reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga nasza i naszych maluchów

reklama
mi na usg stwierdzili ze maly wazy 650g i tak czytam wagi waszych pociech i zastanawiam sie czy moj maluszek nie wazy przypadkiem za malo jak na 26 tydz??

W tym tygodniu prawie kilogram do przodu. Zauwazylam, ze jak sie robi troche cieplej, to od razu waga mi wariuje i skacze w przeciagu paru dni o caly kilogram, czasem nawet wiecej. Potem robi sie chlodniej i waga spada. Pewnie woda mi sie w organizmie zatrzymuje, ale nie widze, zebym byla opuchnieta:confused::confused:

jak czytam, nasze maluszki w tych tygodniach ważą już różnie. I to jest prawidłowe. Tylko pierwsze kilkanaście tygodni ciąży to mniej więcej ustalona średnia prawidłowa waga płodu i dlatego mówi się, że wtedy można najsolidniej podac wiek ciąży. Teraz dochodzą do głosu już geny, różny rozwój- jedne będą tłuściutkimi bobaskami, a inne kruszynkami. Co nie determinuje wagi dorosłego człowieka przecież. Kolejnym wyznacznikiem wieku ciązy jest także czas- tydzień pojawienia się pierwszych ruchów maluszka. U pierwiastek około 20 tyg a u wieloródek około 18. I mniej więcej tak to u nas było, prawda? :-)
I co do naszej wagi- przyrostu w ciąży.
Przyrost wagi powyżej średnich 11-15 kg jest wskazany jako większy u kobiet mających niedowagę, bardzo szczupłych, zaś mniej powinny przybrać na wadze kobiety okrąglejsze lub z nadwagą. I ważną rzecz dzisiaj przeczytałam w książce tematycznej, świeże wydanie "Będziemy rodzicami"- że obecnie nie popiera się małych przyrostó masy jak np w latach 70-80 tych. Nie należy się odchudzać i bardzo ograniczać, ot...nie folgowac sobie, ale pozwolić na przyrost masy w granicach tych 11-15 kg. A nawet jak jest kilka kilo więcej, to tylko kłopot dla mamusi jak to potem zrzucić. Ale z reguły waga ładnie spada przy krzątaninie i karmieniu maluszka.
Ja na dzisiaj 27tc i 5 dni - 4 kg do przodu od poczatku ciązy.. Bo już 1 kg przytyłam - odkąd zrobiłąm dietę cukrzycową ,schuudłam 3 kg, ale już widze wracam do normy :-) w 27 tc malutka ważyła 1072 gr :-)

reklama
Do góry