reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wasze Obawy w ciazy?

Ja dwa razy rodziłam siłami natury,powiem szczerze ból niesamowity czasami wydawać by się mogło że nie do przeżycia na szczęscie zapomina się o nim jak kruszynka pojawi się na świecie.Dla mnie o wiele gorszy był okres wychowywania maleństwa tak do około 3 m życia na samą myśl o nieprzespanych nocach ciarki mi po plecach przechodzą:no:
Co do nacinania krocza to zależy od połoznych na jakie się trafi przy pierwszym porodzie nawet się nie zapytały tylko pocieły i już przy drugim trafiłam na super babki poprosiłam o ochronę krocza i udało się mimo ze córcia ważyła 3900g

reklama
hej dzieczynki

ja tak od poczatku ciazy co jakis czas mysle co i jak z tym porodem bedzie

baaaaardzo mocno boje sie tego, wiem ze nie ja pierwsza i nie ostatnia ale strach przed nieznanym jest straszny!
po za tym bardzo mocno boje sie naciecia lub pekniecia i w ogle calosciowego JEJ wygladu po sn! tego jak potem bede odczuwac przytulanki i czy w ogle bede miala na nie jeszcze kiedys ochote!:-(

te mysli mam zwlaszcza po rozmowie z kolezanka ktora niedawno rodzila sn i byla juz 2 miesiace po porodzie a na sama mysl o zblizeniu jej sie ryczec chcialo bo wciaz ja tam bololo!!!! po za tym mowi ze w sali byla z dziewczyna cc i tamta wszystko spoko wstawala siadala a ona o siadaniu normalnym to marzyla jeszcze przez 1,5 miesiaca po porodzie!!:szok:

no i jak tak poslucham i poczytam to chyba wolalabym cc - ale niestey wskazan nie mam no i wiem ze jak przyjdzie juz czas to sn dam rade - jak mus to mus:-)

Munie a mogę spytać czemu Ty będziesz mieć cc! Chyba, że gdzieś pisałaś a mi umknęło?

Flower ja też po cesarce bez problemu się poruszałam, cały czas miałam dziecko przy sobie i sama się nim zajmowałam! Ale każdy poród jest inny i niekoniecznie każdy tak szybko dochodzi do siebie tak po cc jak i po sn!

Ja mam niesamowity uraz psychiczny po pierwszym porodzie, i nie chodzi tutaj tylko o ból, ale bardziej o strach o dziecko, że coraz bardziej jestem za cc!

Ja mam schize jak mysle o porodzie bo pierwszy byl koszmarny- wprawdzie wszystko trwalo tylko 5 godzin, ale po 1,5 godziny bolow partych lekarz zdecydowal sie na vaccum i wtedy dopiero sie dowiedzialam jak to boli. rozerwalo mi wszystko- popekalam na wszystkie strony az do odbytu mimo tego ze mialam wczesniej naciete krocze (tego wcale nie czulam). Na seks po porodzie czekalam pol roku , a bole czulam jeszcze przez pol. Dlatego teraz wole w ogole o tym nie myslec.

kurcze a jednak to nie jest taka zadkosc! :-(

bardzo wspolczuje!!!

a macie jakies pomysly aby gin stwierdzil ze musi byc cc?na wzrok narzekac nie mam jak a wiecej nie kojarze zalecen do cc! bo zeby dac w lape to nas nie stac!

Obecnie wskazania do CC muszą być potwierdzone dokumentacją medyczną bo NFZ przestał zabiegi refundować, dlatego jak nie ma wskazań to trzeba płacić pełną sumę, którą wynosi kilka razy więcej niż poród naturalny.

Ja akurat mam problem z krótkowzrocznością, która z zasady nie jest wskazaniem do cc, ale jedno oko (już pisałam wcześniej) co chwilę zmienia mi moc wady, raz mam -8, a za pół roku -6... także okulista zabroniła mi ze względu na niestabilność wady i zmiany na siatkówce.

Ja jakbym mogła to bym wolała rodzić naturalnie, kiedyś miałam już operację kolana, ale krojenia brzucha strasznie się boję i liczę na to, że dadzą mi znieczulenie ogólne, bo wolę ten zabieg przespać... poza tym ja się boje bólu poopearcyjnego i przy gojeniu rany, zakrzepicy, a najbardziej to chyba powikłań po cc, bo chciałabym mieć jeszcze jedno dziecko, albo nawet trójkę :)

Wskazań do cc jest kilka, to znalazłam w necie:
Wskazania do cesarskiego cięcia występujące podczas porodu
– Nieprawidłowe rozwieranie się szyjki macicy podczas porodu
– Słaba akcja skurczowa, która może grozić zbyt długim porodem i w konsekwencji niedotlenieniem dziecka
– Niewłaściwe ułożenie dziecka (położenie poprzeczne, twarzyczkowe, nóżkowe, położenie miednicowe u kobiet rodzących po raz pierwszy)
– Przedwczesne odklejenie łożyska
– Wypadnięcie pępowiny.

Wskazania do cesarskiego cięcia występujące przed porodem
– Zbyt duża główka dziecka w stosunku do szerokości miednicy matki
– Zagrożenie rzucawką, spowodowane zatruciem ciążowym
– Konflikt serologiczny
– Cukrzyca matki
– Guzy mięśniowe w kanale rodnym
– Wielkość dziecka powyżej 4,5 kg
– Poważna wada wzroku i zagrożenie odklejeniem się siatkówki oka
– Przebyte wcześniej podłużne cesarskie cięcie
– Wcześniejsze operacje macicy
– Nisko umiejscowione łożysko (tzw. przodujące)
– Opryszczka narządów płciowych
– Inne dolegliwości matki, zakwalifikowane przez lekarza do cesarskiego cięcia.

hmm Flower.... kiedyś okulistka powiedziała, że jakbym bardzo chciała, to ona nawet bez wskazań rzeczywistych może wypisać, że mi się odkleja siatkówka i to jest wskazanie do cc. Mówi, że jeśli ją prosziły pacjentki, to wypisywała. Pracuje w poradni chorób siatkówki. Byłam parę tygodni teraz u niej, zrobiła mi dokładne badania, siatkówkę mam ok, mimo dużej krótkowzroczności. Aczkolwiek nie jestem do końca przekonana, bo dużo osób mówi, że przy takiej wadzie wzroku (prawe oko prawie -6, lewe 4,5) to tylko cc.

Ja nie jestem przekonana ani do cc ani do naturalnego. Do cc niekoniecznie, bo mam uczulenie na nici chirurgiczne, bardzo boję się gojeia a tu dużo szwów będzie (na dekolcie miałam tylko 3 szwy, a doiło się długo, puchła ranka, ciekła ropa, no i do tej pory mam przez to taką nieładną grubawą bliznę), do naturalnego - bo mam niski próg bólu, bo boję się, że mimo wszystko mnie natną, że źle natną i będę mieć problemy z pęcherzem lub odbytem.

reklama
powiem wam mamusie ze lipa czy wybrac porod naturalny czy cc no ja niestety tu w angli moge zapomniec o cc bo tu niechca zbytnio tego robic osobom ktore tego niepotrzebuje,apropo nacinania krocza tez moge zapomniec bo tu tego tez nie robia jak pekniesz to pekniesz w bardzo zadkich przypadkach natna i dlatego sie bojeeeeeeeeee

Do góry