krolcia, najprostszy przepis to chleb na drożdżach. W sklepie kupiłam mąkę pełnoziarnistą chlebową Lubella ( na dziale z mąkami) i tam na opakowaniu był przepis na chleb nic prosszego, mianowiciena opakowaniu jest na 1 kg mąki, ale ja robiłam na 0,5 kg) do 0,5 kg mąki dodaję 1 łyżeczkę soli, potem dodaję 25g drożdży rozprowadzonych w letniej wodzie (350 ml), to należy ugniatać na gładką masę (ja w robocie kuchennym połączyłam te skłądniki), odstawić na 15 minut, po tym czasie przełożyć do nasmarowanej olejem blachy (ja w keksówce robiłam),przykryć wilgotną szmatką, odstawić na ok. 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku chyba też ok. 40 min w temp 180-200 stopni jeśli pamiętam.
wrublik - jasne, że się podzielę już teraz mogę wysnuć pierwszy wniosek: przy tworzeniu się zakwasu BARDZO WAŻNA jest temperatura otoczenia, mi przez to pierwszy zakwas nie wyszedł a co za tym idzie, chleb na nim robiony również...
wrublik - jasne, że się podzielę już teraz mogę wysnuć pierwszy wniosek: przy tworzeniu się zakwasu BARDZO WAŻNA jest temperatura otoczenia, mi przez to pierwszy zakwas nie wyszedł a co za tym idzie, chleb na nim robiony również...
Ostatnia edycja: