reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Urlop rodzicielski - umowa na czas określony a kolejna ciążao

Witam,

Proszę o poradę.
Jestem zatrudniona na umówię o prace na czas określony.
Umowa kończy się dnia 30.09.2017r.

Od dnia 28.07.2016 przebywam na urlopie macierzyńskim/ rodzicielskim.
Urlop ten kończy się 26.07.2017r.

W tym tygodniu dowiedziałam się ze jestem w drugiej ciąży (5 tydzień).

Pytanie:
- czy po zakonczeniu rocznego urlopu macierzyńskiego mogę przejść na L4 związane z druga ciąża? Czy pracodawca może odmówić mi przejścia na L4?
- czy po porodzie będzie należał mi się urlop macierzyński?
- czy po skończonym urlopie macierzyńskim (dot. pierwszej ciąży) pracodawca może mnie zwolnić mimo tego iż jestem w drugiej ciąży?
- w jaki sposób poinformować pracodawcę o drugiej ciąży?

reklama
Rozwiązanie
1. Będziesz dostawać tyle co teraz.
2. Nie możesz prosić o ekwiwalent póki jesteś zatrudniona. Ekwiwalent pracodawca może wypłacić tylko w przypadku rozwiązania umowy.
1. Po zakończeniu urlopu rodzicielskiego - będziesz mogła pójść na L4. Twoja umowa zaś będzie musiała zostać przedłużona do dnia porodu. Pracodawca nigdy nie może odmówić przejścia na L4.
2. Nie - urlop przysługuje tylko osobom zatrudnionym. Będzie Ci przysługiwał zasiłek macierzyński.
3. Nie - ale być może poprosi o wykorzystanie zaległego urlopu. W dniu 30.09.2017r. będziesz w ciąży bardziej zaawansowanej niż 12tc, więc chroni Cię prawo pracy.
4. To zależy jakie masz kontakty z pracodawcą. Możesz po prostu przynieść zaświadczenie o ciąży od lekarza.

Dziękuje za odpowiedz.

Proszę jeszcze o wyjaśnienie, jaka będzie wysokość zasiłku zakładając że obecnie zgodnie z umowa o prace otrzymuje 2000 zł netto?

Czy muszę zgodzić się na wykorzystanie urlopu czy mogę prosić o wypłatę ekwiwalentu za niewykorzystany urlop?

Dziękuje za odpowiedz.

1. Będziesz dostawać tyle co teraz.
2. Nie możesz prosić o ekwiwalent póki jesteś zatrudniona. Ekwiwalent pracodawca może wypłacić tylko w przypadku rozwiązania umowy.

Rozwiązanie
Do góry