reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

Myślę,ze na skierowanie od ginekologa to chyba nie ma co liczyć. Na NFZ to przysługuje bodajże po 3 poronieniu? Tak mi mój lekarz powiedział, a prywatnie można zbadać się wszystko co chce bez skierowania, ja robiłam wszystkie badania prywatnie i to wszystkie te, które sama wynlazłam.

@Stelle Ty potrzebujesz troszkę więcej spokoju ;)
Na NFZ po drugim poronieniu możesz zrobić niektóre badania. Nie wszystkie refundują od razu. Wiem, ze na 100% zrobisz na NFZ kariotyp swój i partnera. I chyba trombofilie i zespół antyfosfolipidowy. Ale trzeba mieć skierowania :)
Ja z początku podeszłam bardzo optymistycznie do wizyt i skierowań. Pomyślałam, ze skoro mieszkam w Warszawie i jest tu nawet sporo poradni genetycznych to do któreś muszę się dostać na wizytę. Nic bardziej mylnego :D Wszędzie terminy od 6mcy w górę, w niektórych nawet 12mcy. Hematolog i reumatolog to samo. Wiec sobie darowalam. Wtedy tez myślałam, ze skierowanie muszę mieć od lekarza z danej specjalizacji, żeby wykonać badanie a później pójść na konsultacje. W sumie przełożyłam czas na pieniądze i wolałam zrobić badania prywatnie. Po miesiącu od poronienia miałam wszystkie wyniki i byłam po konsultacji :)

reklama
No i pewnie tak jest i gdyby nasze ciążę przechodziły bez problemowo to byśmy się nie badaly i nie drążyły. A tak to czasami mi samej od tego czytania głowa pęka 🙉
A najgorzej to czytać w internetach, bo tam od razu diagnoza najgorsza z możliwych :D
Diagnostyka nie jest łatwa, ale tez lekarze dochodzą do wszystkiego metoda prób, tak mi się wydaje. Wykluczają kolejne możliwości, aby dojść do rozwiązania. A my zrobimy badania, wynik wyjdzie jakiś zaniżony, zawyżony, nieprawidłowy i od razu wujek Google :D a tam rak, bezpłodność i nieuleczalne choroby genetyczne :) a czasem wystarczy przyjąć taka heparynę i jest spoko :)

Dziewczyny jak interpretować wynik ANA2, wpisano stwierdzono, typ świecenia ziarnisty, miano 1:320, rozumiem że to oznacza że wynik jest pozytywny? Czytałam że pp ciala przeciwjądrowe i cytoplazmatyczne nie wpływają na wystapienie poronienia, a dotyczy problemów z zajściem w ciążę. Miałyście może taki wynik lub podobny? Reszta badan w kierunku zespołu anrydosfolidowego wyszła okej, jutro dotrze kurier z pakietem na trombofilie, to jeszcze to sprawdze i myślę że mogę powoli działać [emoji4]

Dziewczyny, mam wyniki z kwasu i Homocysteiny. Co myślicie? Kwas ponad normę, ale homocysteina chyba nienajgorzej. choć wydaje mi się że przy tych moich mutacjach i tak lepiej będzie przerzucić się na metylowane witaminy 🙄
Taki nadmiar kwasu foliowego mógł w jakiś sposób zaszkodzić??
IMG_20200708_184150.jpg

Dziewczyny, mam wyniki z kwasu i Homocysteiny. Co myślicie? Kwas ponad normę, ale homocysteina chyba nienajgorzej. choć wydaje mi się że przy tych moich mutacjach i tak lepiej będzie przerzucić się na metylowane witaminy 🙄
Taki nadmiar kwasu foliowego mógł w jakiś sposób zaszkodzić??Zobacz załącznik 1145472

Ja powtórzę znowu kobieto spokojnie, nie dopatruj się w tym przyczyny, bo naprawdę niedługo zwariujesz. Ja z kwasem to nie wiem, ale skoro masz nadmiar to chyba raczej też metylowany.

Ja powtórzę znowu kobieto spokojnie, nie dopatruj się w tym przyczyny, bo naprawdę niedługo zwariujesz. Ja z kwasem to nie wiem, ale skoro masz nadmiar to chyba raczej też metylowany.
Ja tylko tak brzmie jak wariatka 🤦‍♀️🤷‍♀️ ciekawa właśnie jestem czy ten kwas który jest w krwi to ten metylowany 🤔 tak sobie myślę że skoro i tak mam czekać trzy cykle do starań to może na razie odstawie Pragnę Start. Wizytę u gina mam za tydzień w piątek i zapytam go co dalej z tym fantem

Ja tylko tak brzmie jak wariatka 🤦‍♀️🤷‍♀️ ciekawa właśnie jestem czy ten kwas który jest w krwi to ten metylowany 🤔 tak sobie myślę że skoro i tak mam czekać trzy cykle do starań to może na razie odstawie Pragnę Start. Wizytę u gina mam za tydzień w piątek i zapytam go co dalej z tym fantem

Jeśli masz wysoki kwas to lepiej odstaw bo ewidentnie coś nie dziala i zapytaj lekarza wydaje mi się, że metyle pomoga, ale tu pewnie dziewczyny coś podpowiedzą

@Lu_cy mi bardzo pomogła :)

reklama
Do góry