reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

My bylysmy naszczepieniu w piatek. Mala bardzo plakala przy kluciu, ale sybciutko jej przeszlo, a ja to chyba jakas nieczula jestem, bo jakos mnie nie ruza juz ten placz jak Was. Jakos do mnie doszlo, ze to dla zdrowia malej i ze jak ja utule to szybciutko jej przejdzie i tak jest faktycznie - po szczepieniu ja mocno przytulilam, dalam smoka, potem cyca i byla pogodna i usmiechnieta jak zawsze...
Wazy moje "malenstwo" rowno 8 kilo i mierzy sobie 65,5 cm. Dziwi mnie, ze tak malo przybrala, bo w 6 tygodni 600 gram, ale pediatra powiedziala, ze wszystko ok, wiec sie nie martwie. Nastepne szczepienie na poczatku marca na WZW.

reklama
Ewa nic sie nie martw załoze sie ,ze jak Julka bedzie miała rok to sie wszystko wyrówna i znaku nie bedzie ,ze kiedys było nice drobniejsza;-)

aga ja dzis byłam na szczepieniu i mi lekarko powiedziała,że po 6 miesiącu należy zaaplikowac 2 dawki i to ma wystarczyć- bo przecież dziecko jest narażone do pewnego wieku- także w marcu szczepimy sie jeszcze na żółtaczkę (na kasę chorych) i dodatkowo na pneumokoki i hemo... coś tam- wyleciało mi z głowy;-)

acha... i teraz już wiem napewno- moja Julka to jest najmniejszym sierpniowym dzieciaczkiem waga 5980, wzrost 60,5
ewcia ale ty chyba też wielkoludem nie jesteś patrząc na zdjęcia, trudnoe wymagać żeby maleństwo po drobnej mamie było wielkoludem.
my oby dwoje z M. jesteśmy duzi:tak: i ciężcy:tak: to i ewka wielka dziewucha. dziwne by było jakby była mała tak samo dziwne by było jakby twoje maleństwo było ''olbrzymem''

Wszystkim wielkoludkom i kruszynkom gratuluje zdrowka i odwagi u lekarza :-) Ewcia, tak jak dziewczyny napisaly -nic sie nie martw, kazde dziecko rosnie swoim wlasnym tempem. Jak wiesz, Sara tez nalezy do tej grupy co Julcia :-) Wazy moze nieco wiecej i jest dluzsza, ale porownujac z wyrosnietymi maluszkami innych naszych kolezanek jest bardzo mizerniutka ;-)

Olu, córcia mojego kuzyna też ma refluks. Im lekarz poradził karmienie małej częściej, ale w małych ilościach. Częste odbijanie podczas posiłku, czyli przerwanie go i odbicie i powrót do karmienia. Aha i oni karmią młodą w pozycji prawie pionowej.

Aga szczepionkę przeciwko pneumokokom bierze się w conajmniej 3 dawkach. Cena od 260-300 zł za jedną dawkę. Proponuje się ją dla dzieci szczególnie narażonych na kontakty z innymi dziećmi czyli żłobkowych i przedszkolnych, ale tak naprawdę wirusowe paskudztwo można załapać wszędzie, można przynieść do domu ze sklepu albo od znajomych, więc myślę że jak się ma kasę to warto zaszczepić. Ja mam nadzieję, że uda się Piotrusia zaszczepić razem ze szczepionką przeciwko WZW, żeby nie chodzić kolejny raz. Kasa na to pójdzie z pieniążków, które Piotruś dostał na chrzcie.

Ewa
nie przejmuj się, że Julcia najmniejsza. Przecież ona urodziła się drobna. Najważniejsze, że rośnie i jest zdrowa :tak:

Aga szczepionkę przeciwko pneumokokom bierze się w conajmniej 3 dawkach. Cena od 260-300 zł za jedną dawkę.
leyna jeśli przed 6 miesiącem zaczyna się serie szczepień przeciwko pneumokokom to faktycznie aplikuje się 3 dawki, ale powyżej 6 miesiąca już tylko 2.... dlatego my poczekamy aż mała skończy 6 miesięcy

my juz miałysmy szczepienie przeciw pneumokokom 2 dawki teraz 18,01,2007 3,chodzi mi tylko o to czy to chroni na całe zycie czy tylko kilka lat?

My dzisiaj tez juz po szczepieniu. Myślałam że dbędzie gorzej, Oliwka dostała zastrzyk zrobiła smutnego dziubka i juz miała zacząć płakać ale mąż i pielęgniarka ładnie ją zagadali i zapomniała, także nawet najmniejszego pisku z siebie nie wydała, teraz po powrocie do domku dostała cycaka i smacznie śpi :) Waży 7300.

A przed czym ta szczepionka chroni o której piszecie? Ja daję małej 5 w1 i za każde szczepienie płace 120 zł czy w tej szczepionce też jest te coś ? Czy trzeba oddzielnie ?

reklama
to jest oddzielna szczepionka przeciw pneumokokom. nazywa sie prevenar. zobacz sobie w necie bo ja jak znajdę to i tak nie umiem linku wkleic ale poszukam i zobaczymy co mi wyjdzie
Wyeth Polska
no moze ?/

Do góry