reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ważne

W którym tygodniu zaczął wam rosnąć brzuch? Jestem w. 6 tygodniu a jem tyle że zastanawiam się czy już nie zacząc kupować spodni ciążowych 🤣🤣🤣 czy to normalne że jem jak nienormalna ? I nie mogę się najeść

reklama
Aktualnie 29tc i nie mieszczę się jedynie w jeansy sprzed ciąży bo zawsze lubiłam obcisłe i przylegające 😉 tzn zapnę się, ale już nie jest wygodnie i kupiłam legginsy ciążowe. Startowałam z wagą 75kg przy 165cm. W luźniejszych ubraniach nadal nie widać brzucha 😉
Edit. Co do tak częstego i niepohamowanego jedzenia to uważaj bo cukrzyca ciążowa nie śpi 😉 a wierz mi, że nie chcesz jej mieć od samego początku.

Z tym jedzeniem to jest różnie bo niektóre kobiety mają mdłości i bardzo mało jedzą a inne właśnie maja apetyt :)
U mnie brzuszek zaczęło być widać w 5 miesiącu. Chyba że miałam coś obcisłego to wtedy byl zaokrąglony. Obecnie 36 TC i wyglądam jak słoń 😂 brzuch ok 7 miesiąca zaczął bardzo rosnąć z dnia na dzień.

Jesteś na początku ciąży więc niewykluczone że jeszcze dopadną Cię mdłości (czego nie życzę) i wtedy nie będziesz myśleć o jedzeniu ;)

Naprawdę różnie to bywa. Ja jestem w 9tygodniu i już myślę o nowych spodniach, bo obecne które mam to owszem jeszcze się zapnę ... ale czuję się w nich już niewygodnie bo mnie w brzuchu cisną.

Gdy stoję to nie bo mam luźne bluzki, ale gdy usiądę to u mnie już widać taki ... taki balonik . Parę dni temu w przychodni na badaniach pielęgniarka sama mi powiedziała , że oooo już widać .

W pierwszej ciąży ludzie zaczęli się domyślać gdzieś na przełomie 6/7 miesiąca.
Zaś w kolejnej spodnie ciążowe już koło 8/9 tygodnia zakładałam.

I masz jeść dla dwóch, a nie za dwóch. Staraj się wybierać zdrowe przekąski - jedz dużo warzyw, na owoce uważaj.

reklama
Ja jestem w 11 tc i na początku jadłam mało, teraz normalnie, ale jak na razie jestem 2 kg na minusie. Brzuch widać praktycznie od samego początku :) Ciężko mi było utrzymać to w tajemnicy, bo cokolwiek bym nie założyła, to już się odznaczał. Z tym, że u mnie to trzecia ciąża (2 poprzednie poroniłam, ale to chyba i tak "się liczy") + luteina i inne leki powodują, że ten brzuch jest bardziej napompowany.
A z tym jedzeniem to musisz niestety uważać. Wiem, że jak jest apetyt, to ciężko się powstrzymać, no ale lepiej teraz, niż później mieć z tym problem ;)

Do góry