reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

urlop wychowawczy, druga ciąża a urlop macierzyński

Aha, teraz już rozumiem Pani pytanie :)

Wydaje mi się, że z podanych przez Panią opcji najbardziej wchodzącą w grę jest przedłużenie urlopu wychowawczego. --> czy pracodawca może odmówić mi przedłużenia takiego urlopu?
Powrót do pracy w ostatnim miesiącu ciąży raczej nie jest dobrym pomysłem, chyba żebym skorzystała ze zwolnienia lekarskiego do czasu porodu...

reklama
Aha, teraz już rozumiem Pani pytanie :)

Wydaje mi się, że z podanych przez Panią opcji najbardziej wchodzącą w grę jest przedłużenie urlopu wychowawczego. --> czy pracodawca może odmówić mi przedłużenia takiego urlopu?
Powrót do pracy w ostatnim miesiącu ciąży raczej nie jest dobrym pomysłem, chyba żebym skorzystała ze zwolnienia lekarskiego do czasu porodu...

Tak - pracodawca musi uwzględnić Pani wniosek o urlop wychowawczy.

Witam
mam takie pytanie, ale może od poczatku.
Po urodzeniu pierwszego dziecka w 2010 roku w 2011 roku w marcu przeszłam na urlop wychowawczy na syna (bezplatny). Obecnie jestemw drugiej ciaży. Poprzedni urlop wychowawczy został wykorzystany w wysokości roku i 5 miesięcy.
Moje pytanie jest takie.
Po urodzeniu drugiego syna, wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego oraz urlopu zaleglego chcę przejść ponownie na urlop wychowawczy. Czy mogę wykorzystać jeszcze ten pozostaly urlop wychowawczy, który pozostał na pierwsze dziecko a później dopiero przyslugujący urlop wychowawczy na drugie dziecko? Pierwszy syn nie ukończy 4 roku życia w tym czasie.

I drugie pytanie, czy pracodawca w momencie, kiedy jestem za zwolnieniu lekarskim może bez mojej wiedzi i zgody przenieść mnie do innego wydziału, w którym są gorsze warunki pracy, jednak placa się nie zmienia i nawet mnie o tym nie informuje?

z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC

Po urodzeniu pierwszego dziecka w 2010 roku w 2011 roku w marcu przeszłam na urlop wychowawczy na syna (bezplatny). Obecnie jestemw drugiej ciaży. Poprzedni urlop wychowawczy został wykorzystany w wysokości roku i 5 miesięcy.
Moje pytanie jest takie.
Po urodzeniu drugiego syna, wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego oraz urlopu zaleglego chcę przejść ponownie na urlop wychowawczy. Czy mogę wykorzystać jeszcze ten pozostaly urlop wychowawczy, który pozostał na pierwsze dziecko a później dopiero przyslugujący urlop wychowawczy na drugie dziecko? Pierwszy syn nie ukończy 4 roku życia w tym czasie.
Co do zasady tak, ale urlop na pierwsze dziecko nie moze trwać dłużej niż do jego 4 urodzin.

I drugie pytanie, czy pracodawca w momencie, kiedy jestem za zwolnieniu lekarskim może bez mojej wiedzi i zgody przenieść mnie do innego wydziału, w którym są gorsze warunki pracy, jednak placa się nie zmienia i nawet mnie o tym nie informuje?
Nie wiem jakie warunki zatrudnienia ma Pani w umowie. jeśli w umowie nie ma stanowiska to moze.

Dzień Dobry. Bardzo proszę o udzielenie informacji:
- 24.08.2011 r zakończyłam pierwszą część urlopu wychowawczego na pierwszego syna -w wymiarze 1/3 części tj 1 rok
- następnie aż do dnia porodu 7.03.2012 r byłam na L4 w związku ze złym samopoczuciem w trakcie drugiej ciąży
- od 7.03 do 21.08.2012 r jestem na urlopie macierzyńskim - podstawa + dodatkowe 4 tygodnie
- będę wnisokować do pracodawcy o udzielenie urlopu wypoczynkowego za 2011 i część 2012 r a następnie planuję przejść na urlop wychowawczy.

1) Czy po zakończonym urlopie wypoczynkowym proszę pracodawcę o urlop wychowawczy na drugie dziecko czy na pierwsze?

2) W przypadku gdy na drugie dziecko: ile maksymalnie może trwać ten urlop i czy mogę go podzielić na 3 części, jeśli umowa kończy mi się w drudniu 2014 r?

3) Czy w przypadku, gdy przerwię urlop wychowawczy i będę chciała wrócić do pracy na 2/3 /ewent. 1/3 / etatu to jestem chroniona przed zwolnieniem i jak długo?

Dodam, że umowa o pracę kończy mi się w grudniu 2014 r i planuję na wychowawczym zostać do końca umowy o pracę.

Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
. Bardzo proszę o udzielenie informacji:
- 24.08.2011 r zakończyłam pierwszą część urlopu wychowawczego na pierwszego syna -w wymiarze 1/3 części tj 1 rok
- następnie aż do dnia porodu 7.03.2012 r byłam na L4 w związku ze złym samopoczuciem w trakcie drugiej ciąży
- od 7.03 do 21.08.2012 r jestem na urlopie macierzyńskim - podstawa + dodatkowe 4 tygodnie
- będę wnisokować do pracodawcy o udzielenie urlopu wypoczynkowego za 2011 i część 2012 r a następnie planuję przejść na urlop wychowawczy.
Chyba odwrotnie - nieprłny wymiar za 2011 i pełny za 2012.

1) Czy po zakończonym urlopie wypoczynkowym proszę pracodawcę o urlop wychowawczy na drugie dziecko czy na pierwsze?
jak Pani zechce, pod warunkiem, ze pierwsze będzie miło mniej niż 4 lata.

2) W przypadku gdy na drugie dziecko: ile maksymalnie może trwać ten urlop i czy mogę go podzielić na 3 części, jeśli umowa kończy mi się w drudniu 2014 r?
maksymalnie do 4 roku życia dziecka, ale nie dłużej niż 36 m-cy i nie dłużej niż do końca umowy. W Pani przypadku zatem penie do końca grudnia 2014.

3) Czy w przypadku, gdy przerwię urlop wychowawczy i będę chciała wrócić do pracy na 2/3 /ewent. 1/3 / etatu to jestem chroniona przed zwolnieniem i jak długo?
Tak, maksymalnie 12 m-cy. Ale nie dłużej niż do końca umowy.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Chyba odwrotnie - niepełny wymiar za 2011 i pełny za 2012.

Kadrowa poinformowała mnie, że mam 11 dni urlopu z 2011 r i 18 dni z 2012 r.
W 2011 r do 24.08 byłam na urlopie wychowawczym. W 2012: 1.01-7.03. byłam na L4, 7.03-21.08 - macierzyński.

A jeszcze jedno pytanie: jeśli będę chciała wykorzystać 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem, to lepiej wnioskować o nie po zakończonym urlopie wypoczynkowym? Z tego co wyczytałam w wątkach tutaj urlopu wypocz. łączonego za 2011 i 2012 pracodawca nie będzie mi mógł odmówić tylko w przypadku jak będę wnioskować o niego zaraz po macierzyńskim?

Kadrowa poinformowała mnie, że mam 11 dni urlopu z 2011 r i 18 dni z 2012 r.
W 2011 r do 24.08 byłam na urlopie wychowawczym. W 2012: 1.01-7.03. byłam na L4, 7.03-21.08 - macierzyński.

Za 2011 przysługuje Pani urlop skrócony proporcjonalnie do okresu jaki Pani była na urlopie wychowawczym - stad te 11 dni. Za to za 2012 przysługuje pani pełny wymiar urlopu - ani L4 ani urlop macierzyński nie powodują pomniejszenia urlopu.

A jeszcze jedno pytanie: jeśli będę chciała wykorzystać 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem, to lepiej wnioskować o nie po zakończonym urlopie wypoczynkowym?
Zdecydowanie tak, urlop wypoczynkowy prosze wziąć bezpośrednio po macierzyńskim - wtedy ma pani gwarancję, ze pracodawca go pani udzieli.

Z tego co wyczytałam w wątkach tutaj urlopu wypocz. łączonego za 2011 i 2012 pracodawca nie będzie mi mógł odmówić tylko w przypadku jak będę wnioskować o niego zaraz po macierzyńskim?
Tak. co więcej powinna Pani wnioskowac o urlop łacznie (jeden wniosek). jak Pani rozbije urlop na dwa wnioski np. za 2011 a potem za 2012 to ten drugi juz nie będzie bezpośrednio po macierzyńskim.

reklama
Dziękuję jeszcze raz.
A z tym urlopem to mnie Pani zaskoczyła, jednak jedna sprawa mnie nurtuje: mam wnioskować o całe 26 dni urlopu?
Przecież za m-ce: 10,11 i 12.2012 nie będzie mis ię należał urlop bo będę już na wychowawczym.

Tak na mój rozum muszę przeliczyć 2,16 dnia x ilość miesięcy za które urlop mi się będzie należał czyli: 18 dni do 08.2012 tak jak mówiła moja kadrowa + za miesiące, gdy będę wykorzystywac urlop: 22.08-1.10.2012
/11 dni za 2011 - czyli od 22.08-5.09.2012
18 dni za 2012 - czyli urlop: 6.09-1.10.2012/
+ czyli dochodzą 3 dni urlopu: 2-4.10.2012.

W sumie za 2012 wykorzystam 18+3 dni urlopu = 21 dni, + dwa dni opieki na dziecko zdrowe 5 i 8 .10.2012 i od 9.10.2012 będę na urlopie wychowaczym.
Czy dobrze to rozumię i przeliczam?
Przepraszam, ale wolałabym się upewnić czy wszystko dobrze zrozumiałam.

Ostatnia edycja:
Do góry