reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ważne, przydatne, potrzebne

Dokumenty wymagane przy przyjęciu do szpitala

1. Dowód tożsamości: dowód osobisty lub paszport
  2. Ubezpieczenie – dokument potwierdzający ważne ubezpieczenie zdrowotne, np.:
    • Dla osoby zatrudnionej na umowę o pracę: legitymacja ubezpieczeniowa z aktualną pieczątką płatnika + aktualne zaświadczenie z zakładu pracy o opłacaniu składek zdrowotnych
    • Dla osoby prowadzącej działalność gospodarczą: aktualny dowód wpłaty składki na ubezpieczenie zdrowotne
    • Dla osoby ubezpieczonej w KRUS: legitymacja KRUS wraz z dowodem wpłaty ostatniej składki
    • Dla osoby bezrobotnej: aktualne zaświadczenie z Urzędu Pracy
    • Dla osoby korzystającej z pomocy społecznej: zaświadczenie z Ośrodka Pomocy Społecznej
    • Dla osoby ubezpieczonej dobrowolnie: umowa zawarta z NFZ wraz z aktualnym dowodem opłaty składki
    • Dla osoby z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego korzystającej z opieki zdrowotnej podczas pobytu w Polsce na podstawie przepisów o koordynacji: formularz serii E, Certyfikat, Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ)
  3. NIP własny (w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej) lub NIP pracodawcy

reklama
Przygotowanie domu na przyjęcie dziecka

I. Kosmetyki i przybory toaletowe do pielęgnacji dziecka
· Waciki, gaziki (do przemywania oczu, okolic krocza)
· Pałeczki z watą
· Krem pielęgnacyjny
· Nieperfumowane mydło dla niemowląt
· Oliwka do pielęgnacji niemowląt
· Puder
· Płyn do kąpieli
· Szampon
· Nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
· Miękka szczotka do włosów
· Niealergizujący proszek lub płyn do prania

II. Sprzęty codziennego użytku
· Łóżeczko drewniane z regulowaną wysokością – 1 szt.
· Gładki materacyk – 1 szt.
· Pościel – 2-3 zmiany
· Prześcieradło frotte lub flanelowe – 2 szt.
· Kołderka lub śpiworem
· Ceratka do ochrony łóżeczka przed zmoczeniem – 2 szt.
· Przewijak – 1 szt.
· Wózek głęboki – 1 szt.
· Chusta do noszenia niemowląt (może być używana od 1. dnia życia) – 1 szt.
· Nosidełko zalecane od 3. miesiąca życia – 1 szt.
· Wanienka – 1 szt.
· Ręczniki z kapturkiem – 2 szt.
· Myjki frotte – 2-3 szt.
· Termometr do mierzenia temperatury wody – 1 szt.
· Fotelik samochodowy – 1 szt.
· Torba podręczna (niezbędna podczas spacerów) – 1 szt.

III. Apteczka maluszka
· Sól fizjologiczna do przemywania oczu (w jednorazowych ampułkach)
· Roztwór wody morskiej do czyszczenia nosa
· Spirytus 70% do przemywania pepka jałowymi gazikami (na rynku dostępne SA także gotowe, sterylne gaziki nasączone 70% izopropylowym)
· Aspirator lub gumowa gruszka (do czyszczenia nosa)
· Termometr do mierzenia temperatury ciała dziecka (dotykowy lub elektroniczny)
· Lek zawierający simeticon lub herbatniki na kolki dla dziecka
· Paracetamol w czopkach w razie gorączki – podawać tylko za zgodą lekarza!

IV. Pierwsze ubranka (rozmiar 56-62)
· Koszulki bawełniane, body – 5-7 szt.
· Kaftaniki z długim rękawem trykotowe, bawełniane, frotte – 4-6 szt.
· Body z krótkim i długim rękawem – 5 szt.
· Śpiochy lub pajacyki rozpinane w kroku zakrywające stópki – 4 szt.
· Czapeczki (bawełniane lub batystowe) – 2-3 cienkie, 1 ciepła (wełniana)
· Skarpetki – 2-3 pary
· Cieplejsze sweterki lub bluzeczki – 2 szt.
· Ciepły kombinezon (dla dzieci urodzonych zimą) – 1 szt.
· Śliniaczki – 4 szt.
· Pieluszki flanelowe – 4-6 szt.
· Pieluszki tetrowe
a) do używania zamiast ściereczek – 10 szt.
b) Jako pieluszki na początek – 50 szt.
· Pieluszki jednorazowe na dobę potrzebne będzie ok. 8 szt.
Na początku zalecane są pieluszki jednorazowe o rozmiarze newborn 2-5 kg; następnie w ok. 2. miesiącu życia pieluszki mini 3-6 kg. Nie kupuj zbyt wielu najmniejszych!

· Wilgotne ściereczki pielęgnacyjne na dobę będzie ok. 8 szt.
· Śpiwór – 1 szt.
· Szaliczek miękki – 1 szt.
· Kocyk – 2 cienkie, 1 ciepły
· Rękawiczki – 1 para
· Rożki – 2-3 szt.

V. Inne produkty i akcesoria dla dziecka i mamy
· herbatki na laktację (dla kobiet karmiących piersią)
· wkładki laktacyjne
· butelka do karmienia 125 – 250 ml
· smoczki do karmienia
· smoczki uspokajające
· laktator
· podpaski
· wkładki higieniczne
· płyn odkażający do pielęgnacji krocza po porodzie
· bawełniane biustonosze – potrzebne jest kilka sztuk, ze względu na konieczność częstej zmiany (na rynku dostępne są specjalne biustonosze dla kobiet karmiących)
· krem na pękające brodawki sutkowe
· specjalne przewiewne majtki

Proszę bardziej doświadczone mamy o wypowiedzenie się na temat tych list. Zdaję sobie sprawę, że część z tych rzeczy można sobie odpuścić.

Więc kochane ja osobiście bym sobie odpuściła puder, ja miałam i użyłam raz i klełam na niego;-);-), termometr do mierzenia wody, kupiłam i żałuje, uzyłam ze dwa razy ale straszliwie mi przeszkadzał, przeszłam na staromodna metode łokciową. Laktator albo jakiś zwykły albo w ogóle bo może się nie przydać, w razie czego wysyłamy męża do apteki po takowy, najlepiej do zaprzyjażnionej apteki;-)Ja miałam zwykły M mi kupił w szpitalu bo miałam problemy, w tym szpitalu mnie naciagneli na laktator za 60 zł a w domu używałam go dwa dni bo się wszystko unormowało:dry:Rożek i kocyk miałam po jednym.No i na początku, mona sobie też darować szampon, mydełko albo płyn w zupełności starczą.
Ale kochane ja mówie ze swojego doświadczenia a wiadomo, że każdy Dzidziuś jest inny i kiażdej mamie przyda sie co innego.A przy pierwszym Dzidziusiu to nawet wskazane jest troche zaszalać;-) Bo ja np. nawet teraz jakbym chciała kupić coś co wiem, że mi nie jest potrzebne to mi mój nos mówi "Kochana kup w to miejsce coś innego, ciuszek albo cos dla Lolka".

No ja bym z tej listy kilku rzeczy nie kupiła (rożek mieliśmy jeden i w zupełności wystarczył, nie kupiłabym także nosidełka, mam dwie chusty za to i bardzo mi pomogly ale kupione po okazyjnej cenie), nie chce mi się teraz wypisywać ale też kilka rzeczy bym dodala. Każda mama sama sobie ustala i wg. mnie nie ma takiej złotej listy. Ja np. mimo, że zamierzam karmić piersią to uważam laktator za niezbędny, smoczek też nie uważam za konieczny (dzieki Bogu nie używalismy przy corci i dobrze bo teraz ma wade zgryzu, ktora smoczek moglby tylko powiekszyc!). Majtek poporodowych też raczej nie kupię, lekarze absolutnie je odradzali w szpitalu, najlepiej to leżeć z golą pupą, robić namiot z kołdry a majtki to nakladac tylko wtedy, jak się wychodzi z sali. U nas na sali każda dziewczyna latała z gołym tylkiem tylko podklad miala miedzy nogami.
Za to liste rzeczy potrzebnych do szpitala wydaje kazdy szpital, trzeba poprosic o to co jest wymagane (niektore maja swoje ubranka a w niektorych trzeba przyniesc swoje, tak samo pieluchy, chusteczki, rozek, kosmetyki...). Wszystko wyjdzie w praniu a moja rada to taka, zeby nie sluchac dobrych rad od zgorzknialych ludzi tylko kierowac sie tez intuicja albo korzystac z pomocy zyczliwej nam osoby.

Dokumenty wymagane przy przyjęciu do szpitala

[*]Dla osoby zatrudnionej na umowę o pracę: legitymacja ubezpieczeniowa z aktualną pieczątką płatnika + aktualne zaświadczenie z zakładu pracy o opłacaniu składek zdrowotnych

Nie rozumiem. :dry:
Po co jednocześnie legitymacja i RMUA?? Z tego co wiem druk RMUA jest ważny 3 mies. natomiast legitymacja tylko przez miesiąc. Nie widzę zatem sensu biegac co miesiąc i ją uaktualniać, skoro w RMUA stoi jasno, że jest się ubezpieczonym i do tego ile wynosi składka.

Ten fragment we mnie też wzbudził podobne wątpliwości. Ale jak pisałam wcześniej, bez zmian przepisałam ulotkę, którą dostałam.

No właśnie.
Poza tym nie kazdy ma legitymację i z tego co wiem, nie bardzo chca ją wydawać.
Myślę, że to relikt i warto skupić się raczej na "ermułce". Tym bardziej, że ja ostatnio przy badaniach na NFZ właśnie nią się okazałam i wystarczyło:-)

bo tak naprawdę potrzebne jest albo to, albo to, choć tak na prawdę od legitek się już ucieka:)

Widzę, że kolejna grudnióweczka pokazała śliczną buźkę:) cristalrose co Ty robisz zeby Ci się tak grzywka równo układała?:)

reklama
zazdroszczę cristalrose naprawdę, moje włosy są niesforne jakieś a jak już mam grzywkę, to bardzo żałuję że ją mam.
ok nie zaśmiecam wątku, bo mamolka, mnie zaraz przegoni:)

Do góry