reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

byliśmy dzisiaj u ortopedy dziecięcego, lekarz suuuper, suuupper, obejrzał mała z każdej strony, wszystko jest w najlepszym porzadku a jakbym kiedys jeszcze miała jakies wątpliwości to kazał przyjechać bez umawiania sie na termin:szok:weszłysmy pierwsze bo małe dzieci nie czekaja:szok:pytałam o sadzanie i stawianie małej , powiedział ze on wie że rodzice się cieszą jak małe utrzymuje sie na siedząco lub stoi jak sie je trzyma ale wszystko w swoim czasie, mięśnie muszą być same gotowe do pionizacji, kręgosłup tez, więc ona ma sama sie podciągac do siedzenia a jak już sama usiądzie to dopiero jej wolno bo tak właśnie przez nadgorliwość rodziców można spieprzyć dziecku kręgosłup, myślę że wie facet co mówi bo jest dobrym specjalista a kolejki do niego kilometrowe i robi operacje na kręgosłupach u dzieci.
no to chociaż tyle dobrze

jutro ostatnie dwa zastrzyki i jak jakieś choróbsko jeszcze się przyplata to mu skopię tyłek:wściekła/y:

reklama
Mada- super,że wszystko dobrze z Ami:tak:

Ja byłam z Julkusią u lekarza- naszczęście obylo sie bez antybiotyku... dostała tylko syropek na kaszelek...a jeśli w ciągu 3-4 dni nie bedzie poprawy mamy sie ponownie zgłosić

a my mieliśmy mieć dziś szczepienie przeciw WZW-ostatnia dawka oraz p/pneumokokom. niestety, okazało się, ze Piotruś ma zaczerwienione gardełko i ze szczepienia nici :-( mamy mu podawać Cebion, zakraplać nosek Sterimarem a gardziołko psikać Tantum Verde. nie powiem jakie cyrki dziś były przy próbie zapsikania mu gardziołka...
na szczęście apetyt młody ma, więc myślę, że to nic poważnego i szybko mu przejdzie.w następny piątek do kontoli.

przy okazji zważyliśmy się i pomierzyliśmy.
waga 8150 g (udało nam się przytyć 450 g w 2 tyg :-))
obwód główki 44,5 cm
obwód brzuszka 45 cm
wzrost 70 cm
ciemiączko ok 0,5 cm czyli dość małe, ale ponoć to jest ok. jedne dzieci mają małe inne większe.

a wiecie jakie chamstwo? jeszcze niedawno szczepionka p/pneumokokm kosztowala w aptece 280 zł/dawka a dziś już 310 zł w tej samej aptece:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: uważam to za szczyt szczytów, żeby wykorzystywać fakt wzrostu zainteresowania szczepionką ze względu na ilość chorób i podwyższać cenę :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Leyna - bo koncerny farmaceutyczne już takie są - wredne po prostu. Dam ci inny przykład - GSK wprowadził na polski rynek 3 typy szczepionek:
- błonica, tężec, krztusiec (czyli 3w1, ale acelularna)
- błonica, tężec, krztusiec, polio IPV,HiB (czyli 5w1)
- to samo plus WZW typuB czyli 6w1

Mają jeszcze w ofercie szczepionkę błonica,teżec, krztusiec + polio IPV (czyli 4w1) ale nie ma jej na rynku (mimo, że jest zarejestrowana w polsce, to jej nie wprowadzili na rynek) - po to, żeby rodzice, którzy chcą szczepić dziecko nowszymi technologicznie szczepionkami musieli kupić droższą, wieloskładnikową szczepionką, albo kłuć dziecko dwa razy :wściekła/y:

Cholerna mafia, żeruje na uczuciach rodziców :wściekła/y:

Mada, Ewa, mam nadzieje, ze Wasze male Ksiezniczki szybciutko wroca do 100% formy :) ! I oby zadne chorobska juz ich nie tykaly!

Leyna, rosnie ten moj zieć jak na drozdzach :-) Maly "pakerek" :-)

Zastanawiam sie nad ta szczepionka na pneumokoki. Wiem, ze juz byl ten temat poruszany setki razy, ale nie mam sily (i czasu) szukac tego na watku. Jak to wyglada w przypadku checi zaszczepienia dziecka ktore ukonczylo 6 mies. ? Kiedy najlepiej to zrobic i jak to wtedy wyglada z iloscia dawek?

Sandra, ja tez sie caly czas zastanawiam. Moja pediatra nie jest entuzjastka tej szczepionki. Z tego co pamietam, to po 6 m-cu wystarczaja dwie dawki.

Sandra, ja tez sie caly czas zastanawiam. Moja pediatra nie jest entuzjastka tej szczepionki. Z tego co pamietam, to po 6 m-cu wystarczaja dwie dawki.

ale po ukończeniu 2 roku życia podaje się jeszcze dawkę uzupełniającą.
w ogóle to od wszystkich pediatrów trudno o jednoznaczną akceptacje tej szczepionki:confused:

mi powiedziała pediatra że jeszcze nią nie szczepiła i wie o tej szczepionce tyle co ja, z ulotek:baffled: a mi się wydaje że przy takiej szczepionce powinni mieć pediatrzy jakieś szkolenia czy seminaria, bo mogą być po niej (jak po każdej szczepionce)jakieś komplikacje a na stronie www.pneumokoki nic o tym nie piszą:confused:

ale żeby tak podbijać cenę:szok:

tak dokładnie po 6 misiącach 2 dawki wystarczą!!

moja lekarka z kolei nie namawiala...ale i nie odradzała- tym bardziej,ze mała ma kątakt z innymi dziećmi na basenie... z reszta niemalże wszędzie istnieje ryzyko złapania tego wstrętnego wirusa

Sandra dla 6-mies dziecka potrzebne są 2 dawki + dawka uzupełniająca
np szczepisz teraz, po 6-8 tygodni druga dawka a potem 3 dawka po roku, przed ukończeniem przez dziecko 2 roku życia

moja znajoma lekarka pediatra ma z kolei doświadczenie z tą szczepionką i radziła mi Piotrusia zaszczepić.
dzisiaj pediatra Piotrusia też nie wyraziła sprzeciwu

reklama
Dzieki dziewczyny! Jestescie wielkie!
Idziemy za tydzien do szczepienie to sie dowiem jak nasza pediatra sie na to zapatruje.

Do góry