reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wielodzietne od kuchni, czyli nasze pomysły na pyszne jedzonko :)

ewuniaf

Fanka BB :)
Dołączył(a)
14 Październik 2010
Postów
962
Hej!!! zakładam nowy wątek z naszymi przepisami- chyba takiego jeszcze tu nie ma???? Mama zaraz wklejam przepis na ciasto z wisienkami!!!:-)

Ciasto z Wiśniami

składniki:
2,5 szklanki mąki tortowej
1 margaryna
3/4 szklanki i 4 łyżki cukru
4 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
bułka tarta do wysypania natłuszczonej formy


Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cztery łyżki cukru ,
Margarynę posiekać z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia i cukrem
oddzielić żółtka od białek,
Dodać żółtka i zagnieść ciasto
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz 3/4 szklanki cukru

Wiśnie umyć, wydrylować, poddusić w rądlu z łyżką cukru

Blachę wyłożyc papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą,
wykleić ciastem,
ciasto posypać niewielką ilością bułki tartej (żeby ciastgo nie przesiąkło sokiem z wiśni),
wyłożyć wiśnie na ciasto,
na góre dac pianę z białek ubita na sztywno.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około 40-45 minut

smacznego!!!!!
 
Ostatnia edycja:
reklama
hahahaa-Ewunia uwielbiam Cię :tak::-D:-D:-Dteż myslałam o takim wątku;-)
nasza Maureen się ucieszy:))

czekam na przepis:tak:

te ciasteczka ,które wkleiła Justyna są naprawdę proste-w weekend zrobie:tak:
 
Mama zaraz bede szukać przepisów które pisałaś nam tutaj (te dukanowe) i powklejam jak znajde
I też cie uwielbiam :)
 
Ewunia- no to poszukaj :)) a jak nie znajdziesz to ja poszukam,ale jutro bo dzis juz padam...

napisze tez później przepis na mój sernik na zimno-ten o który ostatnio pytała Joaś..

ale super :))))
 
Ciasto wiśniowe z pianką 2 :)

Składniki:
Ciasto:
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
85g margaryny
8 łyżek wody
8 łyżek oleju
1 łyżeczka aromatu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkalanki mąki tortowej

masa wiśniowa:
3 szklanki kompotu z wiśni
300g wiśni z kompotu
2 op budyniu śmietankowego z cukrem

Pianka:
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem,dodać roztopioną,chłodną margarynę, dodać wode, olej, aromat, proszek do pieczenia, sypac mąkę i dokładnie wymieszac. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem blachę (28/20cm) Piec 20min w temp 170stopni (termoobieg)
masa wiśniowa:
na kompocie ugotowac budyń, do goracego budyniu wsypać wiśnie i wymieszać.
pianka:
białka ubićna sztywną pianę dodać cukier- jeszcze chwilę ubijając, wsypać mąkę, ubić
Ciasto wiśniowe z pianka:
na podpieczone , gorące ciasto wyłożyć masę wiśniową, wyłożyć piankę. piec jeszcze 15 min w temp 180 stopni

Mam nadzieje że bedzie smakowało (czesto robię)
 
Ostatnia edycja:
Ciasto z musem truskawkowym

składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej (niepełne)
200g margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
skorka starta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op cukru waniliowego
1 aromat cytrynowy
mus truskawkowy:
1kg truskawek z kompotu
2 op galaretki truskawkowej
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania :
Ciasto
Margaryne roztopić, przestudzić. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i cukier waniliowy. do ubitych jajek dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , skórke z cytryny, aromat oraz roztopioną margaryne. Dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do blaszki natłuszczonej i obsypanej bułką tartą (wymiary blachy 25/25cm). Piec 40min w temp180 stopni
mus truskawkowy
Truskawki osączyć,zmiksować (cześć można zostawić do dekoracji). Następnie prazyćna małym ogniu, wsypać cukier. na koniec wsypać galaretkę (suchą) - dokładnie wymieszać , zagotować, przestudzić.
ciasto z musem truskawkowym
ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa płaty. przełożyć musem. Na wierzchu ciasta rozsmarowac pozostałą cześć nusu i udekorowac truskawkami :)
 
Ostatnia edycja:
Cokies -ciasto z truskawkami

4 jajka ubic ze szklanką cukru mikserem do białości
potem dodać 1,5 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia-wymieszać łyżką
na koniec dodać 6,7 kropli olejku (jaki masz może byc waniliowy,śmietankowy...) i 5 łyżek oleju-mieszamy łyżką

ciasto przelewamy na prostokątna blachę i wykładamy pokrojone truskawki

piekarnik na 170 i 35 min

po przestudzeniu cukier puder ;))
 

"SERNIK PYCHA "


Ciasto :

3/4 paczki masla
2 cale jajka
2 szkl. maki
3/4 drobnego cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka kakao

Masa serowa :

1 kg sera
0,8 l mleka
6 zoltek
3/4 szkl. cukru
2 budynie smietankowe
- kokos do posypania

Wyrobic ciasto z podanych skladnikow, na czas robienia masy wlozyc je do lodowki.
Zmielic ser. Zoltka z cukrem ubic na puszysta mase, dodawac po troszku ser, mleko ( uwaga, pryska! ), wsypac budynie.
Ciasto wylozyc na blache (prostokatna) lub zetrzec wg uznania,ponakluwac widelcem, ja podpiekam jeszcze przez jakies 10 minut. Mase wylac na ciasto, piec ok.50 minut w temp. 180 st. Po tym czasie blache wyjac, nalozyc na wierzch piane ubita z pozostalych bialek i 6 lyzek cukru. Posypac kokosem, piec jeszcze okolo 15 minut.

P.S. Zawsze warto "znac" swoj piekarnik, ja dopasowuje rodzaj ciasta do pieca, np. serniki pieke troszke dluzej, a biszkopty musze obracac, bo mi przypieka z jednej strony ;-)
 
Ostatnia edycja:
reklama

"PLACEK ZE SLIWKAMI I SERKIEM"


250g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia ( czubata)
4 jajka
180g brazowego cukru
180g masla
250g kremowego serka smietankowego
3 lyzki cukru pudru
1/2 laski wanilii
ok. 400g sliwek

Miekkie maslo, 3 jajka, make, proszek do pieczenia i brazowy cukier zmiksowac.
Serek smietankowy utrzec/zmiksowac z cukrem pudrem i 1 jajkiem. Do masy dodac ziarenka zeskrobane z laski wanilii ( lub dodac troche cukru waniliowego dobrej jakosci).
Sliwki wypestkowac i pokroic na cwiartki lub osemki jesli sa duze.
Prostokatna blache natluscic maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
Wylozyc 1/2 ciasta lyzka, na to partiami 1/2 masy serowej oraz 1/2 sliwek. Na sliwki nalozyc reszte ciasta, masy serowej i reszte sliwek.
Nie bedzie tego na tyle, zeby poukladac rowno warstwami, bardziej kleksami :) Piec ok.1h w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.
Wystudzone ciasto mozna posypac cukrem pudrem.
Proste i dobre :)

 

Podobne tematy

Do góry