reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

[...] My czekamy na testowanie na początku lipca.
Trochę się boję ale nie mogę się też doczekać.
To już pół roku mija 😔.

Trzymam mocno kciuki!
Czas mega szybko leci, mam nadzieję, że następne pół roku będzie dla Ciebie o wiele weselsze i przyjemniejsze :)

Dziewczyny jak myślicie będzie dzidzia? Jestem po poronieniu w 8tyg. Poronilam w kwietniu. Planuje zrobić jeszcze test jutro rano i w przyszłym tygodniuZobacz załącznik 1139715

I jak test z dzisiaj? Mocniejsza kreseczka? :)
Też myślę, że to ciąża 👍

reklama
Dopiero dzisiaj trafiłam na ten temat. Myślę że jutro znajdę czas żeby nadrobić chociaż kilkadziesiąt stron wstecz. Póki co mam do Was pytanie, myślę że któraś z Was będzie w stanie mi pomóc.

W ubiegły czwartek miałam wykonany zabieg lyzeczkowania. Ciąża zatrzymała się na etapie 7tygodnia. Jutro jedziemy z zabezpieczoną probką do Katowic, dziewczyna z forum poleciła mi stronę testdna.pl Chcemy wykonać badania DNA zarodka żeby zobaczyć czy nie miał jakichś wad genetycznych. Zastanawiam się czy poradzić się jutro pań z laboratorium czy lepiej od razu wykonać pakiet innych badań? Zastanawiam się nad celiakią i trombofilią. Wiem ze można jeszcze zbadać kariotyp mój i męża.

Kolejne pytanie dotyczy badań tarczycy. W styczniu tsh miałam 2.50, poziom w ciąży wzrósł do 3.39 Dostałam letrox 50, po niecałych dwóch tygodniach tsh spadło do 2,79, endokrynolog zwiększył dawkę letroxu do 75. Ft 3 i ft 4 miałam w normie. Badałamtez przeciwciała anty TPO, wynik ponad normę 139. Lekarz na podstawie wyniku i obrazu USG stwierdził Hashimoto. Podobno na USG wyszlo ze mam bardzo małą tarczycę. Chciałabym teraz zmienić endokrynologa i chce powtórzyć znów badania a do tego oznaczyć anty Tg. Zastanawiam się tylko czy czekać aż po poronieniu wróci wszystko do normy, czy lepiej zbadać te poziomy teraz?

Dopiero dzisiaj trafiłam na ten temat. Myślę że jutro znajdę czas żeby nadrobić chociaż kilkadziesiąt stron wstecz. Póki co mam do Was pytanie, myślę że któraś z Was będzie w stanie mi pomóc.

W ubiegły czwartek miałam wykonany zabieg lyzeczkowania. Ciąża zatrzymała się na etapie 7tygodnia. Jutro jedziemy z zabezpieczoną probką do Katowic, dziewczyna z forum poleciła mi stronę testdna.pl Chcemy wykonać badania DNA zarodka żeby zobaczyć czy nie miał jakichś wad genetycznych. Zastanawiam się czy poradzić się jutro pań z laboratorium czy lepiej od razu wykonać pakiet innych badań? Zastanawiam się nad celiakią i trombofilią. Wiem ze można jeszcze zbadać kariotyp mój i męża.

Kolejne pytanie dotyczy badań tarczycy. W styczniu tsh miałam 2.50, poziom w ciąży wzrósł do 3.39 Dostałam letrox 50, po niecałych dwóch tygodniach tsh spadło do 2,79, endokrynolog zwiększył dawkę letroxu do 75. Ft 3 i ft 4 miałam w normie. Badałamtez przeciwciała anty TPO, wynik ponad normę 139. Lekarz na podstawie wyniku i obrazu USG stwierdził Hashimoto. Podobno na USG wyszlo ze mam bardzo małą tarczycę. Chciałabym teraz zmienić endokrynologa i chce powtórzyć znów badania a do tego oznaczyć anty Tg. Zastanawiam się tylko czy czekać aż po poronieniu wróci wszystko do normy, czy lepiej zbadać te poziomy teraz?

Możesz poczekać chociaz u mnie po zabiegu tak tsh zaczęło fiksować, że jestem 6 tygodni po zabiegu i mam prawie 4 a przed ciąża miałam 1.5 p/ciała mam w normie w poniedziałek do endokrynologa. W pierwszej wersji mój ginekolog mówił, że po 1 @ powinno się unormowac u mnie niestety tak nie było.

Witaj, zacytuję Ci posta naszej koleżanki @MalyGosc : "Zaczęliśmy od kariotypu dla mnie i Starego, później już tylko badania dla mnie na trombofilie (czynnik V leiden, protrombina), mutacje genu MTHFR, mutacje PAI-1, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy (P/c antykardiolipinowe, P/c P. Beta-2-glikoproteinie I, antykoagulant toczniowy), P/c przeciwjadrowe ANA1, P/c P. Antygenom łożyska."

Tarczycę badałabym za jakieś 2-3 tygodnie

Czy to Twoje pierwsze poronienie? Jak się czujesz?

Witaj, zacytuję Ci posta naszej koleżanki @MalyGosc : "Zaczęliśmy od kariotypu dla mnie i Starego, później już tylko badania dla mnie na trombofilie (czynnik V leiden, protrombina), mutacje genu MTHFR, mutacje PAI-1, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy (P/c antykardiolipinowe, P/c P. Beta-2-glikoproteinie I, antykoagulant toczniowy), P/c przeciwjadrowe ANA1, P/c P. Antygenom łożyska."

My dzisiaj zdecydowaliśmy się oprócz badania DNA płodu w kierunku chorób genetycznych na moje badania pod kątem trombofilii i celiaklii. Pani w laboratorium testdna powiedziała że póki co wstrzymałaby sie z kariotypem. Mnie przerażają koszty tych badań... To co cytowałaś od @MalyGosc to chyba do kupy koszt kilku tyś 😟

Była to pierwsza ciąża 😞 czuje się wobec tego co się stało nawet dobrze. W dniu w którym dowiedziałam się że serduszko naszego Okruszka nie bije myślałam że świat mi się zawalił. Kolejnego dnia obudziłam się z płaczem bo wiedziałam że to dzien zabiegu 😟 oba te dni zostaną już chyba na zawsze najgorszymi dniami w moim życiu. Mam duże wsparcie w mężu i rodzinie, i psychicznie naprawdę jest stabilnie. Staram się nie nakręcać, bo gdybym ciągle rozmyślała że za miesiąc głaskałabym brzuszek a za rok mogłabym już tulic moje maleństwo do snu to wpadłabym chyba w depresję 😩🥺

To pierwsze poronienie dlatego staram się tłumaczyć sobie to co słyszałam w szpitalu od lekarzy i pielęgniarek, że na tak wczesnym etapie najczęściej przyczyna poranienia jest wada genetyczna. Tłumaczymy sobie z mężem że nic nie dzieje się bez przyczyny 😞 mamy teraz czas na badania, ja mam czas żeby ogarnąć tarczyce i hormony. Jutro mam teleporadę z enokrynologiem, dopytam kiedy najwcześniej mogę znów robić badania żeby lekarz miał jak najlepszy obraz do diagnozy

Hej. Mi ginekolog po pierwszym poronieniu zleciła badania na wit. D3, b12, homocysteine, białka c i s i mutacje genu protrombiny i mrhfr. Jako że bardziej opłacało mi się zrobić w test dna badania na całą trombofilie to wybrałam ten zestaw. Ogólnie badania wyszły mi ok. 750 zł za całość.
My dzisiaj zdecydowaliśmy się oprócz badania DNA płodu w kierunku chorób generycznych na moje badania pod kątem trombofilii i celiaklii. Pani w laboratorium testdna powiedziała że póki co wstrzymałaby sie z kariotypem. Mnie przerażają koszty tych badań... To co cytowałaś od @MalyGosc to chyba do kupy koszt kilku tyś [emoji45]

Była to pierwsza ciąża [emoji20] czuje się wobec tego co się stało nawet dobrze. W dniu w którym dowiedziałam się że serduszko naszego Okruszka nie bije myślałam że świat mi się zawalił. Kolejnego dnia obudziłam się z płaczem bo wiedziałam że to dzien zabiegu [emoji45] oba te dni zostaną już chyba na zawsze najgorszymi dniami w moim życiu. Mam duże wsparcie w mężu i rodzinie, i psychicznie naprawdę jest stabilnie. Staram się nie nakręcać, bo gdybym ciągle rozmyślała że za miesiąc głaskałabym brzuszek a za rok mogłabym już tulic moje maleństwo do snu to wpadłabym chyba w depresję [emoji30][emoji3064]

To pierwsze poronienie dlatego staram się tłumaczyć sobie to co słyszałam w szpitalu od lekarzy i pielęgniarek, że na tak wczesnym etapie najczęściej przyczyna poranienia jest wada genetyczna. Tłumaczymy sobie z mężem że nic nie dzieje się bez przyczyny [emoji20] mamy teraz czas na badania, ja mam czas żeby ogarnąć tarczyce i hormony. Jutro mam teleporadę z enokrynologiem, dopytam kiedy najwcześniej mogę znów robić badania żeby lekarz miał jak najlepszy obraz do diagnozy

Hej. Mi ginekolog po pierwszym poronieniu zleciła badania na wit. D3, b12, homocysteine, białka c i s i mutacje genu protrombiny i mrhfr. Jako że bardziej opłacało mi się zrobić w test dna badania na całą trombofilie to wybrałam ten zestaw. Ogólnie badania wyszły mi ok. 750 zł za całość.
I który pakiet dokładnie robiłaś? Ja dzisiaj za trombofilie i celiaklie płaciłam jakoś 540zl chyba. Nie mam pojęcia co może mi wyjść z tych badań, póki co jestem w tym trochę zagubiona. Wiem że z trombofilii mogą wyjść jakieś mutacje. A my @aga.i.nieszka byłyśmy chyba razem na styczniówkach prawda?

I który pakiet dokładnie robiłaś? Ja dzisiaj za trombofilie i celiaklie płaciłam jakoś 540zl chyba. Nie mam pojęcia co może mi wyjść z tych badań, póki co jestem w tym trochę zagubiona. Wiem że z trombofilii mogą wyjść jakieś mutacje. A my @aga.i.nieszka byłyśmy chyba razem na styczniówkach prawda?
Ja robiłam ze strony test dna pakiet trombofilia + celiakia. W badaniu na celiakie stwierdza się obecność lub brak obecności genów odpowiedzialnych za ta chorobę, nastomiast w badaniu pod kątem trombofili wychodzą mutacje hetero bądź homozygotyczne badanych genów

Ja robiłam bez celiaki bo miałam kolonoskopie rok temu i celiaki nie stwierdzono:) ja byłam na grudniowych mamach.

reklama

Któraś z was robiła kariotypy uważacie, że warto ma to sens? Też to rozważałam, ale nie wiem już tyle badań zrobiłam i oprócz kasy to nie chce wpaść w paranoje 😐 z ww robiłam wszystko prócz kariotypow

Do góry