reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Umowa o prace na czas określony a ciąża

O czym ty piszesz o łamaniu prawa? A to, że ZUS co miesiąc Cię okrada to nie jest łamanie prawa ? To, że płacisz składki, a gdy chcesz dostać się do lekarza np. endokrynologa, dermatologa, czy innego specjalisty i musisz czekać dwa lata na wizytę to jest w pożądku ? Ty chyba PISowa jesteś ? Pracuj sobie dzielnie i nie krytykuj tych, które ten czas wola spędzić inaczej, no zaraz pomyśle, że jakaś zazdrość w Ciebie wstapiła.
Masz pojęcie o prawie rodem z książek o Robinie z Sherwood. System ochrony zdrowia jest niewydolny również przez nadużycia i wyłudzanie świadczeń.
FUS i NFZ to odrębne instytucje. Co do zasady powinny mieć środki ze składek, ale między innymi przez wyłudzenia ich brakuje. Składki to nie podatki.

Według ciebie jeśli ktoś ukradnie ci rower to ty możesz do końca życia kraść w sklepie rowerowym.

reklama
O czym ty piszesz o łamaniu prawa? A to, że ZUS co miesiąc Cię okrada to nie jest łamanie prawa ? To, że płacisz składki, a gdy chcesz dostać się do lekarza np. endokrynologa, dermatologa, czy innego specjalisty i musisz czekać dwa lata na wizytę to jest w pożądku ? Ty chyba PISowa jesteś ? Pracuj sobie dzielnie i nie krytykuj tych, które ten czas wola spędzić inaczej, no zaraz pomyśle, że jakaś zazdrość w Ciebie wstapiła.

Prowadzę obecnie ciąże w szpitalu na NFZ - szpital jest świeżo po remoncie, sprzęt nowiutki, 30 minut na pacjenta. Wszyscy turbo mili, pomocni. Czułam się tam na wizycie lepiej niż w szpitalu prywatnym w którym prowadzę ciąże za kupę hajsu

Ps. W porządku piszemy przez rz ;) także w ramach odpoczynku na zwolnieniu polecam jeszcze dyktanda ;)
Ps. Zazdrość, że musisz siedzieć 9 miesięcy w domu i ciągnąć socjal? No kto tu jest za pis xD Tak się składa, że ja nie muszę iść na lewe zwolnienie lekarskie by robić to co lubię

Nie rozumiem, jak to się dzieje, że pracodawca udziela tyle wypoczynkowego, że potem okazuje się w terminie "przymusowego wypoczynkowego", że pracownik nie ma już przysługującego urlopu. To wygląda na mocne niedopatrzenie ze strony pracodawcy i akurat uważam, że pracownik to ostatnia osoba, która miałaby się tym martwić (i brać L4 na cokolwiek).

Nie miałam tu na myśli tego, że nic nie wiesz o ciąży tylko fakt, że każda kobieta będąc w ciąży ma prawo spędzić ten czas jak chce, i nikt nie ma prawa się wcinać.
A dlaczego ciąża to jest TEN czas? Dlaczego nie drugi rok życia dziecka albo ósmy rż, albo jego klasa maturalna? Dlaczego nie pół roku po ślubie? Albo przed ślubem? A moze w związku z rozwodem? Są przywileje związane z trudem ciąży i tyle. Komu służy robienie z ciąży cudownego czasu, w którym trzeba zadbać o siebie? Czy dzięki temu znika ryzyko depresji poporodowej lub przyszłej dysfunkcyjnosci rodziny? Nie wyśpisz się na zapas. Nie wywietrzysz ran poporodowych przed porodem. Psychoterapia w ciąży to też dyskusyjny pomysł.

Nie rozumiem, jak to się dzieje, że pracodawca udziela tyle wypoczynkowego, że potem okazuje się w terminie "przymusowego wypoczynkowego", że pracownik nie ma już przysługującego urlopu. To wygląda na mocne niedopatrzenie ze strony pracodawcy i akurat uważam, że pracownik to ostatnia osoba, która miałaby się tym martwić (i brać L4 na cokolwiek).

A dlaczego ciąża to jest TEN czas? Dlaczego nie drugi rok życia dziecka albo ósmy rż, albo jego klasa maturalna? Dlaczego nie pół roku po ślubie? Albo przed ślubem? A moze w związku z rozwodem? Są przywileje związane z trudem ciąży i tyle. Komu służy robienie z ciąży cudownego czasu, w którym trzeba zadbać o siebie? Czy dzięki temu znika ryzyko depresji poporodowej lub przyszłej dysfunkcyjnosci rodziny? Nie wyśpisz się na zapas. Nie wywietrzysz ran poporodowych przed porodem. Psychoterapia w ciąży to też dyskusyjny pomysł.
Nie zamierzam już z Tobą dyskutować, jeśli jesteś już w czwartej ciąży i w dalszym ciągu nie wiesz dlaczego ciąża to szczególny czas to już naprawdę nie mamy o czym dyskutować, powodzenia w życiu i kończę już pisać na ten temat, ponieważ szkoda mi tego pięknego dnia, wolę zrobić sobie masaż stóp i wykąpać się w orzeźwiającym basenie.

Nie zamierzam już z Tobą dyskutować, jeśli jesteś już w czwartej ciąży i w dalszym ciągu nie wiesz dlaczego ciąża to szczególny czas to już naprawdę nie mamy o czym dyskutować, powodzenia w życiu i kończę już pisać na ten temat, ponieważ szkoda mi tego pięknego dnia, wolę zrobić sobie masaż stóp i wykąpać się w orzeźwiającym basenie.
Chyba za dużo już się nawdychalas tego świeżego powietrza bo osoby Ci się pomyliły.

Niesamowicie zabawne jest to, jak z jednej strony bronisz tych biednych kobiet bo ciąża to choroba, można się tak źle czuć itd. I jak to kobiety mają z tego powodu prawo odpocząć. A z drugiej strony próbujesz osobie cierpiącej na niepowściągliwe wymioty ciężarnych dos*ać, że nie może sobie popływać w basenie - no nie mogę, bo w przeciwieństwie do Ciebie, faktycznie jestem chora 🤦‍♀️ a nie zwolnienie lekarskie traktuję jak urlop bo jestem zdrowiusieńka. Ale w sumie nikt się nie spodziewał, że masz w sobie jakikolwiek procent empatii bo wiadomo, że chodzi tylko to Twoją d*pkę, a nie inne kobiety ;) którymi sobie tak lubisz wycierać buźkę ;)

Ps. z tego co wiem @aspekt nie jest w ciąży ;)

reklama
Do góry