reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ważne i sprawdzone porady w pielęgnacji naszych maleństw

my oddzielnie engerix a reszta zwykła z nfz, nie szczepię na nic dodatkowego uważam że nie ma potrzeby a skrajnie może zaszkodzić nawet
znajoma zaszczepiła dzieci na dosłownie wszystko nie dość że drogie to jak cholera to córa 2 latka miała i rota złapała 40st gorączki to po co to było szczepić na to i kasę wydawać?
z jednym uważam dobrym lekarzem rozmawiałam (prowadził Damiana w szpitalu) powiedział że nakłanianie rodziców do szczepionek jest nieetyczne bo nie każdego na to stać a wystarczy tak naprawdę dobrze dbać o higienę

reklama
Kasiulka ja zaszczepiłam Manię szczepionką skojarzoną 6 w jednym,żeby jej nie kłuć a pneumokoki dopiero po 6 miesiącu, bo teraz nie widzę sensu, na rotawirusy nie szczepię bo to się mija z celem, szczepionka obejmuje tylko kilka szczepów na kilkaset.

Zuza ma ładny brzuszek po kupce a przed jedzonkiem - inaczej tez jest bębenek jak się patrzy :-):-):-) tylko na nim grać...
Dziewczyny czy Wy pijecie coś na lepsze trawienie, żeby Maleństwom się lepiej wypróżniało??? Ja piję herbatkę na trawienie z hippa co jest dla dzieci od 1'go msc ale nie wiem czy ona coś Małej daje przechodząc przez moje mleko??? wolałabym samej jej jeszcze nie podawać....

Lina ja pije herbatki dla mam karmiacych , ułatwiają trawienie i wypruznianie maluchowi , maja tez melise która uspokaja i mamcie i dzidzke. Małemu 2 razy dałam do picia herbatke koperkowa z hippa używamy butelek z Tommie tippie z kształtem smoka jak piersi - rekomendowany dla dzieci karmionych piersią- nie zaburza ssania a smok ma Mala dziurę i trzeba sie napracowac tak jak z cycem ;-) uważam ze pomagają bo maly nie ma kolek czasem tylko markotny i sie prezy ale nie płacze więc wnioskuje ze działają ;)

Dziewczynki mam problem :baffled:

Moja mała ma wysypana całą buzie takimi małymi krostkami i nie wiem co to. Zapytałam pediatre to mi odpowiedziała hmmm zejdzie :baffled: no jaja jakieś. Do tego dzisiaj na tyłku w jednym miejscu zobaczyłam takie małe białe krostki czy to może być od tego że zakładałam jej inne pieluchy??? Może ma na nie uczulenie :confused:

Wróciłam teraz do oryginalnych pampersów, ale nie wiem czym to smarować no kurcze czuje się jakbym ją zaniedbała :-(

Ina ja bym spróbowała krochmalem przemywać te krostki, na pewno nie zaszkodzi, bo nie ma w tym chemii, a pomóc może:) dziewczyny podawały proporcje na krochmal do przemywania twarzy

U nas odparzenie wyszło przy pampersach, Huggiesy lepiej się sprawdzaja, ale co dupka to opinia ;-)

a co do mąki ziemniaczanej - na problemy skórne dobrze też ponoć w lekkim krochmalu malucha wykąpać :tak:
zgadza sie ja robię lekki krohmal i przecieram potowki na twarzy malej i znikaja w ciagu 12 h ;]

my uzywamy pieluch z rosmanna i jest ok, hugisy ma kupil bo na promocji i jak wykle wysly mniejse niz inne ale bez odparen a czasem jest tak ze ja przez 12 h nie zmianiam pieluchy bo mala spi np cala noc czasami albo tak sie drze ze daje jej jesc a potem zal mi ja budic, ja smaruje dupke tylko jak widze ze cos sie zacyn dziac prez 2 miesiace bylo to raz czy dwa a tak to , wycieram chusteczkami naiwlzonymi dupcie , bzdzioche przmeywam wacikiem z przegotowana woda czakam a wychsnie daje pampka i tyle, ale ja kapie w emolium i moze ono powoduje to ze ta skora w takim dobrym stanie?

Moj tez ma wysypana buzke ale to niestety przez to mleko i kapturki.. Mam tego serdecznie dosc ale co zrobic.. po ostatniej nocy wymieniona koszula ( juz spalam bez niczego;/) i dwa staniki przesiakniete ( tez akurat swoich wkladeg TT nie mialam tylko Nuby do bani) i posciel, przescieradlo, kilka flanel i tertr- wszystko w mleku!! Wrr
No i suma sumarum jego bunia od tego tez wysypana..eh

Mysmy dzis kupili Huggisy 2 :)) po paczce pampkow zobacze znowu czy w nich nie lepiej ( pierwsze 2 tyg tylko huggis 1 ) bo jakos mnie denerwowala ta wieczna klucha w pampersach ( a zmieniane co rusz).

Tez dziewczyny czasem mam wyrzuty w nocy , ze nie zmienilam i dostal odparzenia bo kurcze tak mi bylo ciezko go rozbudzac ( czasem na spiocha zmieni sobie super a czasem wiadomo ryzyko nie spania do rana :/ ) ..
Wtedy uzywalam pudru, potem bephantenu 3 dni i nic, wkoncu stary dobry sudocrem pomogl ;-)
Jest napisane na nim, ze mozna stosowac profilaktycznie ale obilo mi sie, ze lepiej nie?

Aha uzywacie chusteczek nawilzonych? Jakich?
Przerobilam J&J bo dostalam w paczce w szpitalu - beznadzieja, mialam pampersa sensitive tez takie osbie.. Jednak mistrzostwo świata to Huggisy te bezowe ( jak pieluszki newborn) - to jest normalnie bawelna i woda! Delikatne, ze dra sie jak papier! ( a te wszystkie inne to takie materialowe sztuczne), super sie sprawdzaja no rewelacja nie moge!
Dzis zrobilismy zapas, ze hej 9 paczek :zawstydzona/y: A bo w promocji byly po 1 funta to co bedziemy sobie zalowac, jak to idzie :-) No i do buzi raczek wszystkiego mozna uzywac, naprawde mega delikatne są :)

Pępek nam odpadl w zeszla srode czyli troche trzymal. Nie uzywalam do niego nic, w ostatnim etapie oscenisept :)

Do kapieli znalazlam tu InfaCare z tymi emoliatami tez wiec fajnie sie sprawdza ;-)
Po kąpieli oliwka i wsio.
TO tyle z naszej pielęgnacji na chwilę obecną :)

Angel to może sobie troszkę odciągaj, będzie Cie mniej zalewało i na spacery nie będziesz potrzebowała MM.

Ja przyznam szczerze, że jak nie zrobi kupki w nocy to też nieraz nie przebieram. Pewnie do czasu jakiś odparzeń, na razie (odpukać) pupka piękna :-)

Jeżeli chodzi o chusteczki, to w sumie wszystkie mi odpowiadają oprócz nivea, a używałam pampers, pampers sensitive, dada sensitive, dada, nivea, huggisy jeszcze czekają na swoją kolej. Choć pewnie i tak przy dadzie zostanę najtańsza, a biedronkę mam w bloku obok

My używamy już pampersów 2, bo w jedyneczkach to ciasnawo się zrobiło mojej Karolci. Do kąpieli stosujemy Oilatum i oliwkę bambino na buźkę smarujemy. Do przemywania pupki stosujemy tylko czysta wodę, a chusteczki nawilżone jedynie na wyjścia. Pupkę smaruje maścią, którą dostałam ze szpitala, ale tylko smarujemy po kupce, a po siuśkach nie - tak mi powiedziała położna. Przewijam przed każdym karmieniem czyli co 3 -4 h. Pępek odpadł w 8 dobie ale przez kolejne dni musieliśmy go myć szarym mydłem, bo sie jakaś ziarnina zrobiła. Teraz oczyszczam jeszcze wacikiem bo jeszcze krwawi- podobno do 6 tyg może nam jeszcze troche krwawic (o ten pępek jestem zła, bo sie paprze niemiłosiernie!).
A tak poza tym to sie cycolimy bez kapturków. Z prawej piersi mnie nie boli jak ssie ale z lewej pierwszy zasys to gwiazdki można zobaczyc.... nie wiem o co chodzi, bo staram się tak samo przykladać do piersi.

reklama
Do góry