reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Antylopka - u mnie tez losos pieczony na topie ;)
ja uwielbiam ryby, Wiki też, wiec różnie szykuje różne ryby

dorsza na przykład tez piekę, ale smaruje go (poza sola i pieprzem) natka pietruszki z czosnkiem (mam w takim pojemniczku w lodówce bo używam jako przyprawy czy marynaty tej mieszanki). Nidgy bym nie posądziła, ze ryba i czosnek to dobre połączenie, a jednak super smakuje:)
 
reklama
u nas tez ryby na topie, jem je wiecej niz miesa, jakies 4 razy w tygodniu.

Moj przepis na szybką Fritatte z łososiem:

2 jajka
2 łyzki smietanki 30%
2 plastry wedzonego lososia
odrobina ulubionych ziol, najlepiej swiezych, moz byc szczypiorek, natka pietruszki,
sol

jajka roztrzepujemy ze smietanka, wrzucamy "podartego" na kawałki lososia, wrzucamy ziola, sol i wylewamy na srednia patelnie, smazymy pod przykrywką, jak sie zrumieni to przerzucamy na druga strone i gotowe ;-) lepsze to niz jajecznica. Mozna tez fritatte na wiecej osob zrobic w piekarniku wylewajac do foremki ale na jedna osobe to sie szybciej robi na patelce ;)
 
ewa jutro robie twoje drozdzowe;ppp

a ja dam wam przepisi na pyszny i zdrowy jablecznik i co wazne - prosty i blyskawiczny:)

do miski wsypujemy kubek kaszy mannej, kubek maki i niecaly kubek cukru, 2 lyzeczki proszku do pieczenia i ta sucha mase wymieszac. forme smarujemy grubo maslem lub margarna i delikatnie obsypujemy kasza manna. nasza sucha mase na ciasto dzielimy na 3 cz. pierwsza wysypujemy na spod, na to 1-sza warstwa pokrojonych badz startych jablek, posypac je cynamonem, na to znów warstwa kaszy i znów jablka i cynamon, i na to ostatnia warstwa suchej masy. na wierzch scieramy na tarce margaryne ktora najlepiej wczesniej zamrozic bo wtedy sie dobrze sciera. wierz mozna posypac platkami np migdalowymi lub pestkami dyni. jesc najlepiej na cieplo. pycha. polecam:)))
 
oooo i to bez zakazanych jajek...:) trzeba sprobowac ten jablecznik

Z jajka jest zakazane chyba tylko białko z tego, co słyszałam. Można więc zrobić szarlotkę na kruchym cieście z samych żółtek :) Albo kruche ciasteczka z cukrem - też z samych żółtek. U mnie się właśnie skończyły, bo Mąż wszamał całą blachę... I jutro znowu pieczenie ;) Ale już mam ochotę na drożdżówę z jabłkami :)
 
Sarka - też uwielbiam ten jabłecznik, ale na wierzch daję jeszcze orzechy (chyba zakazane w czasie karmienia?) i podaję na ciepło z bitą śmietaną (też chyba zakazaną?)
 
cwietka niestety Twoje pyszne dodatki są zakazane więc trzeba je pominąć...
sarka a ile idzie w sumie tej mararyny??? 1 kostka wystarczy na wysmarowanie blachy i na te wierzch do starcia?
 
reklama
Do góry