potworek.pl
Potworkowa Mama :)
Słonko, a jesteś tam zameldowana ??
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Słonko, a jesteś tam zameldowana ??
Dziewucha ma prawo mieszkać bo jest zameldowana a część mieszkania odziedziczyła w spadku po matce. Ale to że może mieszkać nie znaczy że macie ją utrzymywać, tylko faktycznie to trudna sytuacja, bo co macie zrobić- założyć kłudkę na lodówce..., pozostaje kupować tylko na bierzące potrzeby dla normalnych członków rodziny:-(
kurcze no to jak ak to malo wesolo.. ale moze porada prawnika?? choc to sa bardzo trudne sprawy... ja nie wiem czy wy jej sadownie nie mozecie zmusic do dokladania sie do rachunkow, nwet mimo tego ze czesc mieszkanai nalezy do niej- jesli rzeczywiscie do niej nalezy..
nie sądze żeby ojciec zakładał córce sprawe sądową - ja nawet mu tego nie podpowiem. Co do miszkania, to faktycznie gwiada dziedziczy, ale trzeba zrobić sprawe spadkową wtedy one obydwie staja się włascicielkami po połowie.
Jak narazie nie zakladamy tej sprawy spadkowej celowo, wniosek już jest dawno napisany,ale gdyby miały papier a zwłaszcza starsza to już całkiem weszłaby nam na głowę. Oczywiscie przerowadzenie sprawy spadkowej nie jest jakimś wielkim wydatkiem i na początku chciałam żeby stan prawny był uregulowany dla nich, ale z czasem oswieciło mnie, ze to my musielibyśmy się wyprowadzić pierwsi gdyby ona miała ten papier. Na tą chwilę, mieszkanie nie jest ani ich ani niczyje, główny najemca nie żyje - mieszkanie jest własnościowe, a mieszkańcy sa jedynie lokatorami i tyle.
Problem w tym ,że my płacimy, a hrabina, która najbardziej czje się właścicielką -nie !
Slonko- mam przed sobą kodeks cywilny Art.931"W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkobiercy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku." Czyli z tego wynika że mieszkanie zostanie podzielone na 3 części- po jednej części dla córek i jedna dla ojca, ale ponieważ jedna z córek jest nieletnia to na razie ojcu należą się 2 części a po uzyskaniu pełnoletności przez córkę zostanie mu 1/3 mieszkania która jest jego. I dlatego każdy z całej trójki ma prawo mieszkać i nie może zarządzać mieszkaniem np. sprzedać bez zgody pozostałych spadkobierców. No bo ich ojciec był mężem ich matki a nie konkubentem, prawda?Także jesteście bezpieczni- ty i twój syn jako zameldowani też macie prawo mieszkać.