reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

W październiku testów czas, w ciąży będzie każda z nas!

Ja tym TSH bym się nie przejmowała, bo jest ok.

Rozumiem, że urosło i to Cię niepokoi, ale póki mieści się w widełkach, nie panikowałabym.

Bardzo ważne jest, by po przyjęciu lewotyroksyny, odczekać co najmniej godzinę z jedzeniem śniadania, czy wypiciem pierwszego kubka kawy.

Tego mocno przestrzegam, bo kawa na przykład ogranicza wchłanianie lewotyroksyny.
Tak, wiem o tym. Budzę się o 6 lub 5 na euthyrox. W czasie 8 tygodni ciąży utrzymywał się ładnie ok 1,00. No ale jak mówicie że spoko to spoko :). Ufam Wam.
Tylko w tych wynikach mam 2 wyniki estradiol i SHBG zawyżone, a nie czaje o czym świadczą.

reklama
A ft3 i ft4 mam w normie. Żelazo mam poniżej normy bo 39, ale jeszcze chyba organizm dochodzi do siebie po za długim krwawieniu..

Tak, wiem o tym. Budzę się o 6 lub 5 na euthyrox. W czasie 8 tygodni ciąży utrzymywał się ładnie ok 1,00. No ale jak mówicie że spoko to spoko :). Ufam Wam.
Tylko w tych wynikach mam 2 wyniki estradiol i SHBG zawyżone, a nie czaje o czym świadczą.
To może być wszystko i nic. Może to być zawirowanie po łyżeczkowaniu, na pewno warto podejrzeć na usg, jak wyglądają obecnie jajniki.

Jesteś świeżo po poronieniu?

Jeśli tak, to estradiol może być podwyższony, bo on w czasie ciąży wzrasta.

Powtórzyłabym te badania tak z pół roku po poronieniu.

To już wiem, dlaczego TSH mogło wzrosnąć, ono w czasie ciąży także wzrasta. Rozumiem, że dwa tygodnie temu było na mniejszym poziomie, ale organizm nie przyzwyczaił się jeszcze do trybu „nie-ciąży”:

W środę miałam kontrolę po zabiegu, ale na szpitalu. Usłyszałam tylko, że jajniki są w porządku, jedynie widać "ubytek" po ciąży w macicy. Mam, też zawyżone d dimery 742 a norma poniżej 500. Ale czaje że to wszystko może jeszcze po zabiegu nie wróciło do normy...

W środę miałam kontrolę po zabiegu, ale na szpitalu. Usłyszałam tylko, że jajniki są w porządku, jedynie widać "ubytek" po ciąży w macicy. Mam, też zawyżone d dimery 742 a norma poniżej 500. Ale czaje że to wszystko może jeszcze po zabiegu nie wróciło do normy...
Wyższe D-dimery również mogą być w ciąży, tez mogło być badane za szybko

Sprawdź ten zespół…Dla uspokojenia swojego sumienia. Jesteś krótko po poronieniu.
Podwyższone D dimery świadczą także o jakichś nieprawidłowościach z układem krzepnięcia.

@Serio , trochę za szybko wykonałaś te badania.

To Tobie spadły płytki w czasie ciąży?

Robiłaś ten zespół antyfosfolipidowy?
Tak, mi spadły. Tylko że ja biorę lek który od roku działa bardzo obniżająco na płytki krwi i od stycznia były za niskie, ale 2 tyg. Po poronieniu wzrosły o 100.
Zespołu antyfosfolipidowego jeszcze nie robiłam. Czekam na wyniki trombofilii. U hematologa będę 19stego to może da mi skierowania.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry