reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga sprzed i po ciazy

no to teraz was wszystkie pociesze ja ;-)

+8kg....

do tego jeszcze sadelko sprzed ciazy (dalam sie namowic kolezance na Meridie i pieknie schudlam bardzo szybko a potem jeszcze szybciej przytylam dwa razy tyle co schudlam ;-( ) no i nie zdazylam tego zrzucic a zaszlam w ciaze...

nadmiar kilogramow zrzuce po porodzie wiec sie tym za bardzo nie przejmuje ale teraz strasznie dokucza mi kregoslup ;-( 80-letnie babcie poruszaja sie zwawiej niz ja ;-)

najbardziej zastanawia nie fakt ze nie jem slodyczy, ilosci jak przed ciaza a ostatnio co sie waze u gina to 2-3 kg do przodu (wizyty mam co 3 tyg)... jak tak dalej pojdzie to skoncze ciaze z 28 kg na plusie... a wtedy to tylko dzwig mnie bedzie podnosil ;-/

PS. nie wiecie moze czy stosowanie diety rozdzielnej (nielaczenie weglowodanow z bialkiem) mozna stosowac w ciazy? wiem ze odchudzac sie nie mozna ale przy tej diecie nie rezygnuje sie z zadnych produktow tylko spozywa sie je w oddzielnych posilkach....

reklama
Nie martwcie sie dziewczyny ja jestem w 17 tc i przytylam 8 kg... Przed ciaza bylam szczupla a teraz wygladam i czuje sie jak wieloryb... Jeszcze zeby te 8 kg sie rowno na calym ciele umiescilo a to wszystko tylko w dupe i brzuch wchodzi... Zalamka....:-(

Rubi - w sumie nie znam się na dietach ale skoro jesz wszystko i w normalnych ilościach a tylko w odpowiedniej konfiguracji to wg mnie powinno byc ok...

niby tak, ale... chudnie sie przy tej diecie, a chudniecie podobno zwiazane jest z uwalnianiem toksyn a to z kolei jest szkodliwe dla plodu... wiec caly czas sie waham... poczekalabym z dieta do czasu az nie przestane karmic babla piersia ale moj kregoslup juz wola o litosc...

niby tak, ale... chudnie sie przy tej diecie, a chudniecie podobno zwiazane jest z uwalnianiem toksyn a to z kolei jest szkodliwe dla plodu... wiec caly czas sie waham... poczekalabym z dieta do czasu az nie przestane karmic babla piersia ale moj kregoslup juz wola o litosc...

Rubi nie polecam Ci narazie zadnej diety...Jezeli jest to dieta po ktorej tracisz kilogramy to nie powinna byc wogole stosowana w czasie ciazy... Co do kregoslupa moze powinnas wybrac sie na pozadny masaz...??? Moj P jest masazysta i z tego co wiem to w czasie ciazy najczesciej przy calej dlugosci kregoslupa twoza sie "tryggepunkter" ( nie wiem jak to sie nazywa po Polsku ale polega to na tym ze miesnie lacza sie i jest to bardzo bolesne...) U nas w czasie ciazy kazda kobieta z takiego masazu kozysta i bole kregoslupa mijaja... nie zaleznie od wagi i przyrostu tkanki tluszczowej w czasie ciazy napewno poczujesz sie lepiej...:-)

dzieki za rady dziewczyny ;-)

z ta dieta tak wlasie myslam ale kolezanka mnie namawiala wlasnie na zasadzie ze z niczego nie rezygnuje i dostarczam dziecku wszystkiego czego mu potrzeba...

masaze gin odradzil (nie pytalam dlaczego). chcialam na basen - tez marudzil bo mam czeste infekcje pochwy, ale stanelo na tym ze jak do nastepnej wizyty nie przejdzie to zapisze mi globlki i bede mogla sprobowac... na razie tak sobie cwicze delikatnie w domu i powiem szczerze ze nie jest najgorzej ostatnimi czasy (tfu tfu)
problemem jest chyba to ze ostatnio zaczelam szybko tyc - brzuch wywyalilo mi doslownie z dnia na dzien! w poniedzialek mialam na sobie spodnie a w czwartek juz ich zapiac nie moglam!!! a poza tym... starosc nie radosc... ;-)

Wreszcie mogę zacząć się tu wpisywać,przybrałam 2,5, choć nadał jest 2 na minsie,ale widac postęp.

Ja na basen tez nie moge z tych samych przyczyn ale jezeli bol krzyza bedzie Ci dokuczal jeszcze bardziej to zapytaj swojego gin dlaczego nie mozesz chodzic na masaz? Powiem ze 1 taki masaz co wyzej napisalam wystarczy raz na pol roku wiec nie duzo na nim nie stracisz ale znacznie wiecej zyskasz... Tu gdzie mieszkam w czasie ciazy trzeba zrobic sobie taki masaz bo duzo pomaga! Wiem ze najczesciej gin poleca go na pol metku ciazy gdy miesnie sa najbardziej zlaczone i zaczynaja sie bole kregoslupa...Ale wiadomo co kraj to obyczaj... Muisz cos z tym zrobic bo silny bol kzyrza nie wrozy nic dobrego... Powodzenia a to ze tyjesz wiecej i brzuch jest duzy to tylko oznacza ze dzidzidzis jest zdrowy i rosnie... Tak mi powiedzial gin.. A to ze wszystko z fasolka jest w pozadku to chyba najwazniejsze prawda? :-)

Oleńka - no własnie nie wiem jak u nas w innych miastach ale u mnie z masazem problem...miałam zalecony przy poprzedniej ciaży przez rwę kulszową ale raz - trzeba czekać wiec termin miałabym przed samym porodem - dwa - jak poszłam na konsultacje to nie bardzo można było znaleźć fachowca który by się chciał podjąć masowania ciężarnej!!! bo niby ryzyko itp...mam nadzieje że akurat na tym oddziale tak trafiłam i nie jest to u nas standard!!!

reklama
No wlasnie to jest najgorsze... W jednym kraju cos robia dobrze co innego zle a w drugim na odwot... Dlaczego nie ma tak ze ze wszedzie jest tak samo??? Tu dobrze jest z masazami i nie ma z tym problemu natomiast na badania i usg z checia wrocilabym do Polski....:-(
Basiu masaz kobiety w ciazy nie jest niebiezpieczny jezeli lezysz na lozku do masowania i lezysz na boku a nie na brzuchu... Moj P masowal kobiety w 9 miesiacu ciazy i nikomu nic sie nie stalo... Ale nie podwazam slow Twojego lekarza... Jezeli powiedzial ze nie mozesz to moze nieee... szkoda ze nie jestes u mnie dostalabys bez kolejki i bez zadnych obaw...:happy:

Do góry