reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

Ja robiłam bez celiaki bo miałam kolonoskopie rok temu i celiaki nie stwierdzono:) ja byłam na grudniowych mamach.
Czytałam Was trochę jak mi się nudziło i stąd utkwiła mi Twoja nazwa 😋

Czytam teraz o zespole antyfosfolipodwym. Znalazłam coś takiego
"Nadkrzepliwość właściwa (mutacja Leiden, mutacja genu protrombiny, nadmiar czynnika VIII, niedobory białka C i S)" - czy te parametry wyjdą mi z badań na trombofilię? Mąż nie pozwala mi za dużo czytać bo twierdzi że się nakręcam i na siłę szukam jakiejś przyczyny, a ja chyba potrzebuje instrukcji krok po kroku jakie badania, jakie nazwy i gdzie można wykonać 🤦‍♀️ wolę wydać teraz trochę więcej $ niż za kilka miesięcy znów przeżywać to samo ☹️

reklama
Czytałam Was trochę jak mi się nudziło i stąd utkwiła mi Twoja nazwa 😋

"Nadkrzepliwość właściwa (mutacja Leiden, mutacja genu protrombiny, nadmiar czynnika VIII, niedobory białka C i S)" - czy te parametry wyjdą mi z badań na trombofilię? Mąż nie pozwala mi za dużo czytać bo twierdzi że się nakręcam i na siłę szukam jakiejś przyczyny, a ja chyba potrzebuje instrukcji krok po kroku jakie badania, jakie nazwy i gdzie można wykonać 🤦‍♀️ wolę wydać teraz trochę więcej $ niż za kilka miesięcy znów przeżywać to samo ☹

Na trombofilie najlepiej zamówić zestaw że strony dna.pl wszystko przyjdzie i odsyłasz.
Co do zespołu to badania z krwi: p/ ciała antykardiolipinowe, antykoagulant tocznia, p/ciała beta glikoproteinie, białko C i S.
Zespół najlepiej zrobić do 6 tygodni po poronieniu, bo jest tak, że moze uaktywni się tylko w ciąży.
A co do czytania to prawda tutaj na forum można dowiedzieć mnóstwo przydatnych rzeczy i uważam, że warto się badać, ale też nie można popadac paranoje. Ale doskonale Cię rozumiem przeżywałam dokładnie to samo ciągle szukałam co jeszcze przebadać by uniknąć ryzyka, ale teraz już podchodzę do tego spokojniej 😉

Ostatnia edycja:
Na trombofilie najlepiej zamówić zestaw że strony dna.pl wszystko przyjdzie i odsyłasz.
Co do zespołu to badania z krwi: p/ ciała antykardiolipinowe, antykoagulant tocznia, p/ciała beta glikoproteinie, białko C i S.
Zespół najlepiej zrobić do 6 tygodni po poronieniu, bo jest tak, że moze uaktywni się tylko w ciąży.
A co do czytania to prawda tutaj na forum można dowiedzieć mnóstwo przydatnych rzeczy i uważam, że warto się badać, ale też nie można popadac paranoje. Ale doskonale Cię rozumiem przeżywałam dokładnie to samo ciągle szukałam co jeszcze przebadać by uniknąć ryzyka, ale teraz już podchodzę do tego spokojniej 😉
Na trombofilię i celiaklie robiłam właśnie wczoraj badania, ale w placówce testdna w Katowicach. I tak byliśmy zawieźć próbkę z poronienia więc za jednym zapachem zlecilismy w pierwszej kolejnosci badanie pod kątem wad genetycznych i właśnie na celiaklie i trombofilię.

Te badania z krwi można zrobić normalnie w każdym laboratorium? Czy to znowu musi być placówka która zajmuje się stricte leczeniem poronień itd? No i czytałam że jeśli wyjdzie ten zespół antyfosfolipidowy to trzeba znów powtórzyć po miesiącu?

Na trombofilię i celiaklie robiłam właśnie wczoraj badania, ale w placówce testdna w Katowicach. I tak byliśmy zawieźć próbkę z poronienia więc za jednym zapachem zlecilismy w pierwszej kolejnosci badanie pod kątem wad genetycznych i właśnie na celiaklie i trombofilię.

Te badania z krwi można zrobić normalnie w każdym laboratorium? Czy to znowu musi być placówka która zajmuje się stricte leczeniem poronień itd? No i czytałam że jeśli wyjdzie ten zespół antyfosfolipidowy to trzeba znów powtórzyć po miesiącu?

Nie musi być specjalna placówka, ale wiem, że nie każde ma te badania. Ja robiłam w Alab to jest sieciowa może masz gdzieś koło siebie tam na pewno zrobisz wszystko.
Nie wiem jak to do końca jest z tymi wynikami z zespołu wiem, że trzeba do 6 tygodni a zobaczysz jaki wyniki to lekarz Cię pokieruje, bo np. Wyszedł jeden czynnik dodatni, ale inne ujemne i 2 lekarzu wykluczyło.

Z trombofilii wyjdzie Ci mutacja v leiden, niedobory białek to z badań na białka. Ja nie jestem za tym żeby na forum szukać jakie badania zrobić, ja robię te które zleciła mi ginekolog. Wiem że mogłabym zrobić pincet innych ale po prostu nie zamierzam świrować póki co:)
Czytałam Was trochę jak mi się nudziło i stąd utkwiła mi Twoja nazwa [emoji39]

"Nadkrzepliwość właściwa (mutacja Leiden, mutacja genu protrombiny, nadmiar czynnika VIII, niedobory białka C i S)" - czy te parametry wyjdą mi z badań na trombofilię? Mąż nie pozwala mi za dużo czytać bo twierdzi że się nakręcam i na siłę szukam jakiejś przyczyny, a ja chyba potrzebuje instrukcji krok po kroku jakie badania, jakie nazwy i gdzie można wykonać [emoji2356] wolę wydać teraz trochę więcej $ niż za kilka miesięcy znów przeżywać to samo [emoji3525]

Z trombofilii wyjdzie Ci mutacja v leiden, niedobory białek to z badań na białka. Ja nie jestem za tym żeby na forum szukać jakie badania zrobić, ja robię te które zleciła mi ginekolog. Wiem że mogłabym zrobić pincet innych ale po prostu nie zamierzam świrować póki co:)

A to też prawda, ja tak trochę fiksowalam tylko tez nie do końca wierzyłam w statystkę czy przypadek a tak mi lekarz tłumaczył. Owszem mogło tak być, ale wkurzało mnie, że nie chce mnie na nic skierować i tak zaczęłam szukać po prostu.

Któraś z was robiła kariotypy uważacie, że warto ma to sens? Też to rozważałam, ale nie wiem już tyle badań zrobiłam i oprócz kasy to nie chce wpaść w paranoje 😐 z ww robiłam wszystko prócz kariotypow
Ja ostatnio zrobiłam na NFZ. Wyniki już są. Jutro mam teleporadę. Ja robiłam zespół antyfosfolipidowy, trombofilie, białko c i s, tarczycę i inne jeszcze jakieś przeciwciała. Nic w sumie mi z tego nie wyszło. Myślę, że warto, choć może sobie odpuść. Przestań już o tym myśleć. Sporo badań zrobiłaś, może rzeczywiście u Ciebie był to przypadek.

@Kamy_czek testowalas? Czy jakoś na dniach? Coś mi się kojarzy.

reklama
Do góry