reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W październiku testów czas, w ciąży będzie każda z nas!

Ja się chciałam zapisać do ginekologa na tabletki by wywołać @ oczywiście na NFZ się nie da dopiero na koniec listopada i to tylko rano ,a jak pracujesz to niestety ale nie ma innego terminu . Po co wogole płacić składki Jak muszę iść po receptę prywatnie i płacić za wizytę 250 zł .
Jest coś chorego w tym systemie. Moja ukochana szwagierka miała pozytyw pod koniec kwietnia, a na NFZ na potwierdzenie ciąży miała na koniec czerwca...

reklama
To naprawdę jest chore ,a składki nam podnoszą a wszędzie i tak prywatnie chodzę . 🤬
Mnie to drażni podwójnie, bo mam jednoosobową działalność i muszę własnoręcznie przelać ten haracz... A do okulisty jak się chciałam zapisać na początku roku to nie było terminu na 2022. Ślepnij, człowieku...

Jest coś chorego w tym systemie. Moja ukochana szwagierka miała pozytyw pod koniec kwietnia, a na NFZ na potwierdzenie ciąży miała na koniec czerwca...
na jej miejscu poszłabym prywatnie aby tylko ciążę mi potwierdził lekarz i później bym poszła na NFZ jak na słowo jej nie wierzyli. Nie wiem jak w praktyce to stosują, ale jak ciężarna zgłosi się do specjalisty to mają tydzień, żeby ją przyjąć. Ja miałam tak tylko raz, zadzwoniłam do przychodni, powiedziałam że potrzebuję do gina jak najszybciej, zapytała czy teleporada czy osobiście to powiedziałam, że osobiście, bo mam pozytywny test, moja pierwsza ciąża i zapisała mnie chyba za 5 dni.

Mnie to drażni podwójnie, bo mam jednoosobową działalność i muszę własnoręcznie przelać ten haracz... A do okulisty jak się chciałam zapisać na początku roku to nie było terminu na 2022. Ślepnij, człowieku...
Mnie drazni podwójnie, dlatego ze stawki z urzędu są g. ale nie ma problemu z ustanowieniem pełnomocnika - tak ochrona zdrowia na NFZ to kpina i wkurza mnie bardzo.

Jeśli tylko recepta, to można spróbować z recepta online i wtedy to będzie koszt 50zl
Jak macie swojego lekarza prywatnie do którego chodzicie regularnie to też bierze od Was kasę za receptę czy skierowanie na badania? Mój lekarz nie prowadzi teleporad ogólnie, ale zdarza się, że mam do niego dzwonić jak mam wyniki i on wtedy np. ustala mi dawkę leku przez tel. Zdarzyło mi się też dzwonić jak nagle zaczęłam krwawić czy jak coś mi nie pasowało to przez telefon dawał mi kod recepty i miałam konsultacje, ale za to już nie płaciłam. Ale osobiście wizyta to 200 i USG 200 🙈

reklama
Jak macie swojego lekarza prywatnie do którego chodzicie regularnie to też bierze od Was kasę za receptę czy skierowanie na badania? Mój lekarz nie prowadzi teleporad ogólnie, ale zdarza się, że mam do niego dzwonić jak mam wyniki i on wtedy np. ustala mi dawkę leku przez tel. Zdarzyło mi się też dzwonić jak nagle zaczęłam krwawić czy jak coś mi nie pasowało to przez telefon dawał mi kod recepty i miałam konsultacje, ale za to już nie płaciłam. Ale osobiście wizyta to 200 i USG 200 🙈
No tam jak przeczytasz wcześniejszą dyskusje to jeden lekarz bierze 100 PLN za wypisanie w recepty w czasie wizyty (za wizytę oczywiście też płacisz) :p...

Do góry