reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

Dziewczyny, wiem, ze bylo to juz tysiac razy poruszane, ale nie chce mi sie szukac. Mam kase od "tescia" i chce Sare dodatkowo zaszczepic - tylko nie wiem na co lepiej: na pneumokoki czy na menigokoki c?
Wiem, ze te wszytkie smiertelne przypadki sepsy w Polsce byly wywolane menigokokami...
Na co szczepilyscie Wasze maluchy?

reklama
Sandra my teraz po tej szczepionce skojarzonej bedziemy szczepic na pneumo a jak skończy 2 latka to na meni. czy dobrze robie nie wiem ale jakos tak sobie poukładałam , moze zapytaj pediatry
co do d3 to kupie ten vigantol a w czerwcu zapytam bo termin ważn. devikapu do 2009:-pa to nie straszny wydatek bo 5 zł:-p

Sandra, jak sie o to pytalam kilku lekarzy i kazdy mowil ze lepiej na meningokoki. I chyba tak zrobie.

w poniedzialek mala byla zaszczepiona dopiero MMRII (mamy opoznienia z winy przychodni:wściekła/y::wściekła/y:, bo niby mieli za malo szczepionek i jak bylysmy w terminie czyli we wrzesniu-jak dobrze pamietam to ich nie mieli). Poki co jest ok. Slyszalam, ze moze wystapic goraczka i wysypka po tej szczepionce, czy u ktoregos z Waszych dzieciaczkow wystapily te objawy?

no i mamy zalażki krzywicy:szok::no::-:)-:)-(
p. dr (przemiły profesjonalny facet) z paluszkami jest wszystko ok. ale zwrócił uwage na łukowate kości łydek(ja myślalam ze tak ma byc i że mała bedzie miała ciut krzywe nogi:zawstydzona/y:) i pyta czy daje D3 no to ja mu że nie bo pediatra kazała odstawic, zrobił olbrzymie oczy kazał dawac 2 krople dziennie , jeżeli daje vibowit to jedna kropelke dodac do niego.
po domu mamy tylko w skarpetkach lub tych skarpetach z podeszwą
buciki bez wkładki profilowanej
i do mam dziewczynek" kozaczki sa ładne ale dla dorosłych dla maluchów najlepsze ocieplane trzewiki czyli te wszystkie z rzepami itp. ale nie kozaczki":cool:no a my mamy dwie pary:baffled:
mówił abym sie nie martwiła za bardzo bo mamy czas na naprawienie błedu pediatry, w czerwcu mamy sie pokazać ponownie

co do chodzenia na palcach , jezeli jest to notoryczne to trzeba sie pokazac u lekarza aby on stwierdził czy to nawyk czy problem neurologiczny czy ortopedyczny... lepiej sie pokazac niz później żałowac

kurcze...moje dziecko tez ma jakos wygiete lydki :wściekła/y: i nam tez powiedziano zeby dostawic d3:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: ja nie moge z tymi lekarzami:wściekła/y:

moze któras z Was moze polecic jakiegos dobrego ortopede z Warszawy? moze byc zarowno prywatnie jak i panstwowo.

Leika zdrówka dla Natka :tak:dla Alutki też dużo zdrówka :tak:

Sandra
ja szczepiłam na pneumokoki, bo tak mi radziła ta znajoma lekarka.

Mada a to Ci pediatra.... kurcze :wściekła/y: nasza kazała dawać Piotrkowi po 2 krople Vigantolu do 2-go roku życia. dobrze, że poszłaś z Ami do lekarza, wiesz przynajmniej co robić.

Nocka mam nadzieję, że łydki Oliwki są w porządku, ale lepiej sprawdzić :tak:

hehe, Piotrek ma bardzo zgrabne łydki, aż nieprzyzwoicie jak na chłopaka. ale to po tacie ;-)

Ja daje Mateuszkowi codziennie 5 kropelek Cebionmulti. I to wszystko. Po ostatniej wizycie pediatra nic innego nie zalecila. No ale zastanawiam sie teraz nad ta D3. Moze powinnam i to podawac? Juz sama nie wiem.

Ale wizyta u ortopedy to chyba dobry pomysl.

Nocka - ja nie mam jeszcze zadnego ortopedy, ale popytam i dam znac. Moja znajoma chodzila do jakiegos i byla zadowolona. Sprawdze to.

Tranu nie daje, bo mi pani dr. powiedziala,ze jak maly nie choruje to nie ma co.... hmm. No to prawda, nie chorowal nigdy i temperatury tez nigdy nie mial.

Tak naprawde, to jak u nas w domu byly jakies przeziebienia, to ja leczylam i siebie ( karmilam piersia ) i profilatkycznie Mateusza HOMEOPATIA.
Zdania nt te,at sa podzielone, ale jak do tej pory udawalo nam sie uciec przed infekcjami.

Mada - ja na kaszel - a wlasciwie na Mateuszkowa chrypke, ktora mial cale dwa dni _ to stosowalam syrop homeopatyczny. Na swoje gardo tez, i mi pomoglo. Stodal sie nazywa.
I cale szczescie ze poszliscie do ortopedy, teraz bedzie juz dobrze.

Sara - ja szczepilam Mateusza na pneumokoki. Od drugiej dawki - czyli szczepiony byl trzy razy. MOja bardzo zaufana dr. hmatolog ( leczylismy niedokrwistosc Mateuszkowa ) wrecz nakazala nam zaszcepic Malego. Bo tak to wiekszosc lekrzy mi mowilo,ze nie trzeba skoro nie ma kontaktu z innymi dziecmi. No a ta KAZALA szczepic i juz. Zaszczepilismy. O menigokokach nic nie mowila.

Wama - a ta multivitamine z fluorem to ci lekarz polecil?? Ja chcialam cos Malemu dawac z fluorem na zeby, ale pediatra powiedziala, ze lepiej zeby dentysta to przepisal. A ja sie boje jeszcze isc do dentysty z Mateuszkiem, bo ryk bedzie jak nic, a potem nie bedzie mi uciekal przed gabinetem.

Leika - zdrowka dla Natka.

Ja daje Mateuszkowi codziennie 5 kropelek Cebionmulti. I to wszystko. Po ostatniej wizycie pediatra nic innego nie zalecila. No ale zastanawiam sie teraz nad ta D3. Moze powinnam i to podawac? Juz sama nie wiem.

Ja daję 1 -2 kropleki cebionmulti i to w okresie jesienno zimowym i wiosennym. Takie miałam polecenie od lekarki. Nie wiem czy 5 to nie za dużo. Do tego daje 1 -2 kropelki vigantolu i tak jak inne dziewczyny pediatra powiedział że do skończenia 2 roku życia obowiązkowo trzeba podawać d3. Może upewnij sie jeszcze u innego lekarza czy masz podawać vigantol czy nie.

Nocka, mnie wlasnie tez kilka osob mowila, ze lepiej na menigo szczepic, dlatego Was pytam tez o rade :tak: Zapytam jeszcze pediatry w przyszlym tygodniu.
Sara po MMRII nie miala zadnych objawow (nie przypominam sobie), wiec moze i Twoja Oliwke ominie :tak:

Leyna, Sara tez ma zgrabniutke nozki, wiec ogolnie rzecz biorac - idealna z nich para ;-):-D

Ipanema, cudnie, ze udalo sie Matiemu narazie nie chorowac - oby tak dalej! :tak:

O tran zapytam tez, bo wiem, ze mnie i mojej siostrze mama dawala tran i praktycznie w ogole nie chorowalysmy w dziecinstwie :-)

zdrowka wszystkim:tak:

ja daje jak mi sie przypomni vibovit do picia, wit. d lekarz kazal odstawic, ale jestesmy codziennie na spacerze wiec jakos ta wit.d ze slonca moze wchlonie.....

cholera u nas tez jakis kaszel sie pokazuje:baffled: w piatek wizyta u ortopedy, nie ma to jak miec mame w szpitalu....wszytsko szybciej i prosciej i nie zrobia zadnej lipy:baffled:mam nadzieje......

reklama
Do góry