reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Chlebek naan:
kilogram mąki pszennej z pełnego przemiału (ja daję zwykłą + otręby)
kostka drożdży rozrobionych z mlekiem i wyrośniętych
jogurt naturalny - nie wiem ile - mniej więcej jedno duże opakoawnie
przyprawy (ja lubię czarnuszkę, można też dać pokrojony w cienkie plasterki czosnek lub zioła prowansalskie)
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Podzielić na niewielkie kuleczki i rozwałkować na grubość ok pół cm. Wielkiść placków - jak kto lubi - ale żeby się mieściły na patelni. Smażyć przez chwilkę z jednej i drugiej strony. Można bez oleju. Najlepsze są na ciepło. Jeśli nie zostaną zjedzone można zamrozić i odgrzewać na patelni. Ja podaję z sosem czosnkowym i jakimiś sałatkami typu pomidory+sos czosnkowy+start ser.

ciąg dlaszy nastąpi - Idek marudzi.
 
reklama
Ciasteczka krucho drożdżowe
pól kg maki
kostka masła/margaryny
pół opakowania rozrobionych, wyrośnietych drożdży
trochę śmietany (ja teraz robię bez)
Mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże, wyrobić cisato. Odłożyć do lodówki na ok godzinę.
Rozwałkować - ok pół cm. Pokroić jak na rogaliki - okrągły placek podzielić na 8 części lub wyciąć kółka jak do pierogów. Włożyć nadzienie i piec ok 20 min w temperaturze ok 180 stopni.

Nadzienie 1:
podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać szpinak, czosnek, sól, pieprz, ser pleśniowy, ser żólty. ewentualnie kaszę gryczaną

To bardziej pasuje do kształtu pierogowego

Nadzienie 2:
podsmażyć cebulkę, dodać boczek i żółty ser

To robię jako rogaliki.


Ciasteczka krucho-drożdżowe robię też w wersji słodkiej - wtedy jako nadzienie może być marmolada, ser biały lub cząsteczki jabłek - najlepiej szarych renet.
 
wątek masakruje moje slinianki!! może dlatego Adaśko się tak ślini, bo mu z mlekiem ten ślinotok przekazuję....
czekam na wieczór i pochłonę zapiekanką makaronową z dynią i pieczonego łososia:) (dobrze że sukienka elastyczne, hehe)
 
O rany, u Was da się dynię dostać? Ja ostatnio miałam wielką ochotę na placek z dyni, a tu kicha - nigdzie nie ma. Wiem, że to nie sezon, no ale żeby nigdzie nie było??...
 
kupiłam dzisiaj świeżą i część sobie zamroziłam pokrojoną w kostkę, bo za duży kawał wzięłam...
dynia jest cały rok tutaj
maliny już są niby z hiszpanii, ale ja mam mrożone z lata
truskawki też są (nie takie plastiki jak u nas), ale ich nie jadam, bo jeszcze foliowe i niedobre. W maju juz będą pyszniutkie:)
 
Indyk zapiekany z mozarellą i sosem pomidorowym

filet z indyka
mozarella
sos pomidorowy (jaki kto lubi)
masło
sól, pieprz

1. umyć, oczyścić, posolic i popieprzyć mięso i podsmażyć delikatnie na masle
2. lekko podsmażone mięso przełożyc do naczynia żaroodpornego, ułozyć na wierzchu pokrojona w plastry mazarellę i zlać wczesnie przygotowanym sosem pomidorowym
3. wstawić do piekarnika na 180stopni, około 40minut

Ja podaję z trzykolorowym makaronem kokardy (farfelle)

smacznego:)
 
reklama
Boże ale sie zrobiłam głodnaaaaaaaaaaaa
Ja dziś spagetti a jutro moze zapiekanke....Makaron i tuńczyk..
 
Do góry