reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W październiku testów czas, w ciąży będzie każda z nas!

W brzuchu bobaski i żegnamy podpaski 👋👋👋
Dlaczego w ciążę zajść nie mogę
Pokonałam lutealną niedomogę,
Moje Tsh ma poziom wspaniały
Inne wyniki też wątpliwości nie dawały.

Zrobiłam monitoring owulacji,
Moje pęcherzyki sprzyają prokreacji,
Jajowody kontrast przepuszczają,
Może plemniki rady nie dają?

Niech zagnieżdża się szybko zygota,
Przecież nie jest to żadna cięzka robota
Endometrium jest gotowe
może trzeba uwolnić głowę?

Ogarnięta insulina,
Cukry, hormony - jestem zdrowa dziewczyna
Więc czy mogę łaskawie poprosić
Bym zdrową ciażę mogła donosić?

reklama
Dlaczego w ciążę zajść nie mogę
Pokonałam lutealną niedomogę,
Moje Tsh ma poziom wspaniały
Inne wyniki też wątpliwości nie dawały.

Zrobiłam monitoring owulacji,
Moje pęcherzyki sprzyają prokreacji,
Jajowody kontrast przepuszczają,
Może plemniki rady nie dają?

Niech zagnieżdża się szybko zygota,
Przecież nie jest to żadna cięzka robota
Endometrium jest gotowe
może trzeba uwolnić głowę?

Ogarnięta insulina,
Cukry, hormony - jestem zdrowa dziewczyna
Więc czy mogę łaskawie poprosić
Bym zdrową ciażę mogła donosić?
Rety jakie piękne, aż się wzruszyłam, oby wszystkim odpowiedz brzmiała na końcu „tak”. Dziekuje 🙏

Nie mam pewności, ale na 99% z niedojrzałego pęcherzyka nic nie będzie
Też tak myślałam. Bo we wtorek tydzień temu (w dniu zastrzyku) miałam na prawym jajniku pęcherzyk 23mm (pękł I jest ładne ciałko) a na lewym pęcherzyk ok 17mm i gin mówiła, że z niego nic nie będzie bo za mały, u mnie późno dojrzewają itp. No i niby w czwartek gin nie zauważył żeby ten drugi był pęknięty a przynajmniej nic nie mówił bo może był za mały, w sumie to nie był monitoring to nie musiał ale wczoraj jak byłam na USG (jeszcze inna gin) to w prawym mam ładne ciałko a w lewym też jest ciałko tylko jak to powiedziała "gorszej jakości(?)" Tylko jak skoro ten mały był za mały. 😅

Też tak myślałam. Bo we wtorek tydzień temu (w dniu zastrzyku) miałam na prawym jajniku pęcherzyk 23mm (pękł I jest ładne ciałko) a na lewym pęcherzyk ok 17mm i gin mówiła, że z niego nic nie będzie bo za mały, u mnie późno dojrzewają itp. No i niby w czwartek gin nie zauważył żeby ten drugi był pęknięty a przynajmniej nic nie mówił bo może był za mały, w sumie to nie był monitoring to nie musiał ale wczoraj jak byłam na USG (jeszcze inna gin) to w prawym mam ładne ciałko a w lewym też jest ciałko tylko jak to powiedziała "gorszej jakości(?)" Tylko jak skoro ten mały był za mały. 😅

Moze być po prostu młodsze ciałko co miało by sens bo skoro drugi pęcherzyk był mniejszy to potrzebował więcej czasu i mógł pęknąć sobie 3 dni później (w ciążach bliźniaczych czasem widać, że jeden bliźniaki jest ciut młodszy 😎 ba! Mogą mieć dwóch różnych tatusiów😎😎)

Moze być po prostu młodsze ciałko co miało by sens bo skoro drugi pęcherzyk był mniejszy to potrzebował więcej czasu i mógł pęknąć sobie 3 dni później (w ciążach bliźniaczych czasem widać, że jeden bliźniaki jest ciut młodszy 😎 ba! Mogą mieć dwóch różnych tatusiów😎😎)
A myślisz, że wtedy testy owu mogłyby pokazać dwa piki? 😀

Ty sporo czytasz więc zapytam. A wiesz może, czy niedojrzały pęcherzyk może pęknąć (po zastrzyku) i zmienić się w ciałko żółte?
Uwaga odpowiadam:
Jeśli podasz zastrzyk zbyt wcześnie to wyrzut Lh może spowodować pekniecie niedojrzałego pęcherzyka a wtedy powstały oocyt będzie niedostatecznie gotowy na końcowa fazę wzrostu (dojrzewania). Najprawdopodobniej dlatego lekarka nazwała to ciałkiem „gorszej jakości” ;)

W sumie skoro tamten gin nic nie mówił o drugim zapadniętym to może wtedy jeszcze był cały. Gdybym tej gince wczoraj powiedziała, że miałam na prawym i na lewym pęcherzyk to bym mogła pomyśleć, że się pomyliła ale ja jej tylko mówiłam, że powinnam być po owulacji a ona mi mówi, że na prawym ciałko i na lewym też gorszej jakości ciałko więc pękły dwa. I powiem Ci, że nawet te ciałka po zastrzyku faktycznie wyglądają jak ciałka bo są podobnej struktury jak jajnik a nie wyglądają jak zwykły pęcherzyk z czarnym środkiem jak w poprzednich miesiącach więc być może to moja pierwsza prawidłowa owulacja od dłuższego czasu. 😅

Uwaga odpowiadam:
Jeśli podasz zastrzyk zbyt wcześnie to wyrzut Lh może spowodować pekniecie niedojrzałego pęcherzyka a wtedy powstały oocyt będzie niedostatecznie gotowy na końcowa fazę wzrostu (dojrzewania). Najprawdopodobniej dlatego lekarka nazwała to ciałkiem „gorszej jakości” ;)

O proszę 😍

reklama
Uwaga odpowiadam:
Ok, tylko ona mi podała na ten duży pęcherzyk zastrzyk bo stwierdziła, że ten mniejszy się wchłonie bo jest zdecydowanie za mały no i wolno rósł (lewy jajnik mam policystyczny i zawsze te pęcherzyki rosną dużo dłużej niż na prawym)

Do góry