reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umowa o pracę a porod

Casablanca1234

Fanka BB :)
Dziewczyny mam krotkie pytanie. Rodzę w grudniu a umowę mam do stycznia na czas określony. Co wg was będzie ze mna dalej?
Czy pracodawca przedłuży ze mna umowe jeśli udam sie na urlop macierzynski i rodzicielski? Wiem tylko tyle ze bedac na urlopie macierzyńskim i rodzicielskim placi mi ZUS wiec przedłużając umowe pracodawca w tym czasie nie odprowadza zadnych skladek ode mnie.

reklama
Rozwiązanie
@Onaija Jeśli umowa rozwiąże się z upływem czasu na jaki została zawarta, to idziesz do ZUS i piszesz krótkie wyjaśnienie:
"W związku z rozwiązaniem umowy o pracę z upływem czasu na jaki została zawarta, proszę o wypłatę zasiłku macierzyńskiego/rodziecielskiego za pozostały okres, tj. od .... do ..." (najelepiej niech Ci oni powiedzą jakie daty wpisać).
I od tej chwili nie jesteś pracownikiem, więc nie jesteś na urlopie macierzyńskim/rodzicielskim, ale przysługuje Ci zasiłek macierzyński. Jedyna różnica jest taka, że nie będziesz mogła pójść na wychowawczy, bo on przysługuje jedynie zatrudnionym.

Co do przedłużenia umowy - z doświadczenia bywa z tym różnie. Nie wiem co to za stanowisko, ale w obecnym czasie braku dobrych...
To już zależy od Twojego pracodawcy. Nie ma obowiązku przedłużyć Ci umowy. Ale jeśli byłaś dobrym pracownikiem, to może być zainteresowany dalszą współpracą. Radzę podjąć z nim ten temat.

To już zależy od Twojego pracodawcy. Nie ma obowiązku przedłużyć Ci umowy. Ale jeśli byłaś dobrym pracownikiem, to może być zainteresowany dalszą współpracą. Radzę podjąć z nim ten temat.
Tylko pytanie z kim rozmawiac. Czy bezposrednio z pracodawcą czy kierownikiem miejsca w ktorym pracowałam. Czy w takiej sytuacji obowiązuje droga służbowa....
Po porodzie nie bede miala raczej jak pojechac i rozmawiać ze wzgledu na swoje samopoczucie. Nie wiem co robić i o tym myśleć

Tylko pytanie z kim rozmawiac. Czy bezposrednio z pracodawcą czy kierownikiem miejsca w ktorym pracowałam. Czy w takiej sytuacji obowiązuje droga służbowa....
Po porodzie nie bede miala raczej jak pojechac i rozmawiać ze wzgledu na swoje samopoczucie. Nie wiem co robić i o tym myśleć
A masz dział kadr w firmie? Jeśli tak, to do dyrektora w kadrach bym się zwróciła. Jeśli miałaś bezpośredniego przełożonego i dobry z nim kontakt to też dobry pomysł, żeby z nim pogadać choćby po to, żeby Cię pokierował gdzie dalej się udać.

Wszystko zależy od wielkości firmy i hierarchii.

Na pewno nie czekaj do rozwiązania. Tak jak mówisz, nie będzie na to czasu.

@Onaija Jeśli umowa rozwiąże się z upływem czasu na jaki została zawarta, to idziesz do ZUS i piszesz krótkie wyjaśnienie:
"W związku z rozwiązaniem umowy o pracę z upływem czasu na jaki została zawarta, proszę o wypłatę zasiłku macierzyńskiego/rodziecielskiego za pozostały okres, tj. od .... do ..." (najelepiej niech Ci oni powiedzą jakie daty wpisać).
I od tej chwili nie jesteś pracownikiem, więc nie jesteś na urlopie macierzyńskim/rodzicielskim, ale przysługuje Ci zasiłek macierzyński. Jedyna różnica jest taka, że nie będziesz mogła pójść na wychowawczy, bo on przysługuje jedynie zatrudnionym.

Co do przedłużenia umowy - z doświadczenia bywa z tym różnie. Nie wiem co to za stanowisko, ale w obecnym czasie braku dobrych pracowników - jest szansa, że podpiszą z Tobą kolejną umowę.

Rozwiązanie
Do góry