Witam w lutym zmieniałam prace podpisałam umowę na czas określony od 13.02 do 31.03 wczoraj dowiedziałam się, ze jestem w ciąży, czy umowa zostanie mi przedłużona do dnia porodu ? Czy stracę prace i środki do życia ? Proszę o pomoc
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Tylko ze to praca w której jest zabronione pracować w ciążyJak to nowa praca A teraz pójdziesz na L4 to Ci się nie należy nic. Bo nie masz przepracowanego odpowiedniego okresu
To niestety nawet Ci za L4 nie zapłacą bo za krótko pracujeszTylko ze to praca w której jest zabronione pracować w ciąży![]()
Z tego co zrozumiałam to nowa praca nie wiemy czy wcześniej też pracowała w tym samym zakładzie albo innym i czy ma ciągłość. Bo z tego co wiem wystarczy 1 dzień "przerwy" w płaceniu składek i już jest problem@Anonimowa Ale stanowisko pracy nie ma nic do tego czy Ci przedłużą umowę czy nie. Jeśli w 31.03 będziesz miała skończony 12tc, to będą zmuszeni przedłużyć Ci umowę do dnia porodu. I jeśli to zrobią, to będą mieli obowiązek zmienić Ci stanowisko pracy na takie, na którym możesz pracować (nawet jeśli nie jest ono zgodne z Twoimi kompetencjami). Jeśli takiego stanowiska nie ma, to muszą zwolnić Cię z obowiązku wykonywania pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
@AnnaOlga Tu się możesz akurat mylić. Bo jeśli miała ciągłość zatrudnienia i miała opłacaną składkę chorobową, to będzie się należało. I wówczas jeśli pójdziesz na L4, a umowę Ci się rozwiąże, to chorobowe będzie wypłacał ZUS aż do ustania L4.