaczcie jaka różnica jak się robi fotę z daleka i bliska

IMG_0006-1.jpg

IMG_0012.jpg

a_gala mi się też podoba ta pościel, ale że pokój mamy pomarańczowy to pewnie pójdę w tą kolorystykę :)
dobrze, że wrzuciłaś tą stronkę z łóżeczkami to jeszcze sobie pooglądam :)

Emy - Czytam sobie ta ksiazke od Ciebie i jest super. Namowilam meza zeby sobie kupil wersje angielska na swoj Kindle i tez ma przeczytac :tak:Fajnie, ze masz juz zamowione ciuszki, ja moge przekladac i ogladac te malenkie ubranka w nieskonczonosc:-p

Zawsze byłam nastawiona negatywnie do wszelkich poradników o wychowaniu dziecka, nie trafilam wczesniej na książkę, napisaną prosto i wyraznie. Jak kiedys przeczytalam część poradnika mojej bratowej, to az mi się w głowie zakręciło od natłoku informacji i stwierdziłam, że ja dzieci nie będę miec bo nie dam rady ogarnąć takich szczegółów :-)
Na sierpniowkach 2009 ktos polecił te książkę i nie żałuję, że się skusiłam, prosta intuicyjna. Po lekturze po prostu wiedzialam że dam radę i że to żadna filozofia

ilonka faktycznie to łóżeczko z żyrafą gorzej wykonane, ale myślę, że może być bardziej praktyczne jesli myslicie o kolejnym bąblu
Trzymam kciuki za twoją wizytę. faktycznie różnica na zdjęciach duża, moze dlatego, ze zdjęcie z daleka było robione od dołu... ale i tak pięknie!!!

ilonka, kłaczek, a_gala
dzięki za rady łazienkowe
mamy bardzo małą łazienkę, dodatkowo z pralką w srodku, ja chcialam brodzik głęboki, ale mam obawy, że kabina prysznicowa zabije nam całą przestrzeń w łazience. a ta wanienka pożal się Boże to pomysł mojego męża, stwierdził, ze i owszem w brodziku dziecię się wykąpie, ale on tez ma czasem ochotę się wymoczyc, zastanawiam się jak on to zrobi w wannie na 100cm:-D:szok: i to tak w sumie dla niego, niech się moczy. moze nawet lepiej, bo nie zastawimy 1/4 przestrzeni kabiną prysznicową. I jak wanna to obowiązkowo z takim parawanem jak a_gala podesłałaś, bo ja tylko prysznicowa jestem

a_gala biala posciel śliczna!!! i co z tego że się będzie brudzic, kolorowa też, z tą różnicą ze na pstrokatej poscieli plam nie widać. nienawidzę milionów wzorów w 15 kolorach na poscieli.... w tym zestawie "mamo-tato" rożek cudny.. i przybornik wiszący mi się podoba. Tego kosza na bieliznę nie dodają do zestawu???;-)

Tez myslę o zwykłym łóżeczku w bardzo ciemnym brązie, zobaczymy co upatrzę, mam cicha nadzieję, że ktos z rodziny pożyczy nam jakies. narazie nie pytalismy...

v-jolka, myslę, że twoj mąż potrzebuje czasu ale cieszy się tak jak ty. na pewno martwi się czy podołacie finansowo... to bardzo odpowiedzialne.. myslę, ze wielka radosc przyjdzie do was z czasem, tak jak u nas, było duużo strachu, czy się uda, teraz pomalutku zaczynamy wierzyc że będzie ok. Mąż dopiero od niedawna gada do brzucha i pyta się co tam u małego słychać, wczesniej podchodził do calej sprawy z rezerwą.... przyznam się bez bicia... ja zresztą też

reklama
Super, że u Was wsio ok dziewuszki.

Emy - gratuluję wyczekiwanego 6 kwadracika
Ilonko26 - super brzusio
Kłaczek -gratulacje ruchów

Kosz na pieluchy - czy Wy wiecie jak taka pielucha śmierdzi???? Nie wiem czy kosz to dobry pomysł, szczelne wiadro chyba, ale takie mega szczelne, pytanie kto to potem otworzy? Ja od razu to kosza na śmieci na dworze leciałam, no ale my w domku jednorodzinnym. Kupa fuj fuj :)))))))))))) Znajomi co mieszkają w bloku, trzymają w siatkach na balkonie i wieczorem wynoszą :))))
Kolory zabawek - najlepsze czarno-białe http://dziendobrytvn.plejada.pl/28,...ale_zabawki_dla_dzieci,aktualnosci_detal.html

Ostatnia edycja:
Do góry