reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

watek porodowy - tylko dla zainteresowanych :):)

Tampeza - ale przynajmniej masz jakis wybór a my tu co ... składki lecą a jak przychodzi co do czego to za wszystko trzeba bulić :))
Prawda, jest tu wybor, tylko troche krzywo patrza. Ale wiesz ja tez tu place skladki, a jak chce isc do lekarza, na jakakolwiek wizyte to i tak musze placic i w przeliczeniu wychodzi ok 60zl, wiec tez tak do konca ich sluzba nie jest bezplatna:dry:

reklama
tampeza - 60zł to w miarę dobra cana , w wawie dobry lekarz to od 100zł w górę USG 4d 200zł , no a weź pod uwagę że u ciebie zarobki też są inne... oj ciężko w tej naszej Polszy..

Ale to nie prywatnie tylko panstwowo, za prywatna wizyte place ok 400-500 stow. Za zbadanie na pogotowiu tez sie placi:crazy:

Tampeza - no ok, cudze chwalicie swego nie znacie ... i tak dla mnie to ku...stwo kobieta w ciąży powinna mieć wszystko co najlepsze za free, a nie jakies rozgraniczenia na tych ci ich stać i na tych co ich nie stać .. ale cóż ..

Normalnie przy kazdej wizycie w przychodni, czy na pogotowiu sie placi. W PL chcieli tez wprowadzic takie oplaty chyba 2 lata temu, tylko ze mialy byc to sumy 2-5 zl, ale nie przeszlo

... i tak dla mnie to ku...stwo kobieta w ciąży powinna mieć wszystko co najlepsze za free, a nie jakies rozgraniczenia na tych ci ich stać i na tych co ich nie stać .. ale cóż ..
aniam pociesze cie ze sa kraje ue gdzie wlasnie tak jest ...
tu w uk kazda kobieta na poczatku ciazy dostaje swistek - dzieki niemu mam bezplatne leki, dentyste i cos tam jeszcze, od teraz do rok po porodzie!! znieczulenie (jak pisala anaklim) tez jest free - dziwia sie ze nie chesz !! (polozna np w czasie pierwszego wywiadu ciazowego pytala o pierszy porod i pyta mnie co dostalam na bol, ja jej mowie ze nic bo przeciez to byla tylko pierwsza faza normalnego porodu pozniej cc, a ona ze to nieszkodzi pierwsza faza tez boli!!!!!!!!!!!!!!!)
tylko ze jak pewno slyszalyscie na tutejszych lekarzy tez nie ma za dobrych opini, ciaza to normalny stan, wiekszosc schorzen leczy sie paracetamolem - niesmiertelny lek uk!!!! wiec pewno kogo stac laduje w prywatnej sluzbie zdrowia - choc ja nie mam pojecia jakie to kwoty ...
o wiem np. ze usg prywatnie w ciazy kosztuje okolo £120 do £300 - w zaleznosci czy 3D, czy zdjecia, czy film czy chcesz poznac plec itp...

Tampeza - ja tam bym mogła płacic te 2-5zł.. jak by tak było to może panie emerytki blokujące dostęp do lekarzy by pomyslały dwa razy zanim by wyszły do przychodni, bo do internisty państwowo raczej nie ma szans żeby się zapisac ....
ale ceny u ciebie naprawde bandyckie ...

reklama
Aniam - nie wiem jak jest w Norwegii, gdzie mieszka Tampeza, ale tak jak napisała Isunia, w UK i w Irlandii, kobieta ciężarna ma wszystko free...państwowo oczywiście, łącznie z lekami...
Nie jest też źle jeśli nie jesteś w ciąży. Jeśli zarabiasz mniej, składasz dokumenty na Medical Card i wtedy za lekarza nie płacisz, za szpital nie płacisz, za leki nie płacisz, jesli więcej zarabiaszstarasz się o kartę GP i nie płacisz za wizytę u lekarza pierwszego kontaktu, za resztę płacisz, no i jeśli zarabiasz dużo płacisz za wszystko (wizyta 50e), ale możesz się ubezpieczyć prywatnie i ubezpieczyciel pokrywa koszty pobytu w szpitalu...
Myślę, że to bardzo sprawiedliwe, z tym, że faktycznie opinia o lekarzach pozostawia wiele do życzenia, zwolnienia w ciąży raczej nie dostaniesz, chyba, że trzaśniesz Rejtana w drzwiach....

Do góry