agapa
Fanka BB :)
Co do smoczka to ja przy tym dziecku nie daję. Mam w pamięci historię z dwójki moich starszych córek z oduczeniem smoczka. Próbuj oduczyć póki córcia mała bo potem możesz miec problem, ale w sumie niekoniecznie. Może twoje dziecko cię posłucha i jak mama powie nie ssij smoczka to ona go nie weźmiehej dziewczyny,niewiem co się dzieje z moją Milenką-jakaś rozdrażniona od wczoraj,płacze,nawet jak ją się nosi na rękach.ma problemy ze zrobieniem kupki,ale to nie to.Taka jeszcze nie była.Wogóle to muszę oduczyć ją ssać smoczka,bo tylko jej przeszkadza w zaśnięciu.Chcę ją nauczyć spać w łóżeczku,bo do tej pory spała z nami w łóżku.czy któraś wie może jak to zrobić?a wogóle nauczyła się spać tylko na jej lewej stronie i dzis zauważyłam ,że jej się uszko odparza z tyłu,czym to mogę smarować?Za nic nie mogę jej zmusić żeby leżała na prawym boku,jak ją tak położe to zaraz płacz straszny i sama się przekręca na lewy.A i okres dostałam pierwszy dziś
A co do łóżeczka to rzeczywiście problem. Dzieci lubią spać z rodzicami, ale potem jest problem z oduczeniem ich. Ja swoją małą za każdym razem po karmieniu-w nocy- kładę do łóżeczka chociażby miałabym ją zaraz z niego wyciągać i od nowa do cyca przystawiać, ale wolę się teraz pomęczyć na tej trasie łóżko-łóżeczko i potem spać spokojnie.
A jeśli chodzi o to spanie na jednym boczku to sprubuj ją położyć na prawym a plecki podeprzyj jakąś dużą poduszką żeby nie miała możliwości przekręcenia. Otul ją ewentualnie kocykiem czy pieluszką, może ona lubi być tak przytulona;-). Moja Majka też lubi ten lewy boczek.
Z tymi kolkami to właśnie tak jest że czasem nie można znaleźć na nie lekarstwa. Próbowałaś przykładać ciepłą pieluszkę na brzuszek? A może spróbuj dać czopek wiburkol. On jest trochę uspokajający i można go stosować od pierwszego dnia życia. To jest lek homeopatyczny. Zacznij dawać po pół czopka może pomoże. Trzymam kciuki.i te kolki,wykończa mnie psychicznie:-----(