Witam. Byłam dziś na usg u ginekologa. Jestem w 9 tyg ciąży. Lekarz dość mocno uciskał mi brzuch i macice i po wyjściu bardzo bolało jak na miesiączkę a później brzuch zrobił się wzdety i wyglądałam jak w 6 miesiącu ciąży. Martwię się czy to nie zaszkodziło dzidzi takie uciskanie na tak wczesnym etapie ciąży. Może spotkał się ktoś z czym takim ?
reklama
asia.joanna
Fanka BB :)
Mogłaś zwrócić lekarzowi uwagę, że Cię to boli. Skoro nie masz plamienia to po prostu się połóż i odpoczywaj.Witam. Byłam dziś na usg u ginekologa. Jestem w 9 tyg ciąży. Lekarz dość mocno uciskał mi brzuch i macice i po wyjściu bardzo bolało jak na miesiączkę a później brzuch zrobił się wzdety i wyglądałam jak w 6 miesiącu ciąży. Martwię się czy to nie zaszkodziło dzidzi takie uciskanie na tak wczesnym etapie ciąży. Może spotkał się ktoś z czym takim ?
Nie ale mówił ze bada maciceA w jakim celu to robił? Badanie było przez powłoki brzuszne?
Zwróciłam uwagę a on mnie olał i powiedział ze mocno nie uciskał.Mogłaś zwrócić lekarzowi uwagę, że Cię to boli. Skoro nie masz plamienia to po prostu się połóż i odpoczywaj.
Sylwestrowa
To może zmień prowadzącego Mój, gdy tylko pisne (a wiem, ze stara się być delikatny) to przeprasza mnie i uspokaja, ze już kończy. Zastanów się czy chcesz się z takim lekarzem bujać aż do rozwiązania, pewnie już masz uraz do niego i strach czy na następnej wizycie znów będziesz cierpiała.Zwróciłam uwagę a on mnie olał i powiedział ze mocno nie uciskał.
Tak jak pisała koleżanka wyżej, jeśli nie plamisz to odpocznij i jutro będzie lepiej.
Dziewczyny, bez paniki. Moja ginekolog też czasem mocniej musiała docisnąć głowicę, żeby coś zobaczyć. To samo na usg I i II trymestru. Żaden lekarz nie chce Wam krzywdy zrobić dociskając mocniej głowicę, a i ja nawet bym nie pomyślała, żeby zmieniać moją prowadzącą ginekolog z tego powodu
Ja np przed ciążą miałam już trochę tłuszczu na brzuchu- co napewno utrudnia badanie usg, czasem się dziecko nie chciało dobrze ustawić do badania itp i czasem mnie coś „zabolało”.
Ja np przed ciążą miałam już trochę tłuszczu na brzuchu- co napewno utrudnia badanie usg, czasem się dziecko nie chciało dobrze ustawić do badania itp i czasem mnie coś „zabolało”.
Tylko ze ten lekarz uciskał mnie rękami. Chciałabym dziś iść do innego lekarza sprawdzić czy wszystko jest ok ale słyszałam ze tak częste usg jest szkodliwe dla płoduDziewczyny, bez paniki. Moja ginekolog też czasem mocniej musiała docisnąć głowicę, żeby coś zobaczyć. To samo na usg I i II trymestru. Żaden lekarz nie chce Wam krzywdy zrobić dociskając mocniej głowicę, a i ja nawet bym nie pomyślała, żeby zmieniać moją prowadzącą ginekolog z tego powodu
DarkAsterR
Tylko ze ten lekarz uciskał mnie rękami. Chciałabym dziś iść do innego lekarza sprawdzić czy wszystko jest ok ale słyszałam ze tak częste usg jest szkodliwe dla płodu
No to jak w końcu? Lekarz uciskał rękami czy robił usg? Bo już się gubię…
reklama
No mnie też za każdym razem uciska dłonią przy badaniu palpacyjnym. Usg nie jest szkodliwe dla płodu, moja ginekolog wykonuje je teraz na wizytach bardzo szybko, by sprawdzić szyjkę (dopochwowo) i przez normalnie przez brzuch maluszka. Ja już prawie 28 tc.Tylko ze ten lekarz uciskał mnie rękami. Chciałabym dziś iść do innego lekarza sprawdzić czy wszystko jest ok ale słyszałam ze tak częste usg jest szkodliwe dla płodu
Jeśli Ci to da spokój to zmień lekarza, ja jestem pewna, że nie zrobił nic, co mogłoby zaszkodzić Tobie albo dziecku.