reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

Myślę,ze na skierowanie od ginekologa to chyba nie ma co liczyć. Na NFZ to przysługuje bodajże po 3 poronieniu? Tak mi mój lekarz powiedział, a prywatnie można zbadać się wszystko co chce bez skierowania, ja robiłam wszystkie badania prywatnie i to wszystkie te, które sama wynlazłam.

@Stelle Ty potrzebujesz troszkę więcej spokoju ;)
Na NFZ po drugim poronieniu możesz zrobić niektóre badania. Nie wszystkie refundują od razu. Wiem, ze na 100% zrobisz na NFZ kariotyp swój i partnera. I chyba trombofilie i zespół antyfosfolipidowy. Ale trzeba mieć skierowania :)
Ja z początku podeszłam bardzo optymistycznie do wizyt i skierowań. Pomyślałam, ze skoro mieszkam w Warszawie i jest tu nawet sporo poradni genetycznych to do któreś muszę się dostać na wizytę. Nic bardziej mylnego :D Wszędzie terminy od 6mcy w górę, w niektórych nawet 12mcy. Hematolog i reumatolog to samo. Wiec sobie darowalam. Wtedy tez myślałam, ze skierowanie muszę mieć od lekarza z danej specjalizacji, żeby wykonać badanie a później pójść na konsultacje. W sumie przełożyłam czas na pieniądze i wolałam zrobić badania prywatnie. Po miesiącu od poronienia miałam wszystkie wyniki i byłam po konsultacji :)

reklama
No i pewnie tak jest i gdyby nasze ciążę przechodziły bez problemowo to byśmy się nie badaly i nie drążyły. A tak to czasami mi samej od tego czytania głowa pęka 🙉
A najgorzej to czytać w internetach, bo tam od razu diagnoza najgorsza z możliwych :D
Diagnostyka nie jest łatwa, ale tez lekarze dochodzą do wszystkiego metoda prób, tak mi się wydaje. Wykluczają kolejne możliwości, aby dojść do rozwiązania. A my zrobimy badania, wynik wyjdzie jakiś zaniżony, zawyżony, nieprawidłowy i od razu wujek Google :D a tam rak, bezpłodność i nieuleczalne choroby genetyczne :) a czasem wystarczy przyjąć taka heparynę i jest spoko :)

Dziewczyny jak interpretować wynik ANA2, wpisano stwierdzono, typ świecenia ziarnisty, miano 1:320, rozumiem że to oznacza że wynik jest pozytywny? Czytałam że pp ciala przeciwjądrowe i cytoplazmatyczne nie wpływają na wystapienie poronienia, a dotyczy problemów z zajściem w ciążę. Miałyście może taki wynik lub podobny? Reszta badan w kierunku zespołu anrydosfolidowego wyszła okej, jutro dotrze kurier z pakietem na trombofilie, to jeszcze to sprawdze i myślę że mogę powoli działać [emoji4]

Dziewczyny, mam wyniki z kwasu i Homocysteiny. Co myślicie? Kwas ponad normę, ale homocysteina chyba nienajgorzej. choć wydaje mi się że przy tych moich mutacjach i tak lepiej będzie przerzucić się na metylowane witaminy 🙄
Taki nadmiar kwasu foliowego mógł w jakiś sposób zaszkodzić??
IMG_20200708_184150.jpg

Dziewczyny, mam wyniki z kwasu i Homocysteiny. Co myślicie? Kwas ponad normę, ale homocysteina chyba nienajgorzej. choć wydaje mi się że przy tych moich mutacjach i tak lepiej będzie przerzucić się na metylowane witaminy 🙄
Taki nadmiar kwasu foliowego mógł w jakiś sposób zaszkodzić??Zobacz załącznik 1145472

Ja powtórzę znowu kobieto spokojnie, nie dopatruj się w tym przyczyny, bo naprawdę niedługo zwariujesz. Ja z kwasem to nie wiem, ale skoro masz nadmiar to chyba raczej też metylowany.

Ja powtórzę znowu kobieto spokojnie, nie dopatruj się w tym przyczyny, bo naprawdę niedługo zwariujesz. Ja z kwasem to nie wiem, ale skoro masz nadmiar to chyba raczej też metylowany.
Ja tylko tak brzmie jak wariatka 🤦‍♀️🤷‍♀️ ciekawa właśnie jestem czy ten kwas który jest w krwi to ten metylowany 🤔 tak sobie myślę że skoro i tak mam czekać trzy cykle do starań to może na razie odstawie Pragnę Start. Wizytę u gina mam za tydzień w piątek i zapytam go co dalej z tym fantem

Ja tylko tak brzmie jak wariatka 🤦‍♀️🤷‍♀️ ciekawa właśnie jestem czy ten kwas który jest w krwi to ten metylowany 🤔 tak sobie myślę że skoro i tak mam czekać trzy cykle do starań to może na razie odstawie Pragnę Start. Wizytę u gina mam za tydzień w piątek i zapytam go co dalej z tym fantem

Jeśli masz wysoki kwas to lepiej odstaw bo ewidentnie coś nie dziala i zapytaj lekarza wydaje mi się, że metyle pomoga, ale tu pewnie dziewczyny coś podpowiedzą

@Lu_cy mi bardzo pomogła :)

reklama
Do góry