reklama
Megi80
Mama Krzysia i Oleńki
Tak dziewczynki jak dostałyście drugie becikowe to należy Wam sie tez płatny wychowawczy.
A z tym dochodem na osobe to faktycznie tak jest, że nie może przekroczyć 504 zł netto (po odliczeniu wszystkich składek i podatku) na jednego członka rodziny, z tym, że bierze się dochóe z roku poprzedzającego (w moim przypadku z roku 2005) i dochód matki liczony jest jako utracony - jakby go nie było, bo to włąśnie jest mylące. Ja kiedyś jak sobie obliczałam to mi wyszło, że przekracza tą kwote i miałam wcale nie iść do Gminy ale po namowie poszłam i włąśnie dowiedziałam się o tym dochodzie utraconym i przyznali nam rodzinne i płatny wychowawczy. Małe to małe pieniądze ale na ulicy te prawie 450 zł (z rodzinnym) nie leży .
Potrzebne dokumenty to:
- akt urodzenia dziecka
- zaświadczenie z US o dochodach
- zaświadzczenie z pracy, że jesteś na wychowawczym
- zaświadczenie z ZUS o odprowadzanych składkach
Ale tego wszystkiego dowiecie sie jak pójdziecie do Gminy po wniosek - babki powiedza Wam co trzeba przynieść.
A z tym dochodem na osobe to faktycznie tak jest, że nie może przekroczyć 504 zł netto (po odliczeniu wszystkich składek i podatku) na jednego członka rodziny, z tym, że bierze się dochóe z roku poprzedzającego (w moim przypadku z roku 2005) i dochód matki liczony jest jako utracony - jakby go nie było, bo to włąśnie jest mylące. Ja kiedyś jak sobie obliczałam to mi wyszło, że przekracza tą kwote i miałam wcale nie iść do Gminy ale po namowie poszłam i włąśnie dowiedziałam się o tym dochodzie utraconym i przyznali nam rodzinne i płatny wychowawczy. Małe to małe pieniądze ale na ulicy te prawie 450 zł (z rodzinnym) nie leży .
Potrzebne dokumenty to:
- akt urodzenia dziecka
- zaświadczenie z US o dochodach
- zaświadzczenie z pracy, że jesteś na wychowawczym
- zaświadczenie z ZUS o odprowadzanych składkach
Ale tego wszystkiego dowiecie sie jak pójdziecie do Gminy po wniosek - babki powiedza Wam co trzeba przynieść.
Megi80
Mama Krzysia i Oleńki
Renee ja mam wychowawczy od 18 grudnia a załatwiałam wszystko w gminie chyba w piatek albo w czwartek w ubiegłym tyg. (przed dniem rozpoczecia wychowawczego).
Pani powiedziała, że pieniązki zostaną wypłacone z wyrównaniem pod koniec stycznia (za styczeń i część grudnia)
Nie jestem pewna czy trzeba to załatwic przed rozpoczeciem wychowawczego czy nie - lepiej zapytaj w Urzędzie
Pani powiedziała, że pieniązki zostaną wypłacone z wyrównaniem pod koniec stycznia (za styczeń i część grudnia)
Nie jestem pewna czy trzeba to załatwic przed rozpoczeciem wychowawczego czy nie - lepiej zapytaj w Urzędzie
kanga_aga
Fanka BB :)
reklama
Ja dzis ostatni dzień macierzyńskiego.Była w Zusie o wniosek do U.P. Ona żę w środę.Dobrze że mam zasiłek bo niewyobrażam sobie zostawicPatrycji na cały dzień.W poniedziałek ide się zarejestrowac jako bezrobotna.Ten miesiąc goły.Macierzyński zapłacili w grudniu i poszło na święta.Zasiłek za styczeń zapłacą w lutym.i za co tu zyc?