reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Pochwalę się wczorajszymi ciasteczkami :-)
 

Załączniki

  • SAM_7135.jpg
    SAM_7135.jpg
    30,8 KB · Wyświetleń: 59
reklama
właśnie się zajadam (ciut późno ale co tam) młodą kapustką pychaaaaaaaaaa jak mamusi mi wyszła może jeszcze coś ze mnie będzie :-)
 
Tarta czekoladowa z gruszkami:
http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/02/19/tarta-czekoladowa-z-gruszkami/

Dopiero mi się piecze, ale już polecam - zapach piękny :)
Ciasto jest na małą formę. Ja mam dużą i niestety mi nie starczyło, ale już mi się nie chciało dorabiać. 1,5 porcji byłoby ok - mi nie wystarczyło na boki. Masa jest wystarczająca. Gruszki zrobiłam pierwszym sposobem, tzn. przekroiłam na pół, wyjęłam gniazda i pokroiłam na plasterki, które ułożyłam w krzyżyk. Dwie gruchy wystarczyły. Trzecią zje Pucek do kaszki ;)

***
A przepis na Tiramisu mam z opakowania serka Mascarpone Epiu - coś takiego: http://wygodny-market.pl/produkt/1674/43/Nabial/sery_biale/EPIU_Mascarpone_250g.html

4 żółtka ucieram z 1/4 szklanki cukru. Do tego dodaję serek (500 g, żeby było więcej masy :D). Robię szklankę mocnej kawy, do której dodaję jakiś alkohol. Potem w keksówce układam biszkopty i polewam je kawą za pomocą łyżeczki (maczane się rozwalają, bo ja mam zwykłe biszkopty, a nie takie grubsze do Tiramisu), na to daję masę (i płatki migdałów czasami), potem biszkopty, masa itd. Na koniec schładzam w lodówce ok. 2-3 godziny i posypuję kakao.
W mojej keksówce na jedną warstwę wchodzi ok. 10 biszkoptów i udaje się zrobić 3 warstwy :)

Smacznego :)

***
Po wyjęciu tarty z piekarnika - rewelacja...:D Chyba jutro będę musiała zrobić drugą ;) Ale radzę rozłożyć gruszki trochę inaczej - tak jak na zdjęciu wygląda to ładnie, ale ciężko pokroić ciasto, żeby każdy miał kawałek gruszki :)
 
Ostatnia edycja:
Odświeżę temat :)
Polecam: http:// moje-co-nieco.ge5.net/2010/04/06/krople-rosy-sernik/
(przeklejcie sobie link, likwidując spację, bo nie chce mi załadować normalnego)
Mistrzostwo świata. Podobno to klasyka, ale ja zrobiłam pierwszy raz. Właśnie jem na drugie śniadanie. Mmm...

Jedyny minus - nie da się podać chwilę po wyjęciu z piekarnika - środek musi zastygnąć. No i trzeba mieć naprawdę dobry ser, bo to główny smak :)
 
Ostatnia edycja:
ewa też robię ten sernik. Jest przepyszny. Taki delikatny i rozpływa się w ustach. Nigdy nie mogę się go objeść. Nawet biedak nie może doczekać jak ostygnie bo już go łychą wyjadam ;P
 
W sobotę zakisiłam ogóry:-D, mogłyby być bardziej ostre. Myślicie, że jak bym dodała teraz jeszcze czosnek to coś to da? Tak mi się zdawało, że będzie za mało to co było w pęku do kiszenia.
 
reklama
Do góry