reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wada letalna mojej córeczki....

reklama

A mojej Tosi odmówili.

Byłam dziś u naszje kardiolog, chciałam zapytać jak do tego doszło, że zmieniła zdanie po rozmowę z lekarzami. I co się okazało. NIKT z Panią dr nie rozmawiał! Poproszono ją o pisemną konsultacje. Ani lekarze neurochirurdzy, ani anestezjolog nie rozmawiali z kardiologiem o stanie serca Tosi.
A mi powiedzieli, że "jej serce nie przeżyje operacji".
Pani dr powiedziała mi, że nie widzi problemu w sercu. Ze powinno dać radę. Problem może być w jej "wadze genetycznej".

Jestem w szoku, że tak ze mną postąpili lekarze w takim szpitalu. Pojedziemy na konsultacje do innego miast, do innych lekarzy. Zobaczymy co powiedzą. Przykro, że tacy "bogowie chirurgii" boją się niemowlaka.

@Itsaris oni nie boją się Tosi. Oni boją się, że Tosia może zepsuć ich piękne statystyki, więc wola nie podejmować ryzyka. Oni nie widzą w niej człowieka, a przypadek. Spróbuj w Prokocimiu. Nie obiecuję, że się uda i będzie mniej nerwów. Ale lekarze widzą ludzi. Może w Tosi też ujrzą. Trzymam kciuki [emoji2936][emoji2935][emoji110][emoji109][emoji110]

Jestem z Wami prawie od samego początku Twojego postu kiedy Antośka była jeszcze maluską kruszynką w brzuszku , trzymam kciuki jak trzeba wspieram modlitwa dopiero dzis postanowilam napisac. Akurat mowilam mezowi o tym, Tośkę odprawili ze szpitala, a tu emituja na TVP info wiadomosci, a w nich przypadek moze nie identyczny jak Wasz ale podobny. W wiadomościach była wzmianka o 8 latce z wadami. Dziewczynka miała mało miejsca na rozwój mózgu wiec główkę otwierali i poszerzali. Nowatorska operacja w Polsce ponoć druga w Europie. Może warto skonsultować przypadek Tosi. Był to szpital z Olsztyna. Nie zapamiętałam nazwiska lekarza ale jak wygooglujesz: Olsztyn, operacja powiększania czaszki u 8 latki to napewno wyskoczą Ci artykuły odnosnie tej sprawy. Skoro w tym Olsztynie są odważni lekarze i z zaangazowaniem mimo świadomości ryzyka podjeli sie operacji u tej dziewczynki gdzie przypadek byl ciezki i skomplikowany to może i Wam pomogą. Trzymam kciuki i życzę malutkiej jak najlepiej wkoncu to imienniczka mojego syna.[emoji7][emoji9][emoji178]

Dokladnie, Itsaris jest z Olsztyna...
Nie wierze, ze tak postapili[emoji21]
Aczkolwiek ja mam kiepskie zdanie o naszym szpitalu dzieciecym... Itsaris, probuj gdzie indziej, my bedziemy dopingowac, swietnie, ze poszlas porozmawiac z ta kardiolog[emoji6][emoji11]

Dużo ostatnio grzebie w internecie.... Trafiłam na chłopca, z podobną wada. Też ma częściową trisomie 16. Też jest cudem.
Wiadomo, że takie wady w chromosomach nie są sobie równe. Ale nie da się ukryć, że mają jakieś podobieństwa....

Chłopiec ma 6 lat, mieszka w USA. Nie mówi, nie chodzi, ale jest z nim kontakt. Ma powielony kawałek chromosomu 16, który przyczepil się do Chromosomu 9. Też nie powinien żyć. A żyje i ma się całkiem nieźle. Rozmawiam z jego mamą. Ona poznała wcześniej rodzinę, która miała dwie córki. Też z czesciową trisomia 16. Jedna żyła 4 lata, zmarła po operacji kraniosynostozy, ale przez zakażenie wirusem. A druga odeszła po 4 miesiącach.

Z chorób powtarzają się stopy końsko szpotawe, kraniosynostoza, obniżone napięcie mięśniowe, wada serca.

Świeża sprawa, jeszcze sama nie wiem jak do tego podejść. Są podobieństwa ale to nie to samo.

Zobaczcie zdjęcia. Na dole po lewej są 4 zdjęcia tamtych dzieci. Dostałam od tamtej mamy.
Po lewej na górze Charlotta.
Po lewej na dole Lily.
Po prawej dwa zdjęcia chłopca, Sila, który teraz ma 6 lat.

A większe zdjęcia to moja Tosia.

I parę zdjęć Sila.

Wczoraj jak to znalazłam, oszalelismy z radości. Teraz emocje trochę opadły. Tosia ma więcej tego chromosomu, chociaż szczerze to już czuję się w tym tak zagubiona, że nic nie wiem :)

Ale to niesamowite uczucie znaleźć kogoś podobnego. To taka iskierka......
PhotoEditor_20190719_161803613.jpg

Załączniki

• Screenshot_20190718-173737.png
    Screenshot_20190718-173737.png
    846,2 KB · Wyświetleń: 637
  • Screenshot_20190718-173756.png
    Screenshot_20190718-173756.png
    816,6 KB · Wyświetleń: 572
  • Screenshot_20190719-232705.png
    Screenshot_20190719-232705.png
    754,3 KB · Wyświetleń: 589
Itsaris to cudowne. Moja twarz też się rozpromieniła na tak piękne wiadomości. Dla ciebie to dodatkowy argument do rozmowy z lekarzami. Niech się dokształcają. Dla ciebie to też ogromną nadzieja, że Tosia będzie z wami długo żyła.

reklama
Do góry