reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

reklama
blair 90 jestem w szoku:szok: ponad 4 kilo to jest dopiero waga ja mysle ze dzidzia o tak duzej wadze jest wskazaniem do cc bo jezeli nie doszlo do pomylki bedzie miala okolo 5 kg

blair, jak dziecko jest duże to skierowanie na cc powinien dać Ci lekarz prowadzący, czasem na porodówce jeszcze decydują przy przyjęciu o tym jak masz rodzić, ale ogólnie są wytyczne że powyżej 4 kg u pierworódek powinno się robić cesarkę.

Z doświadczenia niestety wiem, że nie wszyscy lekarze są skłonni teraz kierować na zabieg (nfz nie chce płacić za cc bez wskazań i szpitale się boją). Jeżeli dobrze pamiętam, bo nie widzę suwaczka to jesteś już w 38 tyg, ciąża jest donoszona, ja bym naciskała lekarza prowadzącego o skierowanie na cc, jak donosisz do 40 tyg to tak jak pisze natalia26 brzdąc będzie miał ok 5 kg!

kurcze mi nadal się nie chce wierzyć że dzidzia tak mocno urosła, może jakoś źle się obróciła i gin zmierzył źle brzuszek? a masz wcześniejsze pomiary z usg? dzieci pod koniec przybierają 200-300 g tygodniowo.

mi tez sie wierzyc nie chciało, ale na poprzednim USG robionym w szpitalu było koło 3 kilo wiec sie zgadza wszytsko.
Jutro mam wizyte u mojego i zapytam o to. Ale nie sadze, że mi da.
Jest jeszcze szansa, że znajomy siostry ktory jest ginekologiem własnie w szpitalu w piasecznie gdzie chce rodzic mi wystawi.
Bo nie wiem czy była bym w stanie urodzic tak duże dziecko sn.

Blair, każda kobieta jest inna, przed porodem położne jeszcze Cię obmierzą i lekarz będzie decydował, ale 5 kg dziecko rodzić sn... sprawa myślę do skonsultowania z tym ginem którego znasz w Piasecznie

blair mojej kolezance tez wychodzilo z USG ze chlopczyk bedzie mial ponad 4 kilo(dokladnie nie pamietam ile), wiec miala z tego powodu skierowanie.Urodzil sie mniejszy niz wychodzilo z USG ale i tak mial 4,02(chyba) a USG miala zwykle.

blair_90 o kurcze, dużo waży Twoje dzieciątko!! Ale najważniejsze, że wg usg jest zdrowe a reszta to bajka!
Wczoraj byłam na wizycie u mnie ok, byłam zdziwiona bo ja mam taki mały brzuch to modliłam się żeby dziecko chociaż dwa kilo ważyło a ważyło 2,5kg :) no i najważniejsze- chłopak :)

mi tez sie wierzyc nie chciało, ale na poprzednim USG robionym w szpitalu było koło 3 kilo wiec sie zgadza wszytsko.
Jutro mam wizyte u mojego i zapytam o to. Ale nie sadze, że mi da.
Jest jeszcze szansa, że znajomy siostry ktory jest ginekologiem własnie w szpitalu w piasecznie gdzie chce rodzic mi wystawi.
Bo nie wiem czy była bym w stanie urodzic tak duże dziecko sn.

a kiedy mialas robione poprzednie USG?? w ogole na tym samym sprzecie??

Ja mam dzisiaj planowaną wizytę u gin,pewnie da mi skierowanie na ostatnie badania i na USG po którym prawdopodobnie wszystko się okaże jak będę rodzić.
Co do wagi maluszków to moja znajoma z pracy w listopadzie urodziła córcię z wagą 4800 ale przez CC. Druga znajoma kilka lat temu urodziła też córeczkę z wagą 4900:szok: siłami natury bo lekarze nieprzewidzieli tak dużej wagi na szczęscie było to jej drugie dziecko i dała radę.

reklama
maron - ja wizytę mam 25 stycznia i muszę zrobić mocz,morfologię i HBS bo podobno ważny wynik tylko pół roku a ja miałam na początku ciąży robiony. A termin mam na 8lutego i tak się zastanawiam czy zdążę jeszcze zrobić te badania i pójść na wizytę czy nie:-D Bo mój m jest przekonany że jeszcze w styczniu urodzę:laugh2:

no to SE wykrakala :-D ja tez chce :-D

Do góry