reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

reklama
ja też piekę sama, o czym już pisałam na głównym hehe nadal nie wiem na co się zdecyduję. wszystkie mi doradzały tą masę cukrową hehe jak dziecko będzie grzeczne i da się pobawić to może może... fajnie by wyglądało. szkoda tylko, że tej masy nikt nie je raczej. pod tym względem chciałabym jednak ładnie przyozdobiony torcik czekoladowy upiec.
 
ja to sie ostro zastanawiam czy na roczek nie zrobie dla dorosłych zupy serowej -dla dzieci pewnie rosołek standardowo... normalnie ostatnio zrobilam taką zupkę i jestem uzależniona od niej...
 
przepis na banalnie prosty torcik śmietanowo karmelowy

pieczemy biszkopt
przekładamy go (najlepiej dwu lub trzykrotnie masą śmietanową)
Górę i boki smarujemy karmelem (lub kremem karmelowym, czyli karmel miksujemy z miękkim masłem)

masa śmietanowa to połączenie bitej śmietany i serka mascarpone. Podczas ubijania śmietany ZAWSZE dodaję śmietan fix i trochę cukru.
Tyle. Banalny i pyszny przepis. Ja już jakiś czas nie robiłam i goście stanowczo domagali się już powrotu:) Tym razem upiekłam biszkopt w formie prostokątnej i przekroję go na pół próbując sklecić coś na kształt jedynki/ Jak mi w miarę wyjdzie to wstawię fotę
 
Olcia - dzięki. Brzmi smakowicie (zwłaszcza, że ja uwielbiam bitą śmietanę, mascarpone i karmel :-D) i banalnie :-) Ale ta masa karmelowa, to taka z puszki? w sensie kajmak? czy bawisz się sama z przypalaniem cukru?
 
Ewa kochana czekam na przepis masy cytrynowo-budyniowej. Fifi zasmakowal w wodzie z cytrynka :-)
 
Dobrze, że mi przypomniałaś :)

Masa cytrynowa:
0,5 kostki masła
1 szkl. cukru
2,5 szkl. wody
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cytryny

Zagotować roztopione masło i cukier z 2 szklankami wody. Wymieszać mąkę z połową szklanki wody, sokiem i skórką z cytryn. Wlać to na wrzątek i mieszać aż powstanie budyń. Po ostygnięciu przełożyć masą biszkopty.

***
I to cała filozofia :)

http://tortowomrufkowo.blogspot.com/2011/11/syrenka-dla-tosi.htmlW linku, który wklejam niżej, jest trochę inny przepis, bardziej "masowy". Bo ten mój jest mocno budyniowy. W związku z tym nie wiem, czy dałoby się rozprowadzić tą masę też po bokach tortu - a ja tak bym chciała zrobić. Dlatego chyba skorzystam z przepisu z linka. Ale ten u góry wypróbowałam parę razy - wychodzi mocno cytrynowy placek, pyszny :)

http://tortowomrufkowo.blogspot.com/2011/11/syrenka-dla-tosi.html
 
reklama
Do góry