reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Upadki, siniaki i guzy

reklama
Mój Daruś zaczął dość późno raczkować bo dopiero w 9 m-cu już myśleliśmy, że ominie raczkowanie a tu któregoś dnia taka niespodzianka. Za to stawać zaczą jak miał 6 m-cy i już chodzi chociaż jeszcze boi sie iść sam dalej. Chodzi głównie po pokoju gdzie może w razie czego się złapac.

agnieszka....jak to bylo z tym siedzeniem...przylapalm kilka razy malego jak probuje ale konczy sie fiaskiem i wali glowa o podloge. Twoje malenstwo poprostu siadlo? dlugo trwala forma posrednia?
pozdrawiam

Witam !! Mój Żuczek próbuje wszystkiego po trochu... od 6 m-ca próbował pełzać, kręcić się na brzuchu,no i w swoisty sposób trenuje siad podparty ale najszczęśliwszy jest w pozycji stojącej-- najchętniej stoi trzymając się czegoś lub chodzi podparty pod paszki... ja podobno zasuwałam (chodzenie to podobno słowo zbyt delikatne) w wieku 10 m-cy a mój ma 9m-cy i 7 dni i z chęcią stawia kroczki może  pójdzie w moje ślady??? w tej chwili troszkę nieudolnie siada i podciąga się z pozycji siedzącej do stania przy łóżeczku... trzeba dać dzieciakom możliwości trenowania i zachęcać je do poruszania się... najlepszym motorem dla mojego Żuka jet nasz pies...mały go uwielbia... i stara się przemieszczać w jego kierunku w każdy móżliwy sposób... :)

Maciś najpierw zaczął siadać jak podało mu się rączki aby mógł się podciągnąć. Było to około 5 m-ca. Jak miał prawie 7 m-cy to zaczął z pozycji siedzącej trzymany za rączki podciągać się do stania.Niedługo póżniej zaczał stawiać pierwsze kroczki. Wtedy o raczkowaniu nie było nawet mocy. Już myślałam, że to nigdy nie nastąpi... ale... kilka dni temu Maciek spostrzegł, że jak doraczkuje do jakiegoś mebla to sam może wstać na nóżki i mama już mu w tym nie jest potrzebna ( a przynajmniej nie zawsze) i tak zaczęło sie raczkwanie.. :laugh: Acha jeszcze o siadaniu ..od tygodnia potrafi sam usiąść z pozycji leżącej przekręca się na brzuszen i podnosi ;D

Jasio zaczol racvzkowac jak mial 8 miesiecy-do tej pory ladnie siedzil ale jeszcznie nie siadal sam. Zaczl sam siadac jak wlasnie zaczol raczkowac -taka podobno jest kolejnosc.

Julka zaczeła raczkować na początku 7 m-ca, zaraz potem opanowała siadanie z tej pozycji.Teraz stoi przy czym się tylko da i powoli zaczyna stawiać kroczki w bok np.przy wersalce.

moja kruszynka podobnie . ok 7 miesiaca zaczeła raczkować a teraz ma 8 miesięcy i sama z leżenia podciąga się do stania (łapie się łóżka i podciąga do stania)oczywiście z sukcesem, posadzona siedzi stabilnie ale jeszcze sama z precyzją nie siada tzn. czasami jej się uda ale teraz ćwiczy stanie (chyba dla niej ciekawsze

reklama
Moje dziecko zaczelo raczkowac teraz jak ma 10 miesiecy ;D Wczesniej zaczela siadac a robi to i z pozycji lezacej i wstawac przy meblach i praktycznie non stop stoi i porusza przy meblach.a myslalam ze juz nie bedzie raczkowac ;)

Do góry