reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

ja dzis mialam lososie i brokuly zapiekane z sosem serowym. na jutro chyba upieke piers z indyka ze sliwkami i morelami suszonymi, bo mam spory kawalek w zamrazalniku
 
reklama
Bardzo bardzo polecam super-prosty deser - ciasteczka francuskie z budyniem.

Przepis jest prosty - gotujemy budyń, faszerujemy nim gotowe fr. ciasto, smarujemy jajkiem dla koloru i pieczemy 12-15 minut w 200 stopniach. "Sekret" polega na tym, że budyń gotujemy nie na mleku, ale na słodkiej śmietance 30%. Dwa kubki śmietanki (po 200g) na 1 budyń (ok. 40g). Najpierw jeden kubek zagotowujemy z cukrem (ja dałam 2 płaskie łyżki cukru kryształu i 2 łyżki cukru waniliowego i wyszły tylko lekko słodkie), a potem wlewamy drugi kubek z rozmieszanym w nim proszkiem budyniowym. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Ta porcja wystarcza na ok. 1,5 płata ciasta.

Można dodać konfiturę, wiśnie, skórkę pomarańczową - cokolwiek :) PYCHA :)
Wkleiłabym zdjęcie, ale wczoraj zrobiłam i już się skończyły ;)
 
to ja tak przy deserowo, znacie może jakąś dobrą kawę która nie wywietrzeje w pudełku w ciągu pół roku? bo około tego czasu pije nam się zwykłe 250gr kawy sypanej, lubię ją tylko od czasu do czasu popijać i pod końcem to już się robi baaardzo bleee, już nawet dodawałam specjalnej przyprawy do kawy, to się zrobiła jeszcze gorsza. słyszałam o jakiejś karmelowej, ale nie mam pojęcia gdzie ją można kupić w naszej mieścinie, wszystkie kawy przepróbować to mi chyba życia zabraknie, więc czekam na propozycje
 
wrublik w ciagu takiego czasu to chyba tylko ziarnista do mielenia Ci nie zwietrzeje;)
podobno długosc aromatu kawy mozna przedłuzyc trzymając ją w lodówce.
My teraz popijamy Douwe Egberts tą jaśniejszą-b.fajna delikatna, a w najblizszym czasie zakupie chyba ta ciemniejszą.

ewa jak tam tarta z warzywami?
 
mamolka dzięki! szczególnie ten urywek mi się spodobał "Szybkie zużycie to najlepszy sposób na świeżość kawy. Aktualnie przerzucamy się na kawę świeżo paloną i samodzielnie mieloną więc problem ze świeżością kawy mielonej odpada, ale gdy jesteś skazany na kawę mieloną to pozostaje telefon do przyjaciela i wspólna degustacja ;)"
więc dziewczyny zapraszam do siebie na kawę, ale na razie to muszę ją kupić, sprawdziłby się chyba młynek i kawa w ziarnach, ale ja sypaną lubię tak raz na dwa tygodnie... może rozejrzę się za młynkiem, który będzie również ozdobą mojej kuchni?
 
reklama
Do góry