Pyszczek, płyta meblowa, z której najprawdopodobniej zrobiona jest Twoja komoda (bo nie z drewna, prawda?) NIE NADAJE SIĘ do malowania. Większość laminatów po prostu nie przyjmie Ci farby, będą takie niedomalowania, a może nawet zajść reakcja chemiczna. W pozostałej części uda Ci się pomalować, ale farba szybko wytrze się na rogach. Jednym słowem, nie rób tego!
Jest jednak ratunek i myślę, że to najlepsze rozwiązanie, tylko moim zdaniem nie powinnaś zrobić tego, co proponuję na całej kokodzie, a na wybranych jej elementach. Wówczas ta biel, które zostanie będzie dodatkowym kolorem, który przecież gdzieś tam się powtórzy - choćby na passe-partout obrazków na ścianie, na prześcieradełku, firankach itd.
Tutaj znajdziesz przykładowe wzory okleiny meblowej, która ma stronę klejącą i idealnie powinna nadać się na Twoją komodę
Okleiny, Tapety i dekoracja ściany, Dekoracja w sklepach Leroy Merlin
Wybierz taką okleinę, która najbardziej przypomina kolor łóżka i przewijaka. Łóżeczka zwykle są sosnowe, ale dodatkowo wybarwiają je na różne kolory, więc nie kupuj folii sugerując się jedynie nazwą "sosna". Zawsze możesz wziąć szczebelek do sklepu
Tą folią oklej albo całe fronty szuflad, albo wręcz na frontach tych przyklej z przodu prostokąty, ale nie na całości tylko zostawiąjąc np. 1 cm marginesu dookoła. Myślę, że może to wyglądać ładnie i ciekawie (pamiętaj, że uchwyty warto odkręcić przed przyklejaniem czegoś
).
Odradzam naklejanie folii na blacie komody. Mimo wszystko jest to materiał ścieralny i po jakimś czasie nie wyglądałoby to fajnie.
Korzystałam kiedyś z takiego rozwiązania na ramie lustra, podstawie wieszaków na ścianę i półce łazienkowej (na półce po dłuższym czasie folia zaczęła się właśnie wycierać). Wygląda to naprawdę fajnie, tylko jeśli będziesz oklejać bryły (nie tylko powierzchnie płaskie) musisz się postarać na rogach, żeby wyglądało to naprawdę estetycznie. Ja do takich detali mam M.