wiem że wiele mam zadaje sobie pytanie co moze jeść gdy dziecko ma skazę białkową. Mam ten sam problem dlatego propomuje abyście zamieszczały tu różne przepisy na bazie bezmlecznej ciasta obiady i wszystko co chcecie to napewno ułatwi zycie nie jednej mamie. pozdrawiam.
reklama
NA POCZĄTEK PRZEPIS NA SZARLOTKĘ TYLKO BEZ OBAW JUZ WYPRÓBOWANY:
SZARLOTKA (aby sie udała trzeba uzyc lodowatej wody)
składniki:
250g mąki
175g masła
szczypta soli
6 łyzek lodowatej wody
1kg kruchych jabłek
sok i skórka z jednej cytryny
2 czubate łyzki cukru, 1 torebka cukru waniliowego
odrobina cynamonu i imbiru
50g rodzynek
2 czubate łyżeczki maki ziemiaczanej
marmolada morelowa
cukier puder
1porcja=280kcal=1170kJ
Z mąki tłuszczu i soli zrobić za pomocą widelca kruszonkę. Dodac lodowatą wode i zagnieść. Rozwałkowac na 1 wiekszy i 1 mniejszy okrągły placek. tortownice wyłozyć większym plackiem, nakłuc kilkakrotnie widelcem. Obrane wypestkowane cząstki jabłek wymieszac z sokiem cytrynowym , cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem, rodzynkami i mąka ziemiaczaną, rozłożyc na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec w temp. 200st ok. 40 min. Jescze gorącą posmarować podgrzana marmoladą morelową, po wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru.
SZARLOTKA (aby sie udała trzeba uzyc lodowatej wody)
składniki:
250g mąki
175g masła
szczypta soli
6 łyzek lodowatej wody
1kg kruchych jabłek
sok i skórka z jednej cytryny
2 czubate łyzki cukru, 1 torebka cukru waniliowego
odrobina cynamonu i imbiru
50g rodzynek
2 czubate łyżeczki maki ziemiaczanej
marmolada morelowa
cukier puder
1porcja=280kcal=1170kJ
Z mąki tłuszczu i soli zrobić za pomocą widelca kruszonkę. Dodac lodowatą wode i zagnieść. Rozwałkowac na 1 wiekszy i 1 mniejszy okrągły placek. tortownice wyłozyć większym plackiem, nakłuc kilkakrotnie widelcem. Obrane wypestkowane cząstki jabłek wymieszac z sokiem cytrynowym , cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem, rodzynkami i mąka ziemiaczaną, rozłożyc na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec w temp. 200st ok. 40 min. Jescze gorącą posmarować podgrzana marmoladą morelową, po wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru.
Ja bylam na diecie "nic" kilka miesiecy. Potem odkrylam produkty mlekozastepcze a od dietetyczki dostalam recepte na proszek jajozastepczy (np. do ciast, jak wiadomo na wodzie, mace i cukrze niewiele wyjdzie). Gdy moje dziecie zaczelo wyrastac i pozostala tylko alergia na mleko, w zasadzie bylam tak doswiadczona, ze wiekoszosc rzeczy potrafilam zrobic bez mleka. Nie moge napisac tu wszystkich przepisow, ale jak zapytasz o cos konkretnego, chetnie sie podziele :-)
pozdrawiam, magda
pozdrawiam, magda
Hej Magda!
ja jestem obecnie na diecie nic; czuję się wiecznie głodna i "niezaspokojona" , a mój synuś i tak cały czas ma wysypkę. Bywa, ze mu schodzi, ale za chwilę wraca, mimo, że mi się wydaje, że nie zmieniam diety. Interesuje mnie ten preparat jajozastępczy - czy to można kupić normalnie w aptece? I może wiesz, skąd wziąć tłuszcz do ciasta bezmleczny? Bo mam jakieś przepisy na ciastka, ale w składnikach jest wymieniona margaryna bezmleczna - nie mam pojęcia skąd ją wziąć.
I jeszcze jedno pytanie: kiedy twoje dziecko zaczęło wyrastać? mój jest uczulony prawie na wszystko , ma 10 miesięcy i je bardzo niewiele, ze względu na ciągłe wysypki.
ja jestem obecnie na diecie nic; czuję się wiecznie głodna i "niezaspokojona" , a mój synuś i tak cały czas ma wysypkę. Bywa, ze mu schodzi, ale za chwilę wraca, mimo, że mi się wydaje, że nie zmieniam diety. Interesuje mnie ten preparat jajozastępczy - czy to można kupić normalnie w aptece? I może wiesz, skąd wziąć tłuszcz do ciasta bezmleczny? Bo mam jakieś przepisy na ciastka, ale w składnikach jest wymieniona margaryna bezmleczna - nie mam pojęcia skąd ją wziąć.
I jeszcze jedno pytanie: kiedy twoje dziecko zaczęło wyrastać? mój jest uczulony prawie na wszystko , ma 10 miesięcy i je bardzo niewiele, ze względu na ciągłe wysypki.
kolorowa_kredka
Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 24 Kwiecień 2005
- Postów
- 5 341
ifkantka co do margaryny to jesli chodzi o smarowidło to delma zwykła, rama z oliwek, ta zielona a do ciast margaryna palma !!
pozdrawiam
pozdrawiam
Kolorowa kredka! Dzięki za odpowiedź, ale Palma ma coś z mleka, nie pamiętam co, ale wiem, że sprawdzałam: serwatkę albo białko mleka, coś w tym stylu. Ale słyszałam ostatnio, ze Pani Domu jest bezmleczna, choć jeszcze jej w żadnym sklepie nie widziałam.
kolorowa_kredka
Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 24 Kwiecień 2005
- Postów
- 5 341
o kurcze : a ja wszystko na palmie az musze jeszcze raz zerknąć
dzieki
dzieki
kinghah
Zaciekawiona BB
- Dołączył(a)
- 25 Czerwiec 2006
- Postów
- 40
NA POCZĄTEK PRZEPIS NA SZARLOTKĘ TYLKO BEZ OBAW JUZ WYPRÓBOWANY:
SZARLOTKA (aby sie udała trzeba uzyc lodowatej wody)
składniki:
250g mąki
175g masła
szczypta soli
6 łyzek lodowatej wody
1kg kruchych jabłek
sok i skórka z jednej cytryny
2 czubate łyzki cukru, 1 torebka cukru waniliowego
odrobina cynamonu i imbiru
50g rodzynek
2 czubate łyżeczki maki ziemiaczanej
marmolada morelowa
cukier puder
1porcja=280kcal=1170kJ
Z mąki tłuszczu i soli zrobić za pomocą widelca kruszonkę. Dodac lodowatą wode i zagnieść. Rozwałkowac na 1 wiekszy i 1 mniejszy okrągły placek. tortownice wyłozyć większym plackiem, nakłuc kilkakrotnie widelcem. Obrane wypestkowane cząstki jabłek wymieszac z sokiem cytrynowym , cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem, rodzynkami i mąka ziemiaczaną, rozłożyc na spodzie ciasta, przykryć mniejszym plackiem, brzegi mocno przycisnąć. Piec w temp. 200st ok. 40 min. Jescze gorącą posmarować podgrzana marmoladą morelową, po wystudzeniu polać lukrem z cukru pudru.
Wszystko ok, tylko ze mamy atopików nie moga jeść masła...;-(
G
Gosik
Gość
cytrusów i rodzynek też na ogół nie mogą (ja nie mogę), nie mówiąc o przyprawach, co sprawdzone u jednych u innych może być szkodliwe...
reklama
mamaEmilki2005
Justyna,potrójna mama...
Jak na początku - po urodzeniu córci - z wyboru, tak na wszelki wypadek byłam na diecie mama piekła mi szarlotki:
Nazwana topioną:
4 jajka
5-6 łyzek mąki
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
3-4 jabłka
białka ubić na pianę, dodać cukier dobrze razem ubić, dodać żółtka i nadal ubijać. Łyżką dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszać.
Wylać całość do formy - najlepiej tortownicy - i powrzucać jabłka obrane i pokrojone na ósemki. Piec jak biszkopt na złoty kolor.
Część ubijaną najlepiej wykonać taką tradycyjną, ręczną trzepaczką - bęzie naprawdę puszyste.
Szarlotka "NIC"
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
masło lub margaryna bezmleczna (polecam RAMĘ Olivio)
1kg jabłek, ewentualnie cynamon, trochę cukru (zetrzeć na tarce jarzynowej , dcisnąć trochę soku i dodać cukier i ew. cynamon)
Mąkę, cukier i kaszkę manną wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, odmierzyć 1 szklankę "mieszanki" i wtsypac na dno formy, następnie wyłożyć na to połowę przygotowanych jabłek, zasypać 2-gą szkalnką "mieszanki" na to resztę jabłek i na jabłka do reszty mieszankę wysypać. Na ostatnią warstwę mieszanki położyć podzielone na drobne kawałeczki 10 dkg masła lub margaryny - piec na dobrze złoty kolor.
Przed jedzeniem dobrze wystudzić.
Ciasta są smaczne i lekkostrawne - mimo że na diecie już nie jestem czasem nadal je piekę...
Smacznego.
Nazwana topioną:
4 jajka
5-6 łyzek mąki
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
3-4 jabłka
białka ubić na pianę, dodać cukier dobrze razem ubić, dodać żółtka i nadal ubijać. Łyżką dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszać.
Wylać całość do formy - najlepiej tortownicy - i powrzucać jabłka obrane i pokrojone na ósemki. Piec jak biszkopt na złoty kolor.
Część ubijaną najlepiej wykonać taką tradycyjną, ręczną trzepaczką - bęzie naprawdę puszyste.
Szarlotka "NIC"
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
masło lub margaryna bezmleczna (polecam RAMĘ Olivio)
1kg jabłek, ewentualnie cynamon, trochę cukru (zetrzeć na tarce jarzynowej , dcisnąć trochę soku i dodać cukier i ew. cynamon)
Mąkę, cukier i kaszkę manną wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, odmierzyć 1 szklankę "mieszanki" i wtsypac na dno formy, następnie wyłożyć na to połowę przygotowanych jabłek, zasypać 2-gą szkalnką "mieszanki" na to resztę jabłek i na jabłka do reszty mieszankę wysypać. Na ostatnią warstwę mieszanki położyć podzielone na drobne kawałeczki 10 dkg masła lub margaryny - piec na dobrze złoty kolor.
Przed jedzeniem dobrze wystudzić.
Ciasta są smaczne i lekkostrawne - mimo że na diecie już nie jestem czasem nadal je piekę...
Smacznego.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 34 tys
Podziel się: