reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

reklama
My kupujemy huggiesy super flexy za okolo 39 zlotych, zazwyczaj w Kauflandzie tyle kosztuja, nie zdarzylo mi sie placic u nich wiecej, a czesto kupowalam tez po 34-36 zlotych... Bo na poczatku uzywalam na zmiane z Pampersami, teraz jednak bede je na stale kupowac, bo widze wyraznie, ze tylek malej sie wygladza i juz nie jest zaogniony. A Pampers mi odpisal! Poprosili o przyslanie probki pieluch ktore uczulily z opakowaniem - ale opakowania to ja juz nie mam :-( zawsze wypakowuje pieluchy na szafke i opakowanie wyrzucam :-( Napisalam im o tym, zobacze, czy kaza przyslac tak czy siak.
A u nas juz lepiej. Bylam wczoraj u pani pediatry - alergologa i pulmonologa (super babka, naprawde), zbadala Jagode na wszystkie mozliwe strony i jesli chodzi o zapalenie oskrzeli - to prawdopodobnie bakteryjne, ale w sumie juz ma czyste oskrzela i gardelko i wszystko, tylko jak sie zdenerwuje to jej furczy, z lekow zostaly tylko jedne wziewy - mialysmy dwa rodzaje, do niedzieli dwa razy dziennie, a do piatku od poniedzialku na wieczor. Dowiedzialam sie, ze Jagoda ma sklonnosci do atopii, ale nie ma AZS, tylko taka wysuszona skore na buzce i w kilku innych miejscach na ciele, dostalismy masc na 5 dni, plus probki takich lepszych kremikow i mamy natluszczac nimi, a potem kupic cos lepszego (polecala lipobase lub nanobase, i jeszcze kilka innych z koncowka basa) i tym smarowac, a za jakis czas przejsc do oilatum lub balneum. Mowila tez, ze na wiosne jak bedzie wiecej slonca to i skora powinna odzyc i powinno przejsc bez sladu. Na szczesci jej chorobsko nie ma nic wspolnego ze zwierzakami, bo balam sie, ze bedziemy musieli sie ich pozbyc.
A pupa - wyrazne uczulenie, ale tez stwierdzila, ze juz widac, ze zaleczone, ale jakby sie pojawilo znowu - to super sprawa jest klotrimazol w masci na takie rzeczy przez kilka dni. A zaleczylam dupsko malutkiej kapielami w nadmanganianie potasu :-D

karoo:
po pierwsze - super,że jagódce już lepiej
po druge- moja mała tez miała wysuszoną skóre na twarzy...lekarka cos nam przepisała... miałam nawet napisac Ci nazwe tego kremu-maści...ale niestey krem był robiony na zamówienie... i nie wiek jak się nazywa w każdym razie jest naprawde super... a co najlepsze kosztował tylko 5 zł!!!
po trzecie- fajnie,że i z pupcia lepiej

No to jagódka już zdrowa co bardzo cieszy:-):-):-)i jeszcze więcej zdrówka dla Jagódki i wszystkich naszych dzieciaczków:-)

Dowiedzialam sie, ze Jagoda ma sklonnosci do atopii, ale nie ma AZS, tylko taka wysuszona skore na buzce i w kilku innych miejscach na ciele, dostalismy masc na 5 dni, plus probki takich lepszych kremikow i mamy natluszczac nimi, a potem kupic cos lepszego (polecala lipobase lub nanobase, i jeszcze kilka innych z koncowka basa) i tym smarowac, a za jakis czas przejsc do oilatum lub balneum. Mowila tez, ze na wiosne jak bedzie wiecej slonca to i skora powinna odzyc i powinno przejsc bez sladu.
Karoo, a czy lekarz mówił Ci od czego ta sucha skóra na buźce się robi:confused: :eek: Bo moja mała tez ma takie strasznie przesuszone, szorstkie policzki i kilka takich miejsc na nóżkach.

no wlasnie skad ta sucha skora:confused: moja tez ma na policzkach sucha jak nie wiem i ogolnie ma sucha skore jak ja wykapie i nasmaruje oliwka jest ok ale na drugi dzien juz ma sucha ze hohoho :baffled:

No wlasnie Jagoda tez ma gdzieniegdzie na raczkach i nozkach, powiedziala, ze to sklonnosc do atopii, nie mylic z atopowym zapaleniem skory, po prostu skora sklonna do takich przesuszen i luszczen i trzeba to mocno natluszczac, ale ze jesli bedzie sie o to dbac to powinno z czasem przejsc. Kazala jakims lepszym kremem - oilatum lub balneum juz po zaleczeniu smarowac, a do zaleczenia porzednego - jakas nanobasa - ponoc najlepszy, ale dosc drogi. I trzeba te miejsca, zwlaszcza buzke smarowac ze trzy razy dziennie.

zdrowka chorowitym zyczymy:-):-):-)

z ta sucha skora na policzkach, to czasami moze byc tak jak u mojej kumpeli....

otoz, mala jej co jaksi czas dostawal jakis krostek na twarzy, i raczkach itp. suche to bylo i przyprawialo o bol glowy biedna mame, ktora myslal,ze to bog wie co....:baffled:

a potem okazalo sie,ze to z czulosci jakia darzyl mala tatus, tulac sie do niej majac na twarzy 3 dniowy zarost;-):-) i stad byly te podraznienia:tak:

aby tylko takie klopoty miec:tak::tak:

u nas mała tez ma takie suche placki na polikach- nam lekarka powiedziała,że jest to wynikiem nietolerancji białaka....od kąd zmieniłam kaszkę mleczno-ryżową , na ryżową z bebilonem pepti i zazęłam jej smarowac policzki ta maścią- poliki się poprawiły... teraz ma śliczną i gładziutka skórkę

reklama
dziewczyny których dzieciaczki mają suchą skorę spróbujcie kapać w oliwce linomag do kąpieli. super natłuszcza i nawilża. moim zdaniem lepiej niz balneum a cena jest nieporównywalna.

Do góry