reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG ( 3D , 4D, genetyczne)

Ewka

Fanka BB :)
Witajcie mamusie i przyszłe mamusie!! Wczoraj robiłam USG dopplerowskie. Niestety lekarz za bardzo mi nie wytłumaczył te wyniki. Niby wszystko jest ok, ale fajnie by było porównać je z waszymi.
U mie na 22 tydzień kształtują się tak:
BPD (wymiar dwuciemieniowy główki) 5,18
AC (obwód brzuszka) 18,11
FL ( dł. kości udowej) 3,75
FTA - NIE WIEM CO TO OZNACZA - 26,09
Przy tych wszystkich wynikach jest napisane, , że np obwód brzuszka wskazuje na 23 tydzień ciąży. Tak mi się bynajmniej zdaje, bo te wyniki dla mnie są bardzo nieczytelne. Poza tym tam jest jeszcze procentowo porównanie tych wyników- do czego to służy to już wogóle nie mam pojęcia.
Do tego jest napisane , że łożysko o I st. dojrzałości( czy to dobrze??), a kanał szyjki dł. 36mm. Poza tym mam jeszcze wyniki przepływu krwi itp. ale to już wogle dla mnie czarna magia. Może któraś z was zna jakąś stronę gdzie dokładnie takie rzeczy są wyjaśnione.
Czekam na wasze wyniki i zobaczymy co nam z tego wyjdzie. Wiem, że na Babyboom był już podobny post, ale nie mogę go znaleźć. Pozdrawiam serdecznie
Ewka

reklama
Ja miałam robione takie badanie w 36 tygodniu ciazy więc chyba sie niestety nie przydam, lekarz tez tylko powiedział ze jest wszystko OKI i mam iść do prowadzącego , a prowadzący ginekolog powiedział jeszcze mniej - "aha" i tyle wiem z moich badań, na szczęście moja już ma dwa latka :)

To ja tez sie dopisze. Ja jestem obecnie w 17.3tc a usg mialam robione pod konec 16tc.
CRL-97mm ciemień-siedzeń
BPD-36mm dwuciemień
HC-123mm obwod glowki
FL-20mm kosc udowa
AC-128mm obw. brzuszka
EFBW-207gram waga

Wg mojego usg wynika ze dzidzia jest starsza o tydzien i termin mi sie przesunal z 20 na 13czerwca.
Wg tych wszystkich ksazek to moje malenstwo duzo wazy jak na ten tydzien a za malo ma wzrostu ale olewam to bo wszedzie inaczej pisza.trzeba sluchac lekarza poprostu.

Wiecie, po tym US połowkowym nabraliśmy z męzem ochoty na 3D :) Na tamtym co prawda widać a to kręgosłupik, a to nózki, a to cipcię ;D, ale może warto by było zrobić też trójwymiarowe? Bardzij na pamiątkę niż diagnostycznie. Nie mialam wielu USG (na razie 3) i się tak zastanawiam...
Gdzie w Warszawie można zrobić dobre USG oprócz Roszkowskiego?

Aletko dzięki za namiary :-* Czy idziesz tam do kogos konkretnego, czy wszytsko jedno?

Aletka pisze:
Witaj, ja sie wybieram w Warszawie na Krakowskie Przedmiescie. Koszt badania 150 zł i nagrywaja na CD

ul. Krakowskie Przedmieście 67/ 2,00-071 Warszawa

A kiedy sie wybierasz? Ja tez sie nosze z zamiarem zrobienia 3D na Krakowskim, ale ciekawi mnie, czy robia to dobrze. Jestem pacjentka CM Lim w Marrioitt'cie ale ostatnie USG bylo totalna porazka.... Wiec juz nie mam swietosci, wszedzie zdarzaja sie dyletanci :(

reklama
Witam! ja również polecam badanie USG 3D na krakowskim. Przyjemny gabinet i lekarz który nie wykonuje tego mechanicznie, tylko na prawde poświęca Tobie i dzidziusiowi bardzo dużo uwagi.
Mi nawet zrobił pocztówkę ze zdjęciem buziaka mojego maleństwa :D
Gab. Gin. "Zdrowie", tel. 826 08 25

Do góry