reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Usg 13 tydzień płec dziecka

Bo na forum możemy sobie pogdybać, wiadomo, że jest to luźna rozmowa :) Lekarza obowiązują inne standardy. Choć mi w ostatniej ciąży lekarka powiedziała w 12 tyg że wyrostek płaski, raczej dziewczynka. I jest dziewczynka. Teoria wyrostka płciowego nie jest wyssana z palca, mama-ginekolog (o ile ją kojarzysz z jej bloga) na swoim fb swego czasu oceniała płeć na podstawie zdjęć usg z 12 tygodnia. Kiedy wyrostek płciowy jest rownolegle ułożony do kręgosłupa - z dużym prawdopodobieństwem wskazuje to na kształtujące się narządy żeńskie. Ale „gotowe” narządy płciowe widać w usg dopiero kilka tygodni później. Mi w 4 ciążach dwa razy lekarz powiedział w 12 tyg jaka będzie płeć (trafnie) a dwa razy dowiedziałam się dopiero w 17-19 tygodniu.
Natomiast skoro dziewczyna pyta, co inni widzą na zdjęciu, to forumowicze odpowiadają, co widzą. A nie co na 100% jest :)
Teoria wyrostka płuciowwgo to wciąż uprawianie przez lekarzy wróżbiarstwa i każdy lekarz Ci to powie. Jeden z najlepszych ultrasonografistow w Polsce A Pan Michał Lipa tłumaczył to dokładnie - jednemu i temu samemu płodowi można zrobić zdjęcie podczas tego samego badania z wyrostkiem „na dziewczynkę” lub z wyrostkiem „na chłopaka” - zależy jak płód się ułoży. Także czy to lekarz czy koleżanki na forum to wskazywanie płci na takim etapie to jest cały czas 50% na 50%. Mi również lekarz wskazał płeć w 13 tygodniu - poprawna, ale jak sam mówi, był to strzał po prostu, akurat tak się dziecko ułożyło na USG, ze wyrostek wyszedł na dziewczynkę, ale za 2 minuty mógł się przekręcić i na zdjęciu byłby na chłopaka i wtedy z płci by nie trafił.

reklama
Do góry