Monikasia, o Montessori jest na BB :-)
Montessori – chwilowa moda czy coś więcej? - bbEdukacja
na razie sam początek, ale wiem, że ma być coś więcej, więc trzeba poczekać, jak będzie to wrzucę linka. Poza tym zostają książki lub ogólniki... Aha, ja jeszcze polecam takie dwie książeczki, jedna obowiązkowa dla młodszych, druga przyda się starszym. Bardzo je lubię i chętnie po nie sięgam.
ROZWÓJ PSYCHICZNY DZIECKA OD 0 DO 10 LAT. Poradnik dla rodziców, psychologów i lekarzy
ROZWÓJ PSYCHICZNY DZIECKA OD 10 DO 14 LAT. Poradnik dla rodziców, psychologów i lekarzy
Warto poszukać. O 12-o latkach piszą np. tak: Patrząc na ilość pochłanianego przez dwunastolatka jedzenia, niektórzy mówią, że jego żołądek jest jak worek bez dna. Bez względu na to, ile zje, ciągle jest głodny. (moje dziecię właśnie zjadło jajecznicę z 4 jajek z 5 kromkami, poprawiło 3 kromkami słodkiej bułki i zapiło kakao. Stwierdził, że chyba pojadł
, a i pyta, czy może zjeść jogurt).
Rosi79 - nie masz tak źle - moja budzi się o 5, cyca, przysypia do 6, ląduje w łóżeczku, trochę marudzi, zajmuje się sobą na 30-40 minut i muszę wstać. Idzie spać o 10:30 i śpi do 13 (a czasem tylko do 12). Potem szaleje cały dzień i idzie spać o 20, dzięki czemu mam wieczór dla siebie. Teraz podliczyłam i wyszło, że Twoja śpi około 13 godzin, i moja śpi 13 godzin - no to mamy podobnie, tylko w różnych godzinach. Moje dziecko rano bawiło się telefonem, dopóki mi nie zaczęła wysyłać pustych sms-ów (wstyd przed ludźmi ;-)) więc teraz jej nie daję. Za to ma zabawki, które mi podaje i ja muszę nimi chodzić, gadać itp. (robię to śpiąc jednym okiem
). Ech, nie ma lekko, a potem będzie trzeba siłą wyciągać z łóżka...
An