reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

Lady Mocca - gdzie jestes zawsze bylas o tej porze ... - gniewasz sie ?
etam gniewam się - ja nie fo chu ję tak łatwo

Byłam na zajęciach w szkole rodzenia - pierwsze organizacyjne takie.
Na 36 kobiet w ciąży może 3-4 wyglądały jakoś "fajniej"- w sensie, że były zadbane. Reszta... ehh....okropna jestem nie? Jak widzę mamę na oko 27 lat 30tc i odrosty do ucha z włosów blond tlenionych w sumie platynowych a od skóry ciemny brąz...albo inna mama wchodzi po schodach w obcasiku 8-9cm i się prawie wywala...dobrze, że poręcz była niedaleko...

reklama

Na 36 kobiet w ciąży może 3-4 wyglądały jakoś "fajniej"- w sensie, że były zadbane. Reszta... ehh....okropna jestem nie? Jak widzę mamę na oko 27 lat 30tc i odrosty do ucha z włosów blond tlenionych w sumie platynowych a od skóry ciemny brąz...albo inna mama wchodzi po schodach w obcasiku 8-9cm i się prawie wywala...dobrze, że poręcz była niedaleko...
Ah .... zapomnialam o Twoich zajeciach ... to ogolnie nie za bardzo towarzystwo ....ale wiesz moze nie bedzie tak zle .Opowiadaj wiecej szczegolow - jestem ciekawa

nie rozumiem tego, jak kobiety w ciąży się zaniedbują:eek: to taki problem zrobić włosy i makijaż:eek::eek::eek::sorry::sorry::sorry: Albo chodzą w tłustych kłakach. Tak jakby bolało mycie:sorry:

• Pani Doktor prowadząca - bardzo sympatyczna; była ordynatorka 2ch szpitali oddziałów położniczych i patologii ciąży; starsza
  • Zajęcia będą też z położną, pielęgniarką i psychologiem + ćwiczenia (ale ja miesiąc na ćwiczenia muszę czekać bo od 26-27tc)
  • Tematyka wykładów obejmuje wszystko: od ciąży, rozwoju dziecka w łonie matki, problemy, leki w ciąży, "sytuacje podbramkowe"=co robić kiedy to czy tamto, poród, opieka nad noworodkiem, połóg

• Pani Doktor prowadząca - bardzo sympatyczna; była ordynatorka 2ch szpitali oddziałów położniczych i patologii ciąży; starsza
  • Zajęcia będą też z położną, pielęgniarką i psychologiem + ćwiczenia (ale ja miesiąc na ćwiczenia muszę czekać bo od 26-27tc)
  • Tematyka wykładów obejmuje wszystko: od ciąży, rozwoju dziecka w łonie matki, problemy, leki w ciąży, "sytuacje podbramkowe"=co robić kiedy to czy tamto, poród, opieka nad noworodkiem, połóg
To ciekawe zajecia - wszystko moze sie przydac , wiesz teoria to zawsze cos . Ja tez poszlabym na takie zajecia , zawsze sie mozna czegos nauczyc i poznac osoby w podobnej sytuacji .Po porodzie bedziesz juz gotowa rodzic nastepne bo bedziesz miala i teorie i praktyke w jednym palcu - hihihi...A
bylas sama czy z mezem?

To ciekawe zajecia - wszystko moze sie przydac , wiesz teoria to zawsze cos . Ja tez poszlabym na takie zajecia , zawsze sie mozna czegos nauczyc i poznac osoby w podobnej sytuacji .Po porodzie bedziesz juz gotowa rodzic nastepne bo bedziesz miala i teorie i praktyke w jednym palcu - hihihi...A
bylas sama czy z mezem?

byłam z mężem. Niestety on pracuje na zmiany więc co 2 tyg będzie ze mną. Dobrze, że poszedł, bo Pani Doktor powiedziała jedną bardzo fajną rzecz: żeby pamiętać, że te mamy, które były dotąd czynne zawodowo (patrz:ja ) i nagle poszły na L4 ... już teraz mogą odczuwać depresję. Zostały oderwane od swoich dotychczasowych obowiązków i może przez miesiąc jakoś to było bo to jakby dłuższe wakacje, ale po tym czasie kobiety różnie to znoszą, są smutne, mają różne nastroje, nie jest za ciekawie, nie potrafią się czasem cieszyć nową sytuacją...ja doskonale pamiętam te pierwsze dni tęsknoty za pracą, może nie tyle za pracą ile za ludźmi. . .i ona dokładnie opisała i powiedziała o tym co czuje taka kobieta. Tym mnie ujęła najbardziej.

byłam z mężem. Niestety on pracuje na zmiany więc co 2 tyg będzie ze mną. Dobrze, że poszedł, bo Pani Doktor powiedziała jedną bardzo fajną rzecz: żeby pamiętać, że te mamy, które były dotąd czynne zawodowo (patrz:ja ) i nagle poszły na L4 ... już teraz mogą odczuwać depresję. Zostały oderwane od swoich dotychczasowych obowiązków i może przez miesiąc jakoś to było bo to jakby dłuższe wakacje, ale po tym czasie kobiety różnie to znoszą, są smutne, mają różne nastroje, nie jest za ciekawie, nie potrafią się czasem cieszyć nową sytuacją...ja doskonale pamiętam te pierwsze dni tęsknoty za pracą, może nie tyle za pracą ile za ludźmi. . .i ona dokładnie opisała i powiedziała o tym co czuje taka kobieta. Tym mnie ujęła najbardziej.

mi też już brakuje pracy, a właściwie towarzystwa ludzi. Tego że cały czas coś się działo. Już jestem dłuższy czas na L4 i trochę mi tęskno.

mi też już brakuje pracy, a właściwie towarzystwa ludzi. Tego że cały czas coś się działo. Już jestem dłuższy czas na L4 i trochę mi tęskno.
ano właśnie...bo nie mówi się o depresji wtrakcie ciąży tak dużo - zwala się na hormony. Najgorszy jest brak towarzystwa. Babeczka mówiła, żeby nie dać się zamknąć w domu i aby rodzina pomagała w organizacji czasu dla mamy. Ja już o tym tu kiedyś pisałam, że w 3 miesiącu do mnie szefowa zadzwoniła pytać jak się czuję a ja się poryczałam bo tęskniłam za tym gwarem w pracy i za ludźmi... i wtedy napisały mi tu dziewczyny ( pół żartem pół serio) że nieźle wazeliną pojechałam...:sorry:

reklama
tu znalazłam opis zajęć (blog mamy)
Nasza kochana kruszynka - W naszej SZKOLE RODZENIA
Lista utworów zalecanych do słuchania z brzusiem / dzidziusiem
smiley.gif

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=6wpPk8qk3uQ&feature=PlayList&p=7E0F91FFB16F2266&index=0&playnext=1"]YouTube - Pachelbel's canon in D Major - Very nice version[/ame]
Pachelbel's canon in D Major
Wachet Auf! (Sleepers Awake!) J.S. Bach BWV 140 and BWV 645
Mozart's Little Opera - Bastien und Bastienne
Pachelbel's canon in D Major
Julia Fischer- Concerto No. 1 in E major (Spring) - Vivaldi
Handel: Water Music, Allegro
Bach : Minuet and Badinerie from Orchestral Suite No. 2 in B
Handel :Arrival of Queen of Sheba from Solomon
Aimi Kobayashi Performs Chopin Etude Op.25 No.2
Beethoven: "Für Elise" - Bagatelle in A minor, WoO 59
Waltz in D flat Major Opus 64 F. Chopin
A. Dvorak - Slavonic dance No. 2 in E minor op. 72
Mussorgsky - Pictures at an Exhibition (Promenade + Gnomus)
Mozart - Lucio Silla, K.135
Bach - G min Flute Concerto ii. Largo
Concerto in C Minor for Oboe & Concert Band
Etude in C# Minor Op.10 No.04
J.S. Bach - Goldberg Variations: Aria (Glenn Gould)
"Lift up your heads" Messiah (el Mesias)
Chopin - Op 10 No 3 in E Major
Symphonie fantastique, Op.14 IV - Tomomi Nishimoto
Kylie Rogers-Chopin's Etude in G Flat Major
The Seasons: January by Tchaikovksy
J.S. Bach - Air on the G String, Sarah Chang
Telemann - Conclusion in B Flat Major (Tafelmusik)
Solomon Cutner plays Chopin Etude Op.25 no.3 in F Major
BEETHOVEN Sonata op.27 No.2 Moonlight - Michel Mañanes Live
Frederic Chopin Prelude in E Minor, Op. 28, No. 4
Samuel Barber - Adagio for Strings, op.11. Uncut

Ostatnia edycja:
Do góry