reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

uprawnienia rodziców po poronieniu/ urodzeniu martwego dziecka

reklama
Szpital zawiadamia USC o takiej sytuacji i ma na to 3 dni robocze i na tej podstawie urząd wyda akt urodzenia dziecka. Bez tego nie dostaniesz urlopu macierzyńskiego w wymiarze 8 tyg.

Magdas niestety przepisy sie tak zmienily ze bez pluci nie wypisza ci tych dokumentow;(
My musielismy robic genetyczne badania stwierdzajace plec...na tej podstawie dostalam urlop macierzynski..
Bardzo mi przykro z powodu straty;( trzymaj sie

Czyli nic nie dostanę, żadnego wolnego bo moje maleństwo skończyło w toalecie ;( przecież takich jak ja jest cała masa! Co za trzykropek te przepisy wymyślił?!

Magdas niestety przepisy zmienili bo ludzie chodzili na urlopy a za to państwo płaciło.
Jeśli potrzebujesz wolnego to idz do gina i on powinien Ci dać zwolnienie. Moja lekarka powiedziała że da mi tyle, ile będę chciała. Tyle tylko za zwolnienie masz płacone 80%

Ja dostałam ten wypis dokładnie akt z informacją o urodzeniu martwego dziecka choć. To. Był. 9 tydzień ciąży i lekarz wpisał płeć domyslna, nie poronilam w domu a w szpitalu byłam lyzeczkowana. Gdybym poronila w domu niestety bym też nie dostała... Takie głupie przepisy.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Ewel to trafilas dobrze bo teraz to bardzo ciezko dostac od lekarza taki dokument stwierdzajacy plec...gdy niema okreslonej....
Ja tez bylam w szpitalu i niestety zeby uzyskac ten dokument robilam badania na wlasny koszt...i w sumie chcialam sie dowiedziec co sie stalo...

Miałam badania histopat. Ale płci nie musialam spr badaniami, lekarz był fajny bo pow ze tez żyje w tym kraju co ja i jeśli tylko może to zrobi tak żebym mogła mieć te 2 msc macierzyńskiego i wolnego od pracy.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Magdas niestety mieszkamy w chorym kraju gdzie nie liczy się dobro człowieka tylko chore przepisy.
Twoje zachowanie jest jak najbardziej zrozumiałe. Cały czas przeżywasz śmierć swojego dziecka i taki stan jest zrozumiały. Daj sobie trochę czasu. On jest niezbędny po takich stratach.

reklama
Ja aktualnie czekam na wyniki badań genetycznych. Badają płeć i przyczyny poronienia. Mój lekarz powiedział, że nie może wpisać płci z mojego odczucia, bo prawo się zmieniło i mogliby go oskarżyć o poświadczenie nieprawdy(?). Mi nie robi to wielkiej różnicy, bo od razu wiedziałam, że chcę zrobić badania DNA dzieciątka żeby dowiedzieć się dlaczego tak się stało. Podobno 70% poronień ma podłoże genetyczne, więc takie badania wydają mi się najbardziej sensowne. Zależało mi na czasie, dlatego zdecydowałam się na laboratorium z Katowic, pani z obsługi zapewniła mnie, że wszystko będzie wiadomo po 5 dniach. Z ceny też jestem zadowolona, nie robili też problemu, że do badania dostali bloczek parafinowy.

Do góry