reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ważne, przydatne, potrzebne

Torba do szpitala
Dla mamy:

• szlafrok
  • koszule nocne rozpinane (najlepiej 3 sztuki)
  • kapcie i klapki pod prysznic
  • skarpetki
  • majtki jednorazowe z siateczki (kilka sztuk)
  • staniki laktacyjne (2 sztuki)
  • odzież na wyjście
  • przybory toaletowe
  • ręczniki (najlepiej ciemny!)
  • chusteczki higieniczne
  • szare mydło (często kupują mydło "Biały jeleń")
  • koło dmuchane do siedzenia
  • podpaski nocne
  • podkłady higieniczne
  • wkładki laktacyjne
  • papier toaletowy
  • ręczniki papierowe (ponoc lepiej się sprawdzaja niz papier toaletowy)
  • jednorazowa maszynka do golenia
  • ręczny odciągacz pokarmu
  • kilka kubków jednorazowych
  • talerz, sztućce
  • notatnik i długopis
  • telefon komórkowy
  • aparat fotograficzny
  • drobne pieniądze
  • zegarek
  • gazetę do czytania (wyczytałam że niektórym bardzo sie przydawała :-))
Do porodu:
-koszulka T-shirt lub krótka koszula nocna (jeśli nie chce się korzystać ze szpitalnej)
- gumka do włosów
- woda niegazowana
Dla dziecka:

• pieluszki tetrowe, jednorazowe
  • 3 koszulki bawełniane
  • 2 cienkie bawełniane czapeczki
  • 1 czapeczka cieplejsza
  • 3 pajacyki
  • kilka koszulek i kaftaników
  • skarpetki
  • kocyk
  • rożek
  • ubranko na wyjście ze szpitala
  • mydełko dla niemowląt
  • oliwka dla niemowląt
  • krem do pielęgnacji pupy
  • miękka szczotka do włosów
Dokumenty:

• dowód osobisty
  • książeczka ubezpieczeniowa (podstemplowana)
  • karta przebiegu ciąży
  • wyniki badań
  • skierowanie do szpitala, jeśli jest wymagane

reklama
ja bym jeszcze do dokumentów dopisała wyniki z grupą krwi, podobno to bardzo ważne, tak mi mówiła na izbie przyjęć pielęgniarka, jak przyjmowała mnie do szpitala,że ten wynik musi być oryginalny z laboratorium ( a nie wpisany recznie w kartę ciąży ) a najlepiej go sobie właśnie do karty przypiąć:)

fajna lista Wiolciu.

Dokłądnie tak jak piszesz Ewwe i trzeba pamietac że w szpitalu zatrzymują ORYGINAŁ gr krwi - a ksero możecie zostawić dla siebie ;-)

mi też nie zabrali, nawet lekarz na pierwszej wizycie tej ciąży powiedział że mam odpiąć od tamtej karty ciąży a wpiąć do tej, no i chyba z tym do szpitala też pojadę więcej mi się krew przecie nie zmieniła.
a wiecie jak byłam dzieckiem to kiedyś jeszcze z dorosłych mi jakoś twierdził że po małżeństwie (czyt. po pierwszym stosunku) krew się zmienia... a niby nie urodziłam się wieki temu, a taka ciemnota wtedy jeszcze mogła panować :rofl2:

a wiecie jak byłam dzieckiem to kiedyś jeszcze z dorosłych mi jakoś twierdził że po małżeństwie (czyt. po pierwszym stosunku) krew się zmienia... a niby nie urodziłam się wieki temu, a taka ciemnota wtedy jeszcze mogła panować :rofl2:

wow:szok: heheh, to ciekawe jaką grupę miałam przed ślubem hehehe

reklama
Wiocia lista super:) Ja bym tylko odradzała majtki siateczkowe bo są sztuczne beznadziejne i przyklejają się do pupy. Nie czułam się w nich dobrze. Miałam też zwykłe bawełniane takie większe mama size. Naprawdę są świetne przewiewne i tanie .
Zamiast koszulki do porodu koszule taką do kolan standardową bo podczas porodu często się chodzi leży mnie osobiście było tak lepiej i bardziej cywilizowanie ;)
Zamiast mydła miałam żel do ciała i włosów dla dzieci. Wygodne 2w1 i nie uczuli maluszka w kontakcie z twoją skórą.
Tantum rose dla naciętego krocza. Dla mnie było niezastąpione. Działa na ranę znieczulająco i goi. Miałam dwie małe butelki po wodzie mineralnej. W jednej rozpuściłam tantum rose a do drugiej nalewałam ciepłej wody z kranu. W ten sposób po każdym skorzystaniu z toalety podmywałam krocze - woda, tantum i wycierałam do sucha ręcznikiem jednorazowym. Rana nie szczypała i szybciej się goiła. Ważne jest aby ranę utrzymywać w suchości. Tylko się nie śmiejcie ale jak nie ma jak się inaczej podmyć po skorzystaniu z wc to trzeba sobie radzić a mocz na ranie brrr szczypie okrutnie.

Do góry