reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W październiku testów czas, w ciąży będzie każda z nas!

Ja tym TSH bym się nie przejmowała, bo jest ok.

Rozumiem, że urosło i to Cię niepokoi, ale póki mieści się w widełkach, nie panikowałabym.

Bardzo ważne jest, by po przyjęciu lewotyroksyny, odczekać co najmniej godzinę z jedzeniem śniadania, czy wypiciem pierwszego kubka kawy.

Tego mocno przestrzegam, bo kawa na przykład ogranicza wchłanianie lewotyroksyny.
Tak, wiem o tym. Budzę się o 6 lub 5 na euthyrox. W czasie 8 tygodni ciąży utrzymywał się ładnie ok 1,00. No ale jak mówicie że spoko to spoko :). Ufam Wam.
Tylko w tych wynikach mam 2 wyniki estradiol i SHBG zawyżone, a nie czaje o czym świadczą.

reklama
A ft3 i ft4 mam w normie. Żelazo mam poniżej normy bo 39, ale jeszcze chyba organizm dochodzi do siebie po za długim krwawieniu..

Tak, wiem o tym. Budzę się o 6 lub 5 na euthyrox. W czasie 8 tygodni ciąży utrzymywał się ładnie ok 1,00. No ale jak mówicie że spoko to spoko :). Ufam Wam.
Tylko w tych wynikach mam 2 wyniki estradiol i SHBG zawyżone, a nie czaje o czym świadczą.
To może być wszystko i nic. Może to być zawirowanie po łyżeczkowaniu, na pewno warto podejrzeć na usg, jak wyglądają obecnie jajniki.

Jesteś świeżo po poronieniu?

Jeśli tak, to estradiol może być podwyższony, bo on w czasie ciąży wzrasta.

Powtórzyłabym te badania tak z pół roku po poronieniu.

To już wiem, dlaczego TSH mogło wzrosnąć, ono w czasie ciąży także wzrasta. Rozumiem, że dwa tygodnie temu było na mniejszym poziomie, ale organizm nie przyzwyczaił się jeszcze do trybu „nie-ciąży”:

W środę miałam kontrolę po zabiegu, ale na szpitalu. Usłyszałam tylko, że jajniki są w porządku, jedynie widać "ubytek" po ciąży w macicy. Mam, też zawyżone d dimery 742 a norma poniżej 500. Ale czaje że to wszystko może jeszcze po zabiegu nie wróciło do normy...

W środę miałam kontrolę po zabiegu, ale na szpitalu. Usłyszałam tylko, że jajniki są w porządku, jedynie widać "ubytek" po ciąży w macicy. Mam, też zawyżone d dimery 742 a norma poniżej 500. Ale czaje że to wszystko może jeszcze po zabiegu nie wróciło do normy...
Wyższe D-dimery również mogą być w ciąży, tez mogło być badane za szybko

Sprawdź ten zespół…Dla uspokojenia swojego sumienia. Jesteś krótko po poronieniu.
Podwyższone D dimery świadczą także o jakichś nieprawidłowościach z układem krzepnięcia.

@Serio , trochę za szybko wykonałaś te badania.

To Tobie spadły płytki w czasie ciąży?

Robiłaś ten zespół antyfosfolipidowy?
Tak, mi spadły. Tylko że ja biorę lek który od roku działa bardzo obniżająco na płytki krwi i od stycznia były za niskie, ale 2 tyg. Po poronieniu wzrosły o 100.
Zespołu antyfosfolipidowego jeszcze nie robiłam. Czekam na wyniki trombofilii. U hematologa będę 19stego to może da mi skierowania.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry