reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga w ciąży ta "prawidłowa" i rzeczywista

Hej!!
Co do wagi w ciąży to ja w pierwszym trymestrze schudłam 2 kg, a w czwartm miesiącu przytyłam prawie 3 kg!! Co będzie dalej..... ;) Mój gin mówi że waga w ciąży jest sprawa bardzo indywidualną dla każdej ciężarnej i czymś czym nie trzeba się przejmować!!! Moja koleżanka w ciąży przytyła 25 kg a w pół roku po urodzeniu synka schudła 35 kg!!! Więc cieszmy się naszymi maleństwam,i a nie zamartwiajmy kilogramami!!!!
Pozdrawiam!!!!

reklama
Dzięki za rady! Moje badania ogólne są w normie więc nie będę ich zamieszczać sama hemoglobina to poziom 14,2.Ale inne badania sa jakieś dziwne czy macie może podobne wyniki??
TSH 3,94 mIU/ml 1 tydzień cyklu
PRL 29,85 ng/ml 1 td
LH 1,88 mIU/ml 1 td
Insulina 27,20 mIU/ml na czczo z surowicy
FT4 0,872 ng/dl
CHOL2 5,0 mmol/l
HDL_C 0,6 mmol/l
TRIGL 1,97 mmol/l
LDL 3,4 mmol/l
GLULF 5,7 mmol/l -- na czczo a po TTG 75g po 120 minutach 6,3 mmol/l
poza tym cukier na czczo zawsze mam niski (badanie robiłam 10 razy)
Moja lekarka od zaburzeń hormonalnych powiedziała że tylko insuliną mogę się martwić i żeby jej poziom spadł muszę mieć dużo ruchu wówczas insulina spadnie a z nią i waga. Nie zapisała mi żadnych lekarstw czy ona ma rację ???
Boję się że mogę byc teraz w ciąży wówczas przytyję jeszcze bardziej i sobie z tym nieporadzę

Wiesz Marcela, ja bym Ci jednak radziła przy takiej nadwadze najpierw się z nią uporać,a potem dopiero pomyśleć o dziecku. Ciąża to jednak duże obciążenie dla organizmu, dla kręgosłupa, nóg, serca, płuc, trzeba mieć jak najlepszą kondycję. Jeśli w ciązy nie jeteś, to naprawdę, dobrze się zabezpieczaj i przez pól roku spróbuj schunąc, nie na wariata, powoli, pod kierunkiem dietetyczkia albo bariatry. Masz rację, ze w ciązy możesz jeszcze bardziej przytyć, przyplącze się cukrzyca nie daj Boże, to naprawdę nie zarty!

Hej dzieweczki !
Zgadzam się z Wami, że lepiej zadbac o siebie zanim zajdzie się w ciąże, ale mam potężną koleżankę, która mimo dużej nadwagi urodziła zdrowego szkraba i do końca zdrowa chodziła do pracy. Cukrzycy można się nabawić będąc chudzinką. Wszystko to sprawa indywidualna.
Ale jeszcze raz popieram profilaktycznie przygotowanie sie do przyjecia pod serduszko lokatora ;D

Ja zanim zaszłam ważyłam 58 kg, teraz mam 16 kg więcej :o ale ani razu nie pomyślałam o tym, że będę gruba a z niczym w jedzeniu się nie ograniczam. No może za wyjatkiem chipsów fast foodów i innych b. niezdrowych świństewek. W moim brzuszkowym mieszkanku jest dwóch lokatorów i póki co dobrze się miewaja i rosna zdrowo ;D

Dbajmy o nasze dobre samopoczucie to i dzidziusiom będzie lepiej. Kilogramy zawsze można zrzucić !

Now właśnie jak to było z tymi kilogramami? Bo przyznam się szczerze i bez bicia że ja przytyłam 30 a przecież mąż ostrzegał.ehhhhhhhh

Ja "narazie" 20, ale jeszcze 5 tygodni przede mną ;) Przed czym Cie mąż ostrzegał??? Mój tylko marudzi, abyś później nie płakała, jak wsuwam coś słodkiego??? Ale jak sobie niepofolgować teraz to kiedy????
Justo ile już zrzuciłaś???

W pierwszej ciąży - 20kg :mad:
A później łzy, pot i ostra dieta...
W drugiej ciąży - 20kg :mad:
A później łzy, pot i ostra dieta...
Teraz też walczę o powrót do swojej wagi - z okresu, kiedy miałam 20 lat. ::)

reklama
Do góry