reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

Redaktorka...ja bylam na badaniu bioderek jak mala sie urodzila (to chyba miala wtedy 6 tyg. nie pamietam, cos takiego),i wszystko bylo oki, po tej wizycie wyznaczyl mi termin za 2 miechy-bylam i tez bylo dobrze, a po tej za 3 miechy i to wypada w srode, ale ide za tydziec. to chyba normalne ze tak sie chodzi na kontrole bioderek, wedlug mnie nie moze po tym jak ma dziecko 6 tyg wyznaczyc nastepnej wizyty gdy bedzie mialo 7 miesiecy bo przez ten czas duzo sie moze wydarzyc

ale lekarz mowi,ze wszystko oki i kaze dalej przychodzic, i to jest juz twoja 3 wizyta:confused:

mysmy mieli zalecone 2 razy: w ciagu 6 tyg. od urodzenia i po 3 miesiach od urodzenia(w tym czasie bylo profilaktyczne pieluchowanie) i to wszystko,powiedzial,ze ok i nie kazal juz przychodzic..

reklama
:-:)-( Jak tak czytam o szczepieniach to ciary mnie prechodzą bo moja Oliwka jest ze szczepieniami do tyłu.Jak była małą to do tyłu była przez kupy o jakies dwa tygodnie ..a teraz jak sięgnę pamięcią to od 2 miesięcy ( odkąd katar sie pojawił) zwlekamy...i tak naprawde to prawie 3 miechy mineły od ostatniej szczepionki( co to będzie??? ). Nie wspomnę już o witaminach (jak chora lekarka kazała nie podawać witamin)...w szpitalu to samo..I nie podaje już prawie dwa miechy... NIE WIEM CZY DOBRZE ROBIE!!!:no::no::no::no:
ewka jak była chora to wręcz przeiwnie kazali jej podawać dwa razy wiecej witamin co zwykle. ale to moze zalezy od tego na co dziecko było chore.nie wiem nie znam sie na tym.

Kurde, pomimo ze lekarz nic nie mowil, a wrecz zachwycal sie, ze Pszczola sie tak swietnie rozwija fizycznie i psychicznie, to oczywiscie ja, Miss Upierdliwości i Wyszukiwania Problemów (jak mówi P.:-p) troche jestem zaniepokojona, gdyż w ciagu miesiaca pszczeli obwód głowy zwiekszyl sie az o 2 cm (a wg norm powinien o 1 cm:baffled:) i ma teraz 44,5cm (tyle samo, co obwod klatki (90 centyl, a do tej pory byl 50), a klatka powinna być wieksza od glowy..:-(). Ja piernicze, no i mam kolejny powod do zmartwien:no::no::-(

ja matka wyrodna nie wiem nawet o co chodzi z tymi centylami,(raz probowalam dojsc,ale niewyszlo:eek: nie mierzyli jej ani razu glowki ani klatki,a ciemiaczko tez nie wiem jak sie zrasta...chyba dobrze... bo podczas szczepien ja tam macaja i nic nie mowia niepokojacego....
Dominigue nie stresuj sie, bo ja zaczne,ze nic nie wiem.....

no i jesteśmy po szczepieniu... Filipek troszke zapłakał bo chyba go zabolało ale zaraz sie uspokoił i się śmiał z pielęgniarki która go rozśmieszała:tak:
nawet spokojnie zniósł to szczepienie i nawet ładnie zasnął teraz:-)
usłyszalam, że wygląda jak roczne dziecko:eek:

waży 9 kg 830 g

mierzy 72 cm

głowa 44,5 cm

klatka piersiowa 47,5 cm

hihihih ale mam chłopa w domu:-p
tylko co będzie z moim kręgosłupem:confused: :baffled:

my dzisiaj po rutynowej comiesiecznej kontroli...mala rozwija sieksiazkowo ..jak to nasz doktorek stwierdzil.....dostalismy skierowanie na usg bioderek , ale to tak profilaktycznie dla swieteo spokoju

waga : 7960 kg
wzrost: 67,5 cm
obwod glowki: 45
co do klaty to nie wiem bo tu nie mierza , a ciemonczko powiedzial ze sliczne wiec chyba w normie

ja natomiast zastanawiam sie czy mala nie jest za mala bo jak widze to wasze malenstwa maja taka wage jak moja a sa powiedzmy wyzsze

dominique - spokojnie , pszczola ma gloweczke bardzo ladna i wcale nie taka duza , moj ma wieksza ...wiec badz zen

aguska - no masz duzego malego meszczyzne ...gratulacje

Dziewczynki, odnosnie glowek, to mojej pediatrze "nie podobala sie" glowa Piotrusia, wiec dala skierowanie na USG (ktore nic nie wykazalo), a pozniej stwierdzila, ze taka uroda Piotrusia. Fakt, w rodzinie P. wszyscy maja duze glowy. Mysle, ze gdyby naprawde bylo sie czym martwic, to Wasi lekarze tez daliby skierowania na dodatkowe badania.
A co do witamin, to ja wcale nie daje... Powinnam? Nasza lekarka nic nie mowila na ten temat...

A co do wymiarow dzieci, to chyba sie przejde do przychodni, bo jestem ciekawa, jak Piotrus rosnie.

no i jesteśmy po szczepieniu... Filipek troszke zapłakał bo chyba go zabolało ale zaraz sie uspokoił i się śmiał z pielęgniarki która go rozśmieszała:tak:
nawet spokojnie zniósł to szczepienie i nawet ładnie zasnął teraz:-)
usłyszalam, że wygląda jak roczne dziecko:eek:

waży 9 kg 830 g

mierzy 72 cm

głowa 44,5 cm

klatka piersiowa 47,5 cm

hihihih ale mam chłopa w domu:-p
tylko co będzie z moim kręgosłupem:confused: :baffled:

no ja nie mogę, serio wymiary rocznego dziecka, ale chłopisko wyhodowałaś:-D:-D:-D

Jak to jest z tym ciemiączkiem bo czytam i czytam ale nie wiem do końca...obserwyje u małej a ono w ciągu dnia raz jest noramlne-równe a raz zapadnięte..lekarka powiedziała ze jest duże ale nie kazała dawac więcej d3 tylko 1 krople ale ja i tak podaje więcej a poza tym jeszcze tran(też jest d3) główka jest większa od klatki czy tak ma być czy ma byc równa?? Piszą ze słabo zarastające może świadczyć o niedoborze witd3 i krzywicy...nogi ma krzywe :baffled: nie wiem już czy mam się martwić czy szukam na siłe i wydziwiam:baffled::confused:

Dominique nie przejmuj sie tymi centylami, w koncu 90 centyl to tez norma, gorzej jakby bylo spoza siatki. Pat ma glowe wieksza o jakies 4 cm od klatki piersiowej i lekarz poprostu powiedzial ze taki jego urok.

Emillinka co do ciemieniaczka to wiem tyle tylko ze zrasta sie okolo do roku czasu i jak sie czasem zapadnie (wklesnie) to moze (ale nie musi) oznaczac ze dziecko jest troszke odwodnione, albo jak sie mocno dzidzia zdenerwuje to tez moze spowodowac taka reakcje. Jesli lekarz je dotykal i nic nie powiedzial to pewnie nie masz sie o co martwic.

Aguska chlop jak dab. Chyba sierpniowy rekordzista co?

reklama
u nas tez julka ma dość duże ciemiączko...ale wg lekarki jest to jeszcze normą...po za tym stwierdziła- co chyba juz wcześniej pisałam,że ma dość miękka główkę- w związku z tym mamy do następnej wizyty podawać 3 krople Vigantolu...

co do wymiarów główki i klatki piersiowej- wizyte mam 14 marca wiec sie dowiem...

dominique- nie przejmuj sie - gdyby cos było nie tak, napewno dr by o tym Ciebie poinformował!!!

aguśka- no super przybiera na wadze Twój Filipek!!

Do góry