reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

Ja nawet Natkowi dałam kilka łyżeczek syropu z cebuli w czasie ostatniego przeziębienia :tak: Tylko ja zamiast cukru zalewam cebulę łyżką miodu. Miód dodatkowo ma działanie lecznicze :tak:

reklama
dziewczyny- a jak sie robi taki syrop??? przydałby sie nam... P. chory, mnie też coś bierze... tylko julka zdrowiutka (i oby tak zostało:tak:)

dziewczyny- a jak sie robi taki syrop??? przydałby sie nam... P. chory, mnie też coś bierze... tylko julka zdrowiutka (i oby tak zostało:tak:)

Ewa wystarczy przekroić cebulkę na 4 części (obraną) i zasypać dużą ilością cukru, postawić w dość ciepłym miejscy, po dwóch dniach cebula puści sok i w połączeniu z cukrem powstanie syrop.

ewa_ll - kroisz cebulę w plastry, ja jeszcze dodaję dwa ząbki czosnku pokrojonego w paseczki między cebulę (czosnek ma właściwości podobne do antybiotyku i wzmacina działanie syropu), układam w jakiejś wysokiej szklance czy kubku, zalewam łyzką płynnego miodu, przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin.

Ipanema_Girl - wiadomo, że z miodem trzeba uważać, jeśli jest się alergikiem, ale nasze dzieci są już duże a Natek nie jest uczulony na miód. Miód jest zdrowszy od bezwartościowego, sypkiego cukru, dlatego ja wolę wersję z miodem. ;-)

ja też pamietam syrop z cebuli:tak:a czy można go dawac tak zapobiegawczo??

a i na rozgrzanie pamietam babcia mi robiła mleko z masłem i miodem , piłam na wieczór a na drugi dzien było po choróbsku:tak:a jak byłam bardziej chora to dodawała czosnku , mniej smakowite ale działało cuda:-)

i dowiedziałam sie że jak miałam ponad roczek to podali mi smalec z psa:no::no::no:mama mówiła ze byli na wsi, pizgawica, śniezyca (tata nas tylko zawiózł i była bez auta)miałam straszna temperature a lekarza ze swieca szukac i ciotka dała jej specyfik nie mówiac co to jest... na drugi dzień 0 temp. ja myslę ze to przypadek (pewnie to była trzydniówka:-p)bo w takie rzeczy nie wierze a juz z psa :no::no::no: chyba nigdy ciotce nie wybacze , ja tak uwielbiam psy

hej dziewczyny mam pytanko o syrop z cebuli:) Ja robie tak ze kroje cebule, zalewam miodem, jak postoi z 30 min to wyciskam sok przez wyciskarkę do czosnku i podaje to małemu. Myślicie ze taki syrop jest tak samo zdrowy jak ten z Waszego przepisu który powinien stać 2 dni aż cebula sama puści soki czy nie? Przyznam sie szczerze, że ja nigdy nie lubiłam syropu z cebuli i nie interesowano mnie to jak sie go robi ale teraz jak Adaś poszedł do żłobka i bierze go jakieś choróbsko to zaczęłam mu robić taki specyfik tylko nie wiem czy dobrze go robie. Co o tym myślicie?

a ja wczoraj przeczytalam w wydaniu specjalnym Dziecka - ze zeby syrop z cebuli byl skuteczny, nalezy przyrzadzic codziennie swiezy.
A przepis podali taki: pokroic cebule, zasypac cukrem, przykryc i odstawic. Po kilku godzinach pojawi sie sok, podawc dziecku po lyzeczce.

reklama
Kasiorka 22 - moim zdaniem po 2 dniach taki syrop nie nadaje się już do niczego. Ja odstawiam w ciepłe miejsce na kilka godzin tylko.

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry