MalyGosc
Fanka BB :)
Ja miałam podobny wynik (typ świecenia ziarnisty i miano 1:160).Dziewczyny jak interpretować wynik ANA2, wpisano stwierdzono, typ świecenia ziarnisty, miano 1:320, rozumiem że to oznacza że wynik jest pozytywny? Czytałam że pp ciala przeciwjądrowe i cytoplazmatyczne nie wpływają na wystapienie poronienia, a dotyczy problemów z zajściem w ciążę. Miałyście może taki wynik lub podobny? Reszta badan w kierunku zespołu anrydosfolidowego wyszła okej, jutro dotrze kurier z pakietem na trombofilie, to jeszcze to sprawdze i myślę że mogę powoli działać [emoji4]
Na początku zrobiłam ANA1 i jak wynik wyszedł dodatni, czyli, że stwierdzono przeciwciała to zrobiłam ANA2 określający typ świecenia i miano oraz ANA3.
Dopiero ANA3 określa intensywność oraz klasę występowania tych przeciwciał w antygenie. Wynik powinien zawierać listę antygenów i do każdego antygenu podawana jest intensywność i klasa. Klasę masz od oznaczenia negatywnego do silnie pozytywnego. U mnie, pomimo stwierdzenia ANA1 i określenia typu świecenia, przy każdym antygenie klasa wyszła negatywna. Czyli stwierdzono przeciwciała, ale w tak niskiej wartości, że były one nie znaczne.
Te wszystkie ANA robi się przy poronieniach, aby stwierdzić czy pacjentka nie choruje czasem na toczeń albo czy jej układ immunologiczny nie tworzy przeciwciał przeciwjądrowych w celu wyeliminowania zarodka jako ciała obcego, bo taka jest rola ANA. Więc tutaj przeciwjądrowe działają jak najbardziej na poronienia. Dopóki nie zajdziesz w ciążę do układ immunologiczny nie będzie miał czego zwalczać.
Tak, że jak nie miałaś ANA3 to może warto je zrobić