reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie lekarskie a urlop rodzicielski a wypoczynkowy

Jedyną możliwość wypłacenia ekwiwalentu jest zakończenie umowy.
Niestety pracownik nie może "pozbyć się" urlopu i wziąć ekwiwalent.

edit. Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. Jeśli jest to urlop bezpośrednio po macierzyńskim, a wcześniej przebywałaś nieprzerwanie 30 dni na zwolnieniu, to przed dopuszczeniem do pracy musisz najpierw zrobić kontrolne badania lekarskie.

Ostatnia edycja:
reklama

edit. Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. Jeśli jest to urlop bezpośrednio po macierzyńskim, a wcześniej przebywałaś nieprzerwanie 30 dni na zwolnieniu, to przed dopuszczeniem do pracy musisz najpierw zrobić kontrolne badania lekarskie.
Na chwilę obecną nie chcę informować pracodawcy o ciąży, bo jest to bardzo wczesny etap, a patrząc na doświadczenia poronienia...Toteż I wolę napisać wniosek o urlop wypoczynkowy a następnie, że planuję wziąć bezpłatny urlop wychowawczy. To I przy założeniu, że wybieram po urlopie rodzicielskim-> urlop wypoczynkowy, a następnie wychowawczy, także są potrzebne badania kontrolne?

Czytanie ze zrozumieniem się u mnie kłania. "Przed dopuszczeniem do pracy " czyli, jak faktycznie wracam, a nie przebywam na urlopie, bo wówczas nie pracuję.....

Tutaj też i o tym artykuł

@krejzola A pytanie brzmiało - czy pracodawca może ściągnąć mnie z urlopu, który wezmę po macierzyńskim. I odpowiedź jest taka, że jak była na L4 po rodzicielskim, to żeby ściągnąć do pracy, musi skierować na badania lekarskie. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Ja wracając w tym roku do pracy po urlopie rodzicielskim, chciałam wykorzystać jeszcze zaległy urlop wypoczynkowy. Musiałam mieć zrobione badania kontrolne u lekarza zakładowego żeby móc iść na urlop wypoczynkowy.

Ja wracając w tym roku do pracy po urlopie rodzicielskim, chciałam wykorzystać jeszcze zaległy urlop wypoczynkowy. Musiałam mieć zrobione badania kontrolne u lekarza zakładowego żeby móc iść na urlop wypoczynkowy.
To róznie jest, bo ja znowu najpierw poszlam na urlop, a po urlopie robiłam badania :)

reklama
U mnie też tak było, ale zmienili zdanie i uznali, że pracownik nie ma obowiązku na swoim urlopie chodzić po lekarzach medycyny pracy, więc jeżeli jest ciągłość urlopów, to nie wysyłają do lekarza.

Do góry