reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek główny

reklama
Moja wlasnie tez spi:-) a ja ugotowalam obiadek i teraz czekam na mezulka;-)
Syn znow przyniosl 5 z matmy czyli polska mierna:no: Ja juz niewiem co z nim sie dzieje...:-(
Ladna pogoda dzisiaj chyba pojdziemy na spacerek.

Hej,
Monikasia, ja się teraz fascynuję metodą Montessori i ona stwierdziła, że dziecko rozwija się skokami, takimi 6-o letnimi cyklami. Górka możliwości intelektualnych wypada w środku tego okresu, potem jest spadek - dziecko musi "przetrawić" to, czego się nauczyło i zebrać siły na następny skok. To są właśnie okolice 6,12,18 urodzin. Z tego wynika, że nasze chłopaki mają tendencję spadkową, ja na mojego ciągle narzekam, że mu się nie chce, że nie robi, że się sam nie garnie do nauki, więc wiesz, nie jesteś sama ;-)
A moje dziecko dziś się drzemnęło na 1 godzinę i koniec. A śpi tylko raz w ciągu dnia, więc wieczorek będzie marudkowy. Chyba ją wcześniej lulnę.
An

A co do snu to ja mam ze swoja niuńką wielki problem.Wstaje codziennie o 5.20 (chyba ma zegarek w glowie) i chodzi mi az do 11-12.Wtedy momentalnie zasypia i spi ok 1.5 h i ok 13 juz jest na nogach.No i dziecko wiecej nie spi.Zasypia ponownie ok 18 i tak juz do 5 rano:-(.
Nie jestem w stanie zmusic jej do popoludniowej drzemki.Jest tak energiczna ze nie daje sie uśpic.A ja juz ledwo chodze bo nie daje oczywiscie mi nic zrobic.Ani obiadu bo krzyk ze sie z nia nie bawie,ani poogladac cos.Czasami to mam juz dosc i niemoge sie doczekac tej 18 az dziecko uśnie.
Radzili mi bym ja przetrzymala wieczorem do ok 20 to wtedy dlużej pośpi,ale ona tak jest juz zmeczona ze na stojaco oczki sie zamykaja i nie jest w stanie posiedziec nawet do dobranocki.

No i rano to zawsze mam tornado w pokoju.Ona wszystkie szafki otwiera i na zewnatrz ubrania sie znajduja.A nawet jak cos jej sie podoba to niesie mi do łóżka i pokazuje.Ech............jak zalozylam blokady na drzwiczki to byl wielki krzyk ze zamkniete.To juz wole niech wyrzuca abym miala swiety spokoj.Troche zajmie sie soba i moge pokimac w tym czasie:happy:.

Monikasia, o Montessori jest na BB :-)
Montessori – chwilowa moda czy coś więcej? - bbEdukacja
na razie sam początek, ale wiem, że ma być coś więcej, więc trzeba poczekać, jak będzie to wrzucę linka. Poza tym zostają książki lub ogólniki... Aha, ja jeszcze polecam takie dwie książeczki, jedna obowiązkowa dla młodszych, druga przyda się starszym. Bardzo je lubię i chętnie po nie sięgam.
ROZWÓJ PSYCHICZNY DZIECKA OD 0 DO 10 LAT. Poradnik dla rodziców, psychologów i lekarzy
ROZWÓJ PSYCHICZNY DZIECKA OD 10 DO 14 LAT. Poradnik dla rodziców, psychologów i lekarzy
Warto poszukać. O 12-o latkach piszą np. tak: Patrząc na ilość pochłanianego przez dwunastolatka jedze­nia, niektórzy mówią, że jego żołądek jest jak worek bez dna. Bez względu na to, ile zje, ciągle jest głodny. (moje dziecię właśnie zjadło jajecznicę z 4 jajek z 5 kromkami, poprawiło 3 kromkami słodkiej bułki i zapiło kakao. Stwierdził, że chyba pojadł :szok:, a i pyta, czy może zjeść jogurt).
Rosi79 - nie masz tak źle - moja budzi się o 5, cyca, przysypia do 6, ląduje w łóżeczku, trochę marudzi, zajmuje się sobą na 30-40 minut i muszę wstać. Idzie spać o 10:30 i śpi do 13 (a czasem tylko do 12). Potem szaleje cały dzień i idzie spać o 20, dzięki czemu mam wieczór dla siebie. Teraz podliczyłam i wyszło, że Twoja śpi około 13 godzin, i moja śpi 13 godzin - no to mamy podobnie, tylko w różnych godzinach. Moje dziecko rano bawiło się telefonem, dopóki mi nie zaczęła wysyłać pustych sms-ów (wstyd przed ludźmi ;-)) więc teraz jej nie daję. Za to ma zabawki, które mi podaje i ja muszę nimi chodzić, gadać itp. (robię to śpiąc jednym okiem :-D). Ech, nie ma lekko, a potem będzie trzeba siłą wyciągać z łóżka...
An

Wpadam po przerwie,poczytam co pisałyście

Dzisiaj byliśmy prawie cały dzień na dworze. Ja cała szczęśliwa pogrzebałam w ziemi tzn. oplewiłam 2 rabaty kwiatowe. Jeszcze mi trochę zostało. Ale będę robić przemeblowanie w ogródku i już się cieszę. Jeszcze grządki i warzywniak. Staramy się mieszkając na wsi mieć jak najwięcej swoich warzyw. Wiem, ze to się nie opłaca ale są dzieci i nie ma o czym mówić. Dla siebie chyba bym nie robiła...
Hania szczęśliwa biegała wszędzie gdzie wolno i nie wolno.

Pozdrawiam serdecznie

No to mnie przywołałaś, chyba kolejny raz.
Myslę, że już wróciłam do Was. była chwila zawirowania ale jest dobrze i wracam:)

Anyolki, gratuluję sukcesu na allegro i cieszę się z Tobą

reklama
Do góry